algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Marga Durán i ‘1984’

L’admirat George Orwell en la seva imprescindible novel·la ‘1984’ va incloure un concepte tan pervers com interessant… i si badam gaire, real: la Novaparla (Newspeak en anglès).

Es tracta d’una llengua fictícia, impulsada per un règim totalitari, amb un vocabulari i una gramàtica molt reduïts i simplificats i on el significat d’algunes paraules és just el contrari del que havien significat anteriorment (per exemple ‘pau’, en Novaparla vol dir ‘guerra’)

La idea bàsica rere la Novaparla és eliminar tots els matisos de significat del llenguatge i la teoria subjacent és que si alguna cosa no es pot dir (és inefable) no es pot pensar (és impensable).

La portaveu del grup municipal del PP Marga Durán, hem d’entendre que estalonada per la competició amb l’altra candidata a la presidència del PP palmesà, que és, ni més ni manco, que ‘acadèmica’ d’una llengua inexistent, va exhibir, la setmana passada, el seus coneixements sobre Novaparla.

En una roda de premsa Durán afirmà: «La passada legislatura avançàrem en la normalització, ara retrocedim al monolingüisme en català».

No és l’única semblança de Durán amb ‘1984’. La portaveu conservadora va fer una proposta digna del règim totalitari de la novel·la d’Orwell: que es faci un registre sobre l’opció lingüística dels ciutadans de Palma.

Un registre que, a part d’orwellià, és poc original (l’havia proposat el seu amic José Maria Rodríguez quan era conseller de Funció Pública) i il·legal (els jutjats així ho declararen en l’intent de Rodríguez).

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 3 anys

I jo que me pensava que aquest Duran era de France, com Ripoll, balaguer, barceló, navarro etc son noms de poble, Duran es un poble des departement de Gers iamb occità se diu igual

Valoració:0menosmas
Per Reieta, fa mes de 3 anys

S'accent li posau ben aposta, no fotem. A ca seva són des Pla de Sant Jordi. I si no mirau s'entrevista que li feren a son pare a s'AraBalears.

Valoració:0menosmas
Per Xesc, fa mes de 3 anys

Ella, amb l'hipocorístic del nom i l'accent gràfic del llinatge, tots dos ben espanyols, ja es veu que ha avançat moltíssim...

Valoració:0menosmas
Per Vaja, vaja!, fa mes de 3 anys

Els que sí sembla segur que hi ha per part de gent molt poderosa és un intent de degradar la parla, d'empobrir-la, i, conseqüentment, d'empobrir el pensament de la gent senzilla i dur-la més fàcllment cap allà on els interessi. Ja han atacat fort la filosofia.L'atac a la llengua és més subtil, però no menys perjudicial per a la salut mental de la humanitat.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris