nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
21°

Al·legar que no s'entén el català

El fet que, de moment, la propietària d’una mansió il·legal a la zona d'Es Cubells (Eivissa) hagi aconseguit retardar l'enderroc de la seva possessió tot al·legant que no entén el català, llengua en la qual està redactada la sentència que obliga a la demolició de la construcció il·legal, posa en evidència la ineficiència del sistema autonòmic.

Quan es debatia la darrera reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, L'Obra Cultural Balear va proposar la introducció d'una formula, proposada pel jurista Bartomeu Colom, que deia: «En cap cas es podrà al·legar vàlidament el desconeixement de la llengua catalana».

L'aleshores vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, (exalumna de Colom, per cert) ens va dir que no podia acceptar la proposta. La raó: Des de Madrid li havien dit que no.

Si s'hagués introduït aquella formula, avui ens hauríem estalviat uns quants ridículs.

De totes maneres, a hores d'ara, haurien de ser els autonomistes, els favorables a que es mantingui l'actual estatus polític de les Illes Balears, els que proposassin formules per evitar situacions ridícules com la d'Es Cubells.

Els que proposam avançar, ja ho vàrem fer fa anys. Ara tenim altres solucions.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per manoletin, fa mes de 2 anys

Idò si: AliBay está de tu parte, relee el comentario en tono irónico y lo entenderás.

Valoració:0menosmas
Per Idò sí., fa mes de 2 anys

Segons l'observació d'Ali Bey, si un alemany no entén una sentència en castellà, està exempt de complir-la? I no xoca això amb allò que diu, crec que el Codi Civil, que la ignorància de la llei no eximeix del seu compliment? Hi ha la dita popular que diu que "per fer el beneit no fan pagar res", però això no sempre és efectiu, i no hauria d'esser-ho mai. No siguem pobres i beneits!

Valoració:5menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 2 anys

Clar... com que no hi ha missers que li puguin traduir, ni un sol traductor a internet, ni res. Com ho ha d'haver entès? Una excusa validíssima, si senyor...

Quina barra!

Valoració:5menosmas
Per Xec, fa mes de 2 anys

País de pandereta, on n'hi ha prou amb emprar sa catalanofòbia dels estaments nacionales i determinats partits per esquivar ses lleis i sa justícia.

#MarcaEspaña total

Valoració:5menosmas
Per Quines coses!, fa mes de 2 anys

És, certament, una situació ridícula. Si aquesta senyora de veres no entén el català, els seus advocats segur que li traduiren la sentencia des del primer moment. Però, com diu un refrany d'una de les tribus dels pells-roges nordamericans "no hi ha ningú més mal de despertar que aquell qui es fa el dormit". Podriem dir, amb relació a aquest cas, que no hi ha ningú més mal entenent que aqueil qui no vol entendre. I això que no deixassin posar a l'Estatut d'autonomia l'observació del jurista Colom, clama al cel!

Valoració:5menosmas
Per AliBay, fa mes de 2 anys

Això vol dir que un alemany pot al•legar el mateix? I si diu que el que no entén és una sentència en castellà?

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris