algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

40 aniversari d’aquelles primeres eleccions

El 15 de juny del 1977 se celebraren les primeres eleccions democràtiques després de 38 anys del final de la Guerra Civil. Trenta-vuit anys de dictadura, de manca de llibertats, de repressió i sobretot  trenta-vuit anys de por. Trenta-vuit anys de la fi de la guerra amb armes i sang, però sobretot molts d’anys d’obscuritat.

I morí el vell dictador, al llit, per múltiples malalties, el novembre del 1975. La democràcia no arribà fins dos anys més tard, i la constitució tres, el 1978. Una Corts Constituents sorgides de les urnes d’aquell 15 de juny que mostraren un mapa polític inesperat per tantes i tantes persones que havien lluitat en la clandestinitat per a la democràcia.

Unes Corts constituents dominades per la UCD, del Sr.Suárez, amb un PSOE liderat pel tàndem Gonzàlez-Guerra, i un Partit Comunista amb vint diputats i diputades sobre 350. Uns resultats que deixaren sense escó demòcrates com en Ruíz Jiménez, per exemple, en canvi sí hi havia franquistes reciclats de darrera hora.

Unes Corts que redactaren la Constitució que havia de donar pas a la vertadera democràcia. Una Carta Magna que no resolgué els problemes de les nacions que conformen l’Estat, però que acontentà els «poders fàctics» que sobretot tenien por de les esquerres. Han passat quaranta anys, la maduresa de la democràcia s’ha de donar per segura. Però així i tot, després de quaranta anys, continuen fent por aquells que volen canviar-la. Avui la dreta més conservadora, més rància, clama que la unitat de Espanya és intocable.

No cal repassar els fets més notables d’aquests quaranta anys, ni recordar la responsabilitat del PSOE, en els seus catorze anys de majoria, en el fet de no tocar segons quins àmbits que podien molestar, com per exemple la memòria històrica dels vençuts, front a les presses per entrar a l’OTAN i a la UE.

Només tenir present, en aquest aniversari,  tot allò que resulta tan «intocable»»inamovible» per uns i en canvi per molts altres, sí es mou sí es pot canviar. El procés català vulguin o no posa en entredit la conformació de l’Estat espanyol, l’afany de canvi, d’avanç, de moure’s, per part del poble de Catalunya sacseja allò més profund d’aquells que creuen en la sacrosanta unidad de España .

I per molt que vulguin emparar-se en la Constitució del 78, per molt que vulguin aturar el procés, aquest està en marxa perquè és el poble català que empeny amb força als seus representants polítics.

Ho ha demostrat des de fa més de set anys. Amb sortides massives al carrers, any rere any, els onze de setembre, amb el suport als representants polítics elegits en els seus processos judicials o com el cas de Francesc Homs en la seva inhabilitació com a diputat a les Corts espanyoles.

En l’aniversari d’aquell 15 de juny del 1977 convindria unes altres actituds, una visió més ampla i oberta de la realitat que vivim. Aquells que volen fer-se seves les institucions, com si fossin herències adquirides, convé que escoltin les veus dels pobles que mostren dia a dia la seva voluntat de canvi  i d’avanç.

Han passat quaranta anys i n’hi ha que encara veuen la democràcia com a fràgil i vulnerable. Són aquells que no confien en la força del canvi, en la força de la bona gent conscient, honesta, solidària.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan puigros, fa mes de 3 anys

idò es ben fàcil,
es modifica aquesta constitució amb els 3/5 que fan falta ....... i podreu fer tot allò que tengui cabuda a la nova constitució

Valoració:0menosmas
Per Vaja, vaja!, fa mes de 3 anys

Encara n'hi ha que veuen la democràcia com a fràgil i vulnerable perquè no s'han pogut llevar de damunt, del tot, la por implantada pel règim franquista, i perquè diversos fets mostren que els franquistes vells encara tenen molta força i els neofranquistes pitgen fort. Un dels exemples és la ridícula polèmica sobre el monument de sa Faixina, i un altre les contínues ofenses a mallorquins per parlar la nostra llengua. Fins quan durarà això? Quaranta anys més? O sortiran polítics carismàtics i valents que endreceran la cosa?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris