nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
11°

Forasters

Veig amb interès que s’ha generat una certa polèmica al voltant d’un programa de debat de la nostra televisió pública autonòmica. Confés que tenc per principi no veure mai cap programa d’aquesta emissora, que un temps anava plena de capellans i mossens i, pel que em diuen, ara va plena de gent que passa un guster de menjar tota casta de viandes al davant de les càmeres. No he entès mai això de voler fer combinacions impossibles dels canals comunicatius. La pantalla ens ofereix imatges i sons, però pels gusts i les olors, de moment, encara no n’han inventat la tecnologia. És igual, el que deia: ja va bé, tot plegat, la mena de costumisme pre-autonòmic disfressat de cultura popular que el mestre homenot homenatjat recentment per l’Ajuntament de Ciutat acostuma a anomenar “colflorisme”.

Mir amb enveja el servei que ha fet la televisió catalana, durant gairebé quaranta anys, a l’arrelament i a la consolidació de l’encertat i indefugible sentit de país que fa que una persona es defineix com allò que és, i el lamentable contrast amb aquesta televisioneta nostra de pa amb fonteta i els nuls efectes que ha aconseguit materialitzar entra la nostra malmesa pre-ciutadania. Els trolls m’atacaran per adoctrinador, per això que acab de dir. Ho se i m’és ben igual. Tenc per cosa clara i distinta que, quan una persona té una idea d’allò que és el Bé, no té altre remei que defensar-lo i predicar-lo al seu voltant. I això és, sense cap mena de dubtes, el que faig: explicar-te, amic lector (o no) allò que crec fermament que és bo. I si no t’interessa, ja saps el que has de fer. I tan amics.

El debat i la polèmica, tornant al fil inicial de l’argumentació, sembla versar sobre els forasters i els mallorquins. Una contraposició que ha fet part de la quotidianitat d’aquest país, al manco, des de que tenc memòria, i potser més encara. Els mallorquins, com tota la gent que s’ha anat construint  a si mateixa, al llarg del temps, amb el camp a dins del cap – una expressió que dona nom a un llibre que m’encanta – són porucs de mena i desconfien, o desconfiàvem, de tot allò que desconeixem. Durant segles, aquesta terra de pas de totes les cultures que han deixat petjada a la història occidental ha vist amb recel tot allò que implicava una diferència. La meva àvia, sense anar massa enfora, mirava amb desconfiança aquells turistes que anaven a nedar a la mar: “Un mallorquí – deia – no neda mai; com a molt, s’arromanga els baixos i es mulla els peus fins als turmells.”

Evidentment, hostes han vingut i de casa ens han tret. Es diu segle XXI. Els visitants ens han canviat els mobles de lloc i ja no som capaces de reconèixer ca nostra. Malgrat tot, no vull jubilar la vella dicotomia de forasters i mallorquins per una raó que, per jo, pesa.

Al meu parer, hi ha molts de forasters, a Mallorca. Són tots els que viuen dins un horitzó de sentit que es defineix pel menysteniment de tot allò que ens defineix com a subjectes i que ens diferencia dels altres personatges d’aquesta comèdia humana. La cosa no va de genomes, sinó d’actituds.

És foraster qui prefereix aprendre l’anglès al català perquè, segons diu, això et permetrà guanyar-te millor la vida; és foraster qui envia els seus fills a estudiar a l’estranger perquè la qualitat de la nostra universitat no fa el pes; és foraster qui, quan té una afecció, prefereix els hospitals de Washington DC als d’aquí; és foraster qui, amb els seus negocis, contribueix a l’espoliació de la major part de la riquesa que generam els indígenes autòctons d’aquesta colònia. Etcètera. No importa si són Escarrer, Fluxà o Barceló de llinatge. No importa que hagin nascut a l’antic hospital de Son Dureta o a la policlínica. Són forasters perquè reneguen de la mare terra que els ha alletat i, els agradi o no, els ha fet ser allò que són.

Tanmateix, si l’essència de la mallorquinitat consisteix, justament, en renegar d’allò que som, potser jo també m’hi apunt i reclam el meu diploma de foraster. On l’he d’anar a demanar?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Per què?, fa mes de 2 anys

Per a `


Per a "P": Ridícul i quasi racista? Perquè no ens expliques per quin motiu?

Valoració:3menosmas
Per P, fa mes de 2 anys

Rídicul i quasi racista.

Valoració:-6menosmas
Per t, fa mes de 2 anys

brillant.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris