nubes dispersas
 • Màx: 17°
 • Mín: 12°
15°

Propostes per a la nova Direcció de Política Lingüística del Consell

Des que va començar l'actual legislatura hem demanat des d'aquesta talaia, de manera reiterada, que el Consell de Mallorca compti amb una direcció insular dedicada a política lingüística.

Ara, quan som a l'equador de la legislatura, a la fi, Aina Sastre assumirà la Direcció Insular de Política Lingüística del Consell.

Hem perdut un temps preciós, però es tracta d'aprofitar al màxim aquests dos anys que queden.

Com que som molt agosarats, ens atrevim a proposar, des d'aquí mateix, deu iniciatives en favor de la llengua catalana que ajudarien a fer passos definitius cap a la plena recuperació de la nostra llengua des del Consell:

 • Fer una auditoria interna del Consell per conèixer quin grau de presència del català hi ha a cada departament i quines eines fan falta per garantir que el funcionament intern del Consell, en la seva globalitat, sigui en català. També garantir que tots els treballadors de l’Administració insular estiguin en condicions de respectar el dret dels catalanoparlants de ser atesos en la seva llengua.

 • Establir acords de cooperació amb altres administracions públiques (molt especialment el Govern) per fer avançar el procés de normalització lingüística.

 • Establir, tal i com ja fan Govern i ajuntament de Palma, entre d'altres, clàusules lingüístiques als contractes i per a les empreses que vulguin ser proveïdores del Consell.

 • Elaborar plans marc de normalització lingüística a l’Administració municipal i posar-los a disposició dels ajuntaments.

 • Elaborar plans marc d’acollida lingüística i posar-los a disposició dels ajuntaments.

 • Incrementar els ajuts econòmics per a la normalització lingüística dels ajuntaments.

 • Incrementar els recursos adreçats a la normalització lingüística d’entitats, associacions, organismes i col·legis professionals.

 • Recuperar programes d'ajut a la retolació d'establiments en llengua catalana.

 • Fer un programa de dinamització lingüística a disposició de tots els municipis de Mallorca

 • Promoure una campanya de conscienciació social sobre la importància de la llengua catalana com a vehicle de comunicació i de cultura i sobre la utilitat que té per viure a Mallorca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Esporlerí, fa mes de 3 anys

Li desig molta sort a la nova directora insular i només li deman que escolti la gent que com en Tomeu Martí en saben del tema. Només amb això ja no perdrem els dos anys que resten.

Valoració:0menosmas
Per Idò sí., fa mes de 3 anys

Si els illencs tenguéssim un més alt sentit de la dignitat, totes aqueixes mesures serien innecessàries. Seria el poble el qui exigiria que s'acomplissin encara que no estassin escrites enlloc. Per desgràcia els complexos que ens han ficat dins el capet són molt mals d'erradicar.

Valoració:1menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 3 anys

A veure si te fan cas Tomeu, perquè de moment el que jo veig és: 4 anys de destrucció en aquesta matèria per part del PP, seguits de 4 anys aproximadament de normalització de la tal destrucció sense fer res a la pràctica.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris