cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 19°
21°

Benvingudes dimònies manacorines!

16-01-2018

En la setmana de Sant Antoni i de Sant Sebastià, de foguerons, torrades i dimonis, vull donar la benvinguda a les dimònies de Manacor que s’anuncien: Basta ja de cerimònies/vénen dones que fan por/ara arriben les dimònies/del poble de Manacor de l’Assemblea antipatriarcal.

Benvingudes valentes joves que acompanyades de les Dones de Llevant faran el seu passa-carrers particular, amb les seves gloses.

Enhorabona també per na Catalina Solivellas pel seu pregó feminista, reivindicant la figura oblidada de na Catalina Homar. També reivindicà el teatre, la cultura, la ciutat amable i tradicional, i acabà amb un «NO és NO!!, perquè a Sant Sebastià no volem manadas», en clara al·lusió als violadors de Pamplona. I després d’ella, una altra dona Adela Peraita va posar la part musical del sus! de les festes ciutadanes. Festes tradicionals del gener preludis del carnaval que ja s’acosta.

El feminisme cada vegada més present, més habitual, malgrat el masclisme imperant en la societat. Gràcies a la denúncia del moviment feminista i l’Institut Català de les dones s’ha retirat un cartell de Terrassa anunciant les festes de Carnaval, clarament masclista. El trobareu a les xarxes socials, no el vull reproduir, però sí que m’he fixat que va ser triat, per votació popular...!

No només apareix en casos així, en reclams publicitaris que mostren el cos de les dones com a objecte, també en allò que s’ha nomenat «micromasclismes» aquests tan quotidians, tan corrents, que es consideren tan «normals».

Per aquestes raons és tan important que les joves feministes siguin presents i plantegin «feminitzar» les festes, la diversió tradicional. Rompre maneres de fer festives també és normalitzar la presència de la meitat de la població, marginada a ser només espectadora. Ah, i cuinera dels plats tradicionals, aquí sí que se’ls reconeix la feina.

També a altres indrets com el País Basc han romput motlles i han aconseguit que les dones siguin presents.

Encara trobareu gent que dirà que tot això són bajanades, són els mateixos que no veuen res dolent en fer acudits masclistes on les dones són mostrades com les dolentes, o les beneites, o ... O que no entenen la campanya del #Me Too Jo també, de les actrius americanes que denuncien els abusos sexuals patits.

Continuem reclamant la presència de les dones arreu, cerquem nomenar-les en els nostres exemples quan parlem de personatges importants, perquè en tenim, hi són. I també rebutgem les crítiques a les «quotes», quan parlin de «dones floreros» com volen menystenir la presència de dones a llistes siguin quines siguin, electorals, d’associacions, de clubs,de juntes, de consells d’administració... pensem en quants homes «floreros» o mediocres coneixem que passen per davant, per tenir padrins, amics, coneguts, que els empenyen.

En la setmana de Sant Antoni i Sant Sebastià, que pugueu gaudir d’unes bones vetllades, prop del foc, amb gloses noves, feministes, amb alegria! I que moltes dimònies surtin als carrers no només de Manacor, també a Palma, Sa Pobla, Muro, Artà, Capdepera... i afegiu el nom del vostre poble.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris