cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
27°

Tornam a la quotidianitat...

Ja han passat deu dies d’aquest any 2018. Tornam a la quotidianitat, a l’escola i l’institut, a la facultat. A la feina a l’oficina, bancària o de la gestoria, de les administracions. Tornam al centre de salut, a l’hospital, al centre de serveis socials, a estudiar expedients, a respondre demandes...

Deu dies de l’any que en el darrer article expressava els bons desitjos per tot l’any. Deu dies que han tornat a la vida quotidiana, amb n’Oriol Junqueres a la presó d’Estremera com en Joaquim Forn, en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart... presos polítics, ara ja confirmat per la interlocutòria del Suprem que denega la llibertat, no per cap delicte sinó per les seves idees polítiques, per la seva divulgació i per uns actes que no succeïren. Una vegada més no podem començar un article sense reclamar llibertat per als presos polítics, com bé es va fer a la representació dels Reis de Llorenç Moyà a Palma.

Tornam al dia a dia i ens trobam que el Sr. Montoro ministre del Gobierno de España denega els 67 milions d’euros a la Comunitat de les Illes Balears. La Presidenta Armengol es reuneix amb ell amb una cartera plena a vessar de raons contra aquesta mesura. Crec que serà ben debades, el ministre no escolta ni vol escoltar. Vol castigar al PSOE per no haver-li donat el suport als Pressupostos Generals de l’Estat. L’any 2017 amb un govern en minoria tingué l’ajut de dues forces parlamentàries, el Partit Nacionalista Basc i Coalición Canaria. Ara el primer no li dóna, per la nefasta política cap a Catalunya i l’aplicació de l’article 155. No té els suports necessaris. Solució, castiga les comunitats autònomes governades pel PSOE i també Catalunya, intervinguda.

No hauria de retallar en les despeses innecessàries de mantenir ministeris sense competències com Educación, Sanidad, Servicios sociales, traspassades a les autonomies? No podia retallar en despeses com Defensa, Afers Exteriors, i per exemple Infraestructures innecessàries com AVE Madrid -Toledo deficitari??

Els 67 milions que no ens vol donar tenen una destinació clara als Pressupostos del Govern de les Illes Balears. A més, si tinguéssim bona part d’allò que recapta Hisenda dels impostos de la ciutadania, podríem ampliar la Renda Social, un ajut per a persones sense ingressos, que ha posat en marxa la Conselleria de Serveis Socials amb na Fina Santiago i el seu equip. Una alternativa al no-res com explicava magníficament en una entrevista el diumenge 7 de gener.

Amb més ingressos, fruit d’una negociació bilateral amb l’Estat podríem tenir major protecció al nostre territori. Tot allò que es reclama des de la societat civil, més vigilància, més prevenció, més protecció ho tindríem amb més ingressos que podrien generar més ocupació pública. Més inspecció per combatre l’oferta il·legal turística, per exemple.

Amb més doblers tindríem més Cultura, en tots els seus àmbits, més propera a la ciutadania. A l’anterior article em referia a Educació, Sanitat pública, Serveis Socials, Pla energètic... tot allò que notàreu a faltar, també amb recursos públics ben gestionats els podríem tenir.

Tornam al dia a dia i la nostra realitat ens diu que els aires espanyols no bufen a favor de les autonomies. Tot el contrari, a més centralització. I encara us afegiré altres aires nefastos. Els aires europeus bufen també en sentit contrari a solucionar els problemes de les persones des de la igualtat, els serveis públics, l’apertura de fronteres, el bon acolliment als qui fugen de guerres i de la misèria i la fam. No ho tenim fàcil, la gent de bona voluntat, d’esquerres, per mantenir la resistència, la lluita i el compromís per transformar aquesta injusta, insolidària, desigual societat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris