algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Sí, han de saber català

Quan alguns grups enceten una falsa polèmica amb ànim de confondre i dificultar el desenvolupament normal de la nostra llengua, sempre ens plantejam si els hem de deixar escaïnar i a veure si es cansen ja de perseguir la nostra desaparició, o bé respondre-hi, perquè hi ha gent que se’ls escolta que necessita arguments per defensar-se.

D’altra banda, no descobriria res de nou si digués que un professional que viu i treballa a Mallorca (per exemple) i que no aprèn català, només pot ser per males raons:

  1. Perquè menysté i menysprea aquesta llengua nostra que forma part de com som –i jo, la veritat, no em sent gaire segura confiant la meva salut a un metge (per exemple) que pensa que no meresc un respecte–, o bé
  2. Té dificultats d’aprenentatge a l’àrea del cervell que s’ocupa de la comunicació –cosa que tampoc em deixa gaire tranquil·la–, o bé
  3. Voluntàriament vol ser un element espanyolitzador d’aquests indígenes de la colònia d’ultramar. O bé
  4. Ha decidit que després d’haver aprovat la carrera ja no vol aprendre res més. No sé què és pitjor...

En fi, no tenc resolt això de les polèmiques, però el que em fa ganes avui és contar el que em va passar ahir (9 de gener de 2018). Perquè sovint deim que necessitam personal d’atenció mèdica que faciliti la comunicació amb els nostres majors, dèficit que vaig patir, per cert, quan vaig dur el meu padrí al-cel-sia a urgències, i el metge, per saber si coordinava, li va demanar:

– Hinche los carrillos.

El meu padrí va quedar tan aturat com jo mateixa, i això que encara tots dos coordinàvem! Si jo no li hagués demanat que què volia dir, el meu padrí hauria tengut un diagnòstic diferent!

Però bé, tornem a ahir i pensau que jo encara no n’he fet ni 50. Vaig anar a fer-me una revisió del fons de l’ull, a la sanitat pública, naturalment. (I aprofit per recomanar-ne a tots els que tengueu més de 6 diòptries i, per tant, la retina delicada.) I la manera més eficaç per mirar-hi és ficant l’ull, amb la pupil·la dilatada, dins un “cul de tassó”. Sí, és un artefacte de vidre amb una cavitat on, obrint-te bé l’ull, et fiquen el globus ocular. A mi aquesta situació em provoca nàusees i acubor, ho sé d’altres vegades. Li vaig demanar al metge si m’ho podia mirar amb un altre sistema (que n’hi ha) i em va respondre (en castellà) que aquest era el millor. I jo li vaig dir que d’acord, però que jo no podia estar asseguda a un tamboret:

– Perquè m’acub.

La infermera tot d’una em va acostar un poal-paperera que hi havia, supòs que va entendre qualque cosa de “cubo”. Vaig dir:

– No, que m’acub –gesticulant per imitar un acubament.

Com que vaig veure que no m’entenien, vaig cercar dins el meu diccionari intern durant un segon o dos i vaig trobar, i pronunciar, “me desmayo”.

Ho vàrem aclarir, però quan vaig haver sortit em va revenir: imaginem que aquesta era la primera vegada que em trobava jo amb el “cul de tassó” i no sabia com hi reacciona el meu cos. Imaginem que estic asseguda al tamboret amb l’ull d’aquella manera, em començ a sentir molt malament i dic:

– M’acub, m’acub...

Ningú m’hauria vengut a emparar, hauria caigut en terra amb pes mort.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carmen, fa mes de 3 anys

Desde fa molts d'añs hem xerrat es mallorquí i si en tengut que anar en es metge i mos xerra castella,noltros xerram castella.
Tenc una pradina que té 93 añs , mallorquina de tota sa vida i ha estat ingresada i no ha tengut cap problema emb els metges, ni infermeres castellanes.
Despres de lo que ha d'estodiar un metge que encare li demanin un titol de català me pareix un desbarat.
Sa nostra llengo es sa balea.

Valoració:-5menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

Ningú qüestiona s'obligatorietat de s'anglès per a qui vullga fer feina a s'aeronàutica

Valoració:4menosmas
Per Honorat, fa mes de 3 anys

Pel que he llegit en algun comentari a aquest article, l'eficiència professional en l'exercici de la medicina hauria d'anar per davant de qualsevol requisit lingüístic. Si fos així, és evident que no hi hauria d'haver cap inconvenient per contractar bons metges d'arreu del món, tot i que desconeguessin la llengua espanyola. O no?

Valoració:9menosmas
Per Robert, fa mes de 3 anys

@mallroqui crec que no ha entès l'escrit. Seria convenient que el tornàs a llegir.

Valoració:6menosmas
Per i tant, fa mes de 3 anys

Seguro que en tu DNI, pone Catalina Cañellas. Que pese a ser del "otro país" no rechazáis ni locos.

El resto de tu perogrullada, de aurora boreal. O algo peor. Me parece increíble que se puedan decir tantas barbaridades en tan poco espacio..

A mi me importa un rábano, que el médico me hable de una manera o de otra. Lo único que deseo es que sea un profesional como la copa de un pino. Y mejor si me cura. Si tú en una noche de frio y tormenta tienes una piedrecita en el riñón que te da la paliza (que como no puede ser de otra manera no deseo a nadie) y te viene un médico argentino o mexicano, sin saber nada de catalán, y te arregla el problema, tú cantas en español incluso en chino mandarín.

Valoració:-14menosmas
Per mallroqui, fa mes de 3 anys

Collons! En es darrers 40 anys que es català no era obligatori deuen haver matat una gentada aquets espanyolistes. Vas dos pics i casi perdeu sa vida tu i ton pare. No m inmagin lo que deu passar amb es mils de pacients que hi van cada any!

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris