muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
18°

És Airbnb el problema?

A redós de la polèmica entorn de quins actors del sector turístic haurien de responsabilitzar-se amb major mesura d'un aconsellable límit de creixement, després de les darreres temporades de saturació, ha aparegut sovint assenyalada Airbnb com la causant de gran part dels problemes; responsable de l'encariment dels lloguers, de la gentrificació i d'atreure cap a les Illes un turisme incívic que molesta veïns i veïnes dels barris dels nostres pobles i ciutats. Com si la web en qüestió i altres de similars fessin insuportable la vida a un elevadíssim nombre de ciutadans illencs. El turisme de masses, tot i ser majoritari, ha perdut un cert pes els darrers temps en benefici d'altres opcions emergents. Es pot entendre que aquest emergir resulti molest al sector hoteler per mor de la competència que pot suposar. Però s'entén molt menys que altres actors es dediquin a criminalitzar-lo quan possiblement un futur turisme sostenible, passi en gran part per reconèixer i potenciar opcions com aquestes.

Ens trobam a més, que els avantatges que ofereix en relació a altres alternatives que impliquen i sobretot han implicat creixement excessiu, són ben remarcables: no calen noves construccions ni carregar-se més territori, ja que el turista utilitza vivendes dels habitants ja existents, permet a la gent normal i corrent beneficiar-se una mica del turisme, repartint un poquet el gran pastís econòmic d'aquesta indústria. Potencia el petit i mitjà comerç que amb la quantitat de noves i robustes grans superfícies ho passa prou magre per sobreviure i fa arribar el turisme a pobles i ciutats que havien   quedat sistemàticament excloses del seu benefici. Però sense concentrar els esmentats beneficis en mans d'unes poques persones d'aquestes poblacions sinó possibilitant el seu repartiment entre els habitants que disposin d'una casa per a llogar, la qual, a vegades resulta ser la pròpia. A tall d'exemple: si a determinat poble, hi ha 100 persones que lloguen una casa o part d'aquesta, els beneficis arribaran a 100 famílies. És just la tendència contrària dels nostres dies: les 100 hipotètiques cases, concentrades en mans d'uns pocs.

Ara que per fi es parla de les Kellys i la seva vergonyosa situació laboral, seria interessant preguntar aleatòriament a senyores de la neteja, on s'estimarien més treballar; si a diverses cases particulars i entendre's amb els propietaris d'aquestes o a llocs on se'ls exigeix fer un nombre desorbitat d'habitacions en un temps limitat. I és que quan parlam de tipus de turisme o de regular determinades opcions d'allotjament, no podem obviar el diferent impacte que provoquen uns o altres sobre la societat. No es tracta en absolut, d'opcions incompatibles però sí que cada una d'elles dibuixa un model de societat. Incomprensiblement, el Govern ha apostat fort per una en detriment d'altres, renunciant a cercar punts d'equilibri que seria l'escenari més interessant i desitjable de cara al futur immediat.

Però temps al temps. Airbnb, per seguir amb aquest exemple, és una plataforma d'àmbit global amb milions d'usuaris que representa una nova forma de concebre l'allotjament quan hom viatja. Alguns que la critiquen durament a casa, segur que l'usen feliçment a l'hora de viatjar. Encaparrotar-se a frenar tendències que compten amb una demanda emergent, que són sostenibles des del punt de vista mediambiental, a la vegada que possible alternativa al model turístic avui àmpliament majoritari, aferrant-se a suposades raons que desperten molts interrogants, no sembla la forma més creïble de pensar en els interessos de la majoria.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toni mas, fa mes de 3 anys

El que volen els hotelers és ben clar: quedar-se en exclussiva amb el pastís del turisme i impedir i prohibir que ningú més se'n pugui beneficiar ni mica. També volen que hi hagi vivenda disponible molt barata perquè ells puguin seguir pagant sous de misèria als seus traballadors. Ho han fet així tota la vida, i nosaltres, la resta de ciutadans d'aquestes illes encara no ho hem après.
I a damunt, el gob els hi fa el joc als hotelers!
Perquè els mitjans de comunicació fan aquesta creuada contra el turisme vacacional?

Valoració:6menosmas
Per maria m., fa mes de 3 anys

És cert que els lloguers són cars al centre de Palma, com a totes les grans ciutats, però a Palma mateix hi ha barris, com la Soletat mateix, on es pot llogar un pis per 400€. Ës més, a qualsevol poble del Pla de Mallorca es pot trobar un lloguer per 300 o 350€.
Vos pareix que al propietari que lloga una casa per aquest preu, després de pagar contribució, assegurança, reparacions, li queda res???????? Per això moltes cases dels pobles estàn molt abandonades...ho hauriem de pensar

Valoració:6menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 3 anys

Molt ben dit, Jaume! Gràcies. Pens igual. Un turisme molt més proper i sostenible, que democratitza beneficis i precisament des de l'esquerra n'arramben contra? Hem perdut l'oremus o què?

Valoració:9menosmas
Per Anarquia a Mallorca, fa mes de 3 anys

Airbnb, els creus, els hotels que sobrepassen els limits establerts, el turisme barat que ve en massa per beure i jeure a la platja i embrutar tot un cap de setmana per menys de 100€. Airbnb és el causant de la gran pujada dels preus del lloguer a Mallorca i Eivissa, pero la saturació en te moltes d'arrels.

Valoració:7menosmas
Per Joana, fa mes de 3 anys

No crec que AIRBNB sigui el problema de la saturació a Palma. Alguns dies hi ha 3 i 4 creuers amb milers de persones que se mouen per Ciutat. No satura això? O es que hi ha interessos creats que molts ja suposam d'on venen? Ah! I els dies de creuer, es impossible agafar un taxi, necessari per a les persones d'edat.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris