algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

Tornem-hi torna-hi amb les dades d’ocupació

Cada principi de mes, en fer-se públiques les dades d'atur registrat i d'afiliacions a la Seguretat Social, els responsables de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria fan una roda de premsa per valorar aquestes dades. Els compareixents davant els mitjans de comunicació, a més de les explicacions orals, passen un power point en el qual es ressalten les valoracions que fa el Govern de la conjuntura laboral del mes.

Dijous passat, 4 de maig, es va repetir la cerimònia per presentar les dades corresponents al mes d'abril. Es va emfatitzar -de fet va ser el gran titular al web del Govern- la positiva dada de les afiliacions a la Seguretat Social, tot equiparant -tornem-hi torna-hi!- aquestes operacions administratives amb persones ocupades. En el power point d'aquell dia es pot llegir textualment: "A l'abril s'han registrat 476.192 afiliacions, el que representa un màxim d'afiliació en un mes d'abril de la sèrie històrica. D'aquesta manera, Balears es consolida com l'única comunitat autònoma amb un nivell d'ocupació superior a abans de la crisi. En concret, un 5,5%".

He d'insistir -tornem-hi torna-hi!- que aquesta dada d'afiliacions a la Seguretat Social fa referència a operacions burocràtiques d'altes, i no de persones ocupades. Ja vaig explicar (vegeu aquí un article anterior a dBalears) que una mateixa persona pot donar motiu a més d'una afiliació en el mateix mes. Això, com indica la metodologia del registre d'afiliacions a la Seguretat Social, ha estat sempre així, però abans la rotació laboral era menor que no ara. Abans de l'esclat de la bombolla immobiliària hi havia contractes temporals per obra a balquena, uns contractes que duraven mesos i fins i tot anys. Per contra, ara el que predomina és el contracte temporal de molt curta durada (d'uns dies o setmanes), i, per tant, el marge d'error entre afiliacions i ocupació real és infinitament major. És a dir, el registre de les Afiliacions a la Seguretat Social és ara un indicador més de la precarietat i rotació laboral que no pas de l'ocupació realment existent.

Som de l'opinió que el Govern hagués fet bé a posar l'èmfasi en altres dades de la conjuntura laboral del mes d'abril d'enguany, com ara: 1.- Una xifra de 48.294 persones (el 44,1% de les quals són majors de 45 anys) en atur registrat és prou elevada en el mes de les festes de Pasqua. 2.- Hi ha 27.951 persones desocupades oficialment registrades sense cap prestació, és a dir, un 57,9% del total de les persones en atur registrat. I 3- Un 33,6% del total de persones inscrites com aturades son aturades de llarga durada (més de 12 mesos).

Tanmateix el que -tornem-hi torna-hi!- em neguiteja de debò és que, en el cas de seguir equiparant nombre d'afiliacions a la Seguretat Social amb persones amb treball remunerat, s'estarà -pot ser que indirectament- legitimant la idea del PP que la precarització del treball crea ocupació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris