algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Raons per cremar l'esfinx del Rei

Es pensa que els homes prehistòrics atribuïen una funció màgica a les seves pintures, creien que al pintar un bisó s'apropiaven del mateix i s'asseguraven la caça. Hi ha cultures que pensen que quan es fa una fotografia a una persona es roba part de la seva anima... Però senyors jutges al segle XXI quan es crema una fotografia del rei no vol dir que ens assegurem que morirà cremat, simplement es crema un paper. El que hem de protegir no són les imatges sinó els drets fonamentals de les persones, com és el de la llibertat d'expressió. Es cremen fotografies no ciutats, pobles i persones com han fet els borbons al llarg de la història. Facin cas a la seva senyora reina en excedència Sofia que va declarar: 'Són fotos, no ens cremen a nosaltres ... Cremen fotos, trossos de paper, així que ja s'apagaran'.

Cremar fotografies és entre altres coses una forma d'expressar la nostra frustració democràtica. Diuen els tribunals que cremar la fotografia del rei pot minar la confiança en les institucions democràtiques però el que mina la confiança en les institucions democràtiques és suportar un cap d'estat que fonamenta la seva legitimitat en la dictadura franquista i que no ha estat triat democràticament. Fins i tot els monàrquics tenen raons per crema el retrat del rei, ja que, com el seu pare, s'ha colat en la línia successòria. Donat que ens obliguen a col·locar una efígie del rei a un lloc preeminent de la sala de sessions dels ajuntaments i perquè no deixen fer una cosa tan democràtica com decidir en referèndum, almanco deixau-nos expressar la nostra frustració democràtica.

Diuen els tribunals que cremar retrats del rei pot suscitar reaccions violentes, i avivar sentiments d'odi, inclòs de menyspreu cap als reis... Per menysprear als reis no cal cremar la seva fotografia. El respecte a les institucions es guanya actuant de manera ètica i honesta, per exemple no caçant elefants a Botswana, no desviant doblers d'una fundació sense ànim de lucre, no donant suport a compis "yogui" corruptes i considerant a la resta "merde"... Accions com aquestes es mereixen alguna cosa més que la crema d'una fotografia. Els delictes d'odi es refereixen a sectors de la població que són susceptibles de discriminació que no és el cas del rei. Deixar cremar retrats dels reis és una forma pacífica de canalitzar el menyspreu i l'odi al rei.

Ja que al segle XVIII no vam decapitar a cap Borbó i en compensació per haver-les deixar tornar dues vegades deixar-nos cremar l'esfinx d'un cap d'estat que no deixa votar els seus ciutadans catalans, o és que som súdbits?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris