cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
18°

25 Novembre, dia mundial contra les violències masclistes

Dissabte és la cita per sortir al carrer un any més per mostrar el nostre rebuig a les violències masclistes que pateixen les dones. El nom oficial és un altre, violència de gènere diuen. Però de cada dia més es fa més patent el concepte de violències masclistes, en plural. Recordem que la llei estatal del 2004 defineix el concepte de violència de gènere, l’exercida a les dones pel fet de ser dones, i que la reben en molts àmbits, públic, privat, i de manera psicològica, sexual i econòmica, en l’àmbit de la parella.

Les feministes usam el de violències masclistes perquè les dones patim la violència en molts àmbits, no només en el de la parella, com el laboral per exemple. Aquests dies hi ha hagut actes, trobades, on s’ha analitzat aquest problema social. Des de les institucions, Ajuntaments, de Palma i de pobles d’arreu de les quatre illes, fins a organitzacions feministes o partits polítics, com Esquerra Unida el dissabte 18 i el PSIB dimecres. Enhorabona per l’esforç que suposa, per l’interès, per l’èxit obtingut.

També dimecres al Congrés es demanarà al President Rajoy pel grau de compliment del Pacte d’Estat contra la violència, signat el 28 de setembre. Recordeu que va ser el mateix dia que el president compareixia davant els tribunals? Ja anuncien la resposta, sense pressupostos per l’any que ve no es pot dir res... i els Pressupostos generals de l’Estat necessiten el suport de partits com el PNB que ja ha dit que no el donarà, per l’aplicació de l’article 155 a les institucions d’autogovern de Catalunya.

Les violències masclistes han estat d’actualitat aquests dies. Hem viscut el seguiment del judici per la violació múltiple a una al·lota per part de cinc joves que s'autoanomenaven  La Manada. Els comentaris masclistes a mitjans estatals, reaccions feministes de periodistes, com na Sandra Sabatés a El Intermedio...

Ens han informat de les estadístiques, d’estudis de les no-inversions de l’Estat en la prevenció i atenció a les víctimes. Hem pogut llegir articles d’opinió, entrevistes a expertes... En el mes de novembre, igual que el mes de març pel 8, les dones són protagonistes. Benvinguda aquesta preocupació, aquest interès, però no ho oblidem: les violències masclistes hi són presents cada dia, tots els mesos, aquí i arreu de l’Estat. No hi ha excepcions, també arreu del món.

No ens cansarem de reivindicar més inversió econòmica per part de l’Estat, responsable del benestar de tota la població. Un Pacte d’Estat signat però que no inclou pressupost específic ni més personal, pendent de desenvolupament posterior, no té credibilitat. I que no tornin a treure que és responsabilitat de les comunitats autònomes, mentre callen que les tenen ofegades econòmicament.

No ens cansarem de reivindicar també més implicació de tota la ciutadania. Necessitem més recursos, més campanyes -per cert, enhorabona a l’Institut balear de la dona en la seva dirigida als joves i l’ús dels mòbils. I necessitem més responsabilitat individual i col·lectiva davant qualsevol mostra de masclisme, més compromís, més reacció igualitària.

Ens trobarem de bell nou, dissabte 25 de novembre, als carrers de Palma i de molts altres llocs. No hi ha d’haver desànim ni cansament. No hi pot haver desinterès perquè és un problema social, si som persones conscients, compromeses en la igualtat hem de mostrar-ho també sortint als carrers el dissabte que ve.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris