algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Salvem sa Dragonera

Si encara no heu llegit "Salvem sa Dragonera. Història dels ecologismes a Mallorca" de Pere J. Garcia Munar no trigueu gaire. Aquest llibre molt ben editat per Illa Edicions, coincidint amb els quaranta anys de la declaració de la Dragonera com a Parc Natural, és imprescindible per conèixer els diferents tipus d'ecologisme que sorgiren els anys setanta i que van lluitar per preservar la Dragonera contra l'especulació urbanística des de 1974 a la seva protecció i declaració com a Parc Natural el 1995.

El llibre és una eina fonamental per reflexionar sobre la lluita dels moviments socials. En aquest cas una lluita sense precedents contra l'especulació urbanístico-turística que va marcar un punt d'inflexió per a l'ecologisme, que va ser i hauria de ser un referent en lluites presents i futures. Com diu Ivan Murray al pròleg del llibre si els que participam en els moviments socials no escrivim la nostra història ningú ho farà. I si no ho fem, no podrem corregir les nostres errades i sobretot no podrem construir contranarratives enfront del discurs hegemònic del poder.

A la lluita que va aturar la maquinària destructora urbanístico-turística que volia convertir sa Dragonera en un conjunt d'urbanitzacions de luxe va ser fonamental l'acció directa; ocupacions de l'illot, concentracions, manifestacions, performances, protestes al plenari de la Diputació... I això és el que hem de recuperar sobretot quan governa la suposada esquerra i aprova projectes destructius com l'autopista Llucmajor-Campos. No és suficient amb l'activisme a les xarxes socials, hem de passar al carrer i a l'acció directa. Tot sense oblidar l'altra eina que va ser fonamental a la Salvació de sa Dragonera que no és altra que lluita burocràtica d'al·legacions, recursos i denúncies judicials.

El comunicat que va fer el col·lectiu llibertari Terra i Llibertat en la primera ocupació de l'illa continua totalment vigent quaranta anys després. Hem de continuar lluitant contra l'espoliació a la qual estam sotmesos pels lobbys turístics, contra la destrucció i apropiació privada de les nostres illes i la degradació del medi ambient imprescindible per a la nostra supervivència. Com diu Pere Josep García l'objectiu final no era salvar sa Dragonera de l'especulació, sinó obrir consciència envers el sistema capitalista que és totalment incompatible amb el futur.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris