nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
21°

Any 2018, per una nova represa

Un poble com el nostre, que no disposa d'un estat al seu servei, ha de defensar els seus interessos col·lectius des de l'autoorganització de la seva gent.

Això implica que els impulsos col·lectius que ens fan avançar no siguin regulars, sinó que tenguin alts i baixos.

Avançam, però ho feim a batzegades.

Per no remuntar-nos més enrere, després de zero absolut (que deia Climent Garau) que havia representat la llarguíssima postguerra, la fundació de l'Obra Cultural Balear l'any 1962, va significar una represa important en la recuperació de la nostra cultura i llengua. La mort del dictador Franco l'any 1975 i l'anomenada Transició cap a la Democràcia, significà un nou impuls a les esperances i il·lusions col·lectives. Hi hagué infinitat d'iniciatives: la creació (o legalització dels existents) de partits polítics, La manifestació en favor de l'Autonomia, la celebració del Congrés de Cultura Catalana, l'aparició de la Premsa Forana...

Després amb l'aprovació de l'Estatut s'obriren noves perspectives i el 1986, l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística i, sobretot, la celebració del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, significaren una nova represa.

El 1995, la celebració del primer Correllengua (organitzat per la recent creada plataforma Joves de Mallorca per la Llengua) i de la primera Diada per la Llengua, va significar una nova gran reactivació de la societat civil i la visualització de que el moviment d'autoestima col·lectiva (que s'havia expressat en algunes altres mobilitzacions en defensa del territori i en defensa de la llengua catalana) passava a ser un gran moviment de masses.

Podríem situar altres fites històriques que han representat avenços, com les campanyes 'SUS Mallorca' i 'Cafè per la Llengua' i de manera molt especial, 'Mallorca, m'agrada', però és evident que els anys 2012 i 2013, amb la Revolta dels Enllaçats i les vagues i manifestacions per l'educació, signifiquen el zenit (fins ara) de la mobilització social en favor dels nostres drets col·lectius.

Després, han vengut uns anys d'un cert cansament, d'una certa paràlisi, per dir-ho breument.

Ara ens cal, necessitam, una nova represa col·lectiva. I la farem.

Cal recuperar moltes organitzacions i iniciatives, cal posar en marxa noves formes de compromís social i cal sacsejar la societat civil mallorquina.

Una bona manera de començar aquesta represa és fer més forta l'OCB i a partir d'aquí, que aquesta entitat sigui el motor que irradiï energia positiva cap a les altres organitzacions i que mobilitzi aquesta majoria social que ja existeix avui favorable a una Mallorca més cohesionada socialment i més lliure espiritualment.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 2 anys

Sigue en tu nube absurda, Bartolomé. Vives de la idolatría. ¡¡ Cataluña por encima de todo !!. Me das pena,

Valoració:1menosmas
Per Jordi, fa mes de 2 anys

Endavant, Tomeu!

Valoració:-2menosmas
Per Ernest, fa mes de 2 anys

Al final, les entitats i els grans moviments depenen de persones concretes.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris