algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'avi del senyor Pericay

La setmana passada el Parlament va aprovar la presa en consideració del projecte de llei de memòria democràtica amb el vot a favor dels partits del Pacte i el Pi  i els vots en contra de PP i Ciutadans. No m'ha sorprès el vot en contra del PP que segueix sent incapaç de renunciar a les seves arrels franquistes i que és el preferit dels nostàlgics franquistes i d'extrema dreta. M'ha sorprès una mica més encara que no massa el vot en contra de Ciutadans, un partit que teòricament era socialdemocrata  fins fa uns mesos i que ara s'autodeclara liberal progressista. Pensava que hi havien abandonat l'etiqueta socialdemòcrata per què els molestava la paraula social però després de llegir  la seva argumentació al ple em dona la imprssió que també els molesta la paraula demòcrata.

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, semblava que ni tan sols s'hi havia llegit la llei i a la seva argumentació  va insistir en la presència de demòcrates en els dos bàndols de la Guerra criticant que el text només reconegui les víctimes d'un bàndol. Una argumentació que es fonamenta en un moviment revisionista que ja no es contenta només amb intentar demostrar que la II República no va ser una democràcia, una evident falsedat, sinó que intenta ara omplir de demòcrates liberals els bàndol feixista.

En juliol de 1936 hi havia una democràcia en Espanya, no era perfecta i es desenvolupava en el més que complicat context històric del període entreguerres marcat per la crisi econòmica, l'aparició del feixisme i la gradual desaparició dels governs democràtic. És un fet més que demostrat i documentat que des del moment que va guanyar el Front Popular les eleccions de febrer de 1936 es va iniciar l'organització del cop d'estat, amb el fonamental suport econòmic de Joan March, per acabar amb la democràcia. Un cop d'estat a més a més  amb unes instruccions molt clares de desenvolupar-se  amb la màxima violència possible i sense cap tipus de pietat. Podem entrar en els detalls que es vulgui, i parlar de personatges, assassinats, assassins... Però una cosa és evident només hi ha un bàndol culpable del final de la democràcia en 1936 i de l'inici de la guerra civil que va donar lloc a una llarga dictadura.

Humanament comprenc que el senyor Xavier Pericay tingui present al seu avi matern Alfons Hosta Bellpuig que va ésser president a la províncial de Girona d' Acció Popular Catalana (integrada, amb la CEDA, al Front Català d'Ordre) que  fou assassinat el novembre del 1936, per un comitè d'anarquistes. Però si intenta llegir la llei sense prejudicis previs s'adonarà que és molt complicat que un demòcrata voti en contra d'una Llei amb un objectiu clar com és literalment "l’establiment de polítiques públiques per recuperar la Memòria Democràtica en relació a aquelles persones, institucions, grups o col·lectius que foren víctimes de la repressió i l’assassinat a les Illes Balears com a conseqüència del cop militar produït a partir del 17 de juliol de 1936. Es pretén la restitució, el reconeixement i la rehabilitació de la memòria de les persones, institucions, grups i col·lectius que patiren la violència i la repressió, així com la de totes aquelles persones que lluitaren pel restabliment de la democràcia." Un objectiu que inclouria al seu avui si hagués estat assassinat a les Balears.  

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pompeu, fa mes de 3 anys

Fóra bo que abans de publicar corregíssiu els textos.
Estic molt d'acord amb el contingut, però les faltes ortogràfiques i, sobretot, gramaticals m'han distret de la lectura.

Valoració:0menosmas
Per Xec, fa mes de 3 anys

Fa un poc de pena, és un tipus afable que està traumatitzat per quelcom que veu amb un biaix totalment franquista. Com els del PP, no toleren que el poble avanci i condemni l'alçament militar i el franquisme.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris