algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Participació minoritària

Vivim en democràcies representatives. És a dir, en règims en que els ciutadans cada cert temps elegeixen a uns representants que els governaran i que prendran les decisions col·lectives. Lògicament la democràcia és molt més que votar cada quatre anys, però votar cada quatre anys és un dels elements essencials de la democràcia. I l'elecció popular és la que legitima als governants. Quan un president, ministre, conseller, batle adopta una resolució ho fa en nom del poble perquè és aquest poble que l'ha elegit per fer això...

La democràcia representativa és més perfecte en la mesura que existeixi una societat civil articulada i independent que exerceixi un paper actiu de defensa d'uns determinats interessos. Si existeixen associacions fortes i bens estructurades del que sigui (comerciants, ecologistes, constructors, malalts, pares i mares, sindicats...) la seva actuació i crítica també serà important al llarg de la legislatura... Amb això, simplement vull explicitar un dels elements claus de la  democràcia que va més enllà de votar cada quatre anys.

A vegades es diu que el percentatge de població  afiliada als partits és ínfim, i és vera; com també ho és que les persones afiliades a associacions com les assenyalades també és ínfim... Hi ha moltes coses a millorar.

Ja fa estona que se sosté que juntament amb la democràcia representativa s'han d'introduir mecanismes de democràcia directa. Això que es diuen referèndums i consultes. La participació directa, sense intermediaris-representants, de la ciutadania en els afers públics lògicament és molt positiva. A Espanya hi ha una opinió bastant preventiva davant els referèndums. I ara no estic pensant en el tema català. Abans del dret a decidir ja existia aquesta actitud. N'hi ha prou per constatar-ho que sobren dits d'una mà per comptar els referèndums celebrats els darrers 40 anys.

Proliferen els darrers anys propostes de consultes... I això que, en principi, és una bona notícia hauria d'anar acompanyat d'algunes idees a tenir present. En primer lloc, que l'essència del sistema continua essent la representació, per tant, no estam davant la substitució d'una cosa per l'altra, sinó davant un complement. En segon lloc, massa sovint s'utilitza l'aposta per la consulta per desgastar el rival partidista. Davant un tema concret un partit proposa la consulta habitualment perquè es pensa que el seu plantejament sortiria vencedor o perquè es pensa com a recurs per restar legitimitat i força a la decisió. En tercer lloc, no qualsevol consulta amb qualsevol participació pot ser determinant. El que vull dir és que una consulta on només una minoria participa no es pot erigir com una decisió que el governant ha d'acatar. Encara que la consulta no sigui jurídicament vinculant és evident que l'opinió pública tendeix a donar-li aquest valor... ara bé: per exemple, pot una consulta on participen 500 persones vincular la decisió d'un batle que ha estat votat per 20.000 ciutadans?

Fa anys va proliferar això que es denominava Agenda Local 21. Un sistema, en definitiva, de generar participació... Vaig assistir a alguna reunió i vaig tenir la impressió que quatre persones, quatre, li exigien, no li recomenaven, no li aconsellaven, no li suggerien, li exigien al Batle que anàs per una determinada direcció. És a dir, vaig tenir la impressió que aquestes quatre persones se sentien més legitimades que el Batle la qual cosa me va parèixer una aberració. Cosa que lògicament està relacionada amb el fet que la política està molt desacreditada i en canvi la participació té bona premsa.

Avui en dia es fan pressuposts participatius, es proposen mil i una consultes... en general ho veig amb bons ulls, crec que la pressa de decisió s'ha d'obrir i que qualsevol eina que provoqui que més gent se senti concernida per les decisions col·lectives és un bon camí. Ara bé, el que pas pena és que confonguem les coses, que la participació es contraposi al bessó del sistema com si fossin enemics irreconciliables quan són aliats imprescindibles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris