nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Hotels al centre de Palma

Fa uns dies l'Ajuntament de Palma ha dictat una moratòria que impideix transitòriament la tramitació i autorització de nous hotels al centre de Palma. Aquesta ha estat una mesura majoritàriament aplaudida. De totes formes pens que convé aprofundir una mica en la qüestió.

Durant anys el centre de Palma presentava greus mancances de rehabilitació i de pols vital. En tancar els comerços pareixia un desert. Que això passàs a la capital d'una potència turística de primer nivell com les Balears i a una ciutat que compta amb un centre molt atractiu culturalment, comercialment, arquitectònicament i patrimonialment no deixava de ser tota una paradoxa. Habitualment els centres de les ciutats concentren molt de turisme. Que a Palma n'hi hagués tan poc dins el context en que es troba inserida era estrany.

Poc a poc es varen anar obrint petits hotels al centre. Això ha estat motor de transformació tant per la recuperació de casals, la majoria dels quals estaven abandonats i amb risc cert de degradació, com per la dinamització econòmica. S'ha desbordat el procés? Fa falta un tèntol?

Com me passa sovint pens que estam davant un tema complex que no es pot resoldre amb dues consignes. Les dades aproximades són que a Mallorca hi ha unes 300.000 places turístiques i que a Palma n'hi ha unes 45.000. Segons la informació apareguda als mitjans les places del centre de Palma serien 2000 existents i 2000 en tramitació, total 4000. Els hotels que s'han fet al centre de Palma són la immensa majoria de gran qualitat i desestacionalitzadors. A més a més, és imminent l'aprovació d'una modificació de la llei turística que preveu que tota nova plaça, també les de turisme d'interior i les d'hotels de cinc estrelles fins ara exemptes, han de passar pel mecanisme de l'intercanvi.

Quan el centre de Palma concentra manco de l'1,5% de les places de Mallorca i al votant del 15% de les de Palma, tenint la capital uns 400.000 habitants, estan subjectes els nous hotels a l'intercanvi de places i a un important control patrimonial, essent una oferta de qualitat i desestacionalitzadora... té sentit fer una moratòria? 

Palma té reptes a afrontar en relació al turisme? Si. Jo diria que en té dos d'especialment difícils. Un és l'absolut col·lapse que es genera els dies de mal temps: molts són els turistes que opten per anar al centre i, aleshores, la saturació de les infraestructures (carreteres, carrers, transport, parquings...) és claríssima. Un segon repte és el tema del lloguer turístic, on hi ha un vertader descontrol de places i d'oferta és en aquest àmbit.

Són els hotels del centre un dels gran reptes del turisme palmesà? Ha sortit de mare i s'ha desproporcionat l'oferta d'hotels al centre? Sincerament, pens que, com a mínim, es pot dir que no és gens clar. Es podien disparar exponencialment les places d'hotels al centre de Palma? Pens que no, perquè els requisits com l'intercanvi o que l'edifici fos anterior a 1940 ho impedeixen.

És positiu o negatiu que es compri un hostal obsolet de la Platja de Palma, s'esbuqui i s'aprofitin les places per obrir un hotelet com els que s'han anat establint al centre històric? Volem congelar l'oferta o volem avançar en la seva transformació sense incrementar el sostre, avançant en qualitat, en desestacionalització, en valor afegit, en recuperació de patrimoni?

Normalment, les coses no són blanques o negres. Normalment, hi ha molts de matisos a tenir en compte. El problema és que molt sovint les decisions s'adopten per un estat d'ànim i per donar titulars... i per això crec que val la pena com a primera passa que ens intentem posar d'acord en el diagnòstic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris