nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 27°
29°

Nit de la Cultura 2017

Dijous 28, a les 20 h, al Teatre Principal de Palma se celebrarà la Nit de la Cultura organitzada per l’Obra Cultural Balear, l’any que compleix el seu 55è aniversari.

Es lliuraran els Premis 31 de desembre, com cada any, a entitats i persones que s’han distingit en la seva tasca de defensa de la llengua, la cultura i el país. El Premi Francesc de Borja Moll que distingeix a una entitat que s’ha destacat en la seva dedicació de la llengua i cultura catalanes i a l’aprofundiment de la identitat nacional, al Setmanari El Iris de Ciutadella. El Premi Josep Maria Llompart a na Maria Barceló i Crespí, llicenciada en Història i Doctora en Història medieval. Va ser la primera dona a formar part de la Societat Arqueològica Lul·liana, que presidí des del 1993 al 2011, entre altres mèrits. El Premi Emili Darder que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació a Magisteri Teatre-Mag de Poesia, projecte acadèmic liderat per Antoni Artigues.

El premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel que distingeix un col·lectiu o persona jove que ha excel·lit en el camp de l’animació cultural a Joana Gomila i Sansó, manacorina, graduada en cant jazz pel Conservatori Superior del Liceu i al Souza Lima de Brasil, entre altres projectes es destaca el més personal Folk Souvenir. El premi Bartomeu Oliver que distingeix una activitat cívica de revalorització de la cultura popular i el patrimoni a Jaume Llabrés i Aina Pascual, que han treballat en la tasca d’investigació, divulgació i recuperació del patrimoni etnològic de Mallorca. El premi Miquel dels Sants Oliver que distingeix un treball editat durant l’any que pren el passat o el present de les Illes Balears com a camp d’investigació al llibre Somnis compartits. La identitat mallorquina a debat dels joves Joan Colom, Joan Pau Jordà i Gabriel Mayol. El premi Aina Moll Marquès que distingeix una persona que hagi treballat des del voluntariat activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a Maria Magdalena Gelabert i Miró, filòloga i escriptora, que ha dirigit durant anys la Institució Antoni Ma Alcover de Manacor, a més de la seva tasca de divulgadora de la seva obra.

Tots aquests premis han estat a proposta de les diferents delegacions de l’Obra Cultural als pobles així com de persones sòcies que, de manera individual han fet arribar les seves raonades propostes.

El premi Gabriel Alomar que atorga la Junta directiva de l’OCB, s’ha concedit a Jordi Cuixart i Navarro, president de l'Òmnium Cultural de Catalunya i Jordi Sánchez i Picanyol de l’Assemblea Nacional de Catalunya, ambdós actualment empresonats, sense fiança, des de fa més de seixanta dies. El jurat considera que amb la seva tasca han obert àmplies vies de coneixement i difusió de la cultura catalana en tota la seva extensió. Han organitzat, amb els seus equips i organitzacions, les més àmplies mobilitzacions populars a favor del dret a decidir del poble del Principat de Catalunya i de la resta de pobles, amb el pacifisme i la consegüent no-violència com a model irrenunciable d’actuació. I per obrir el catalanisme a totes les lluites socials i compartir-les, principal factor d’èxit de les seves propostes radicalment inclusives i democràtiques.

Un premi merescut que honora la Nit de la Cultura d’enguany, un premi que voldríem poguessin recollir personalment els dos presos polítics catalans.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris