lluvia moderada
  • Màx: 31°
  • Mín: 24°
27°

Balears, l'Estat i la persecució del sobiranisme

Hi ha una famós poema de Bertold Brecht que ve a dir: “Quan els nazis vengueren a buscar els comunistes / jo no vaig alçar la veu: / no era comunista. / Quan vengueren a buscar els socialdemòcrates / jo no vaig alçar la veu: / no era socialdemòcrata. / Quan vengueren a buscar els sindicalistes / no vaig alçar la veu: / no era sindicalista./ Quan vengueren a buscar els jueus / no vaig alçar la veu: / no era jueu./ Ara em venen a buscar a mi / i no hi ha ningú que aixequi la veu”. Amb aquest poema Brecht volia criticiar –i ho feia durament- l’actitud de molt intel·lectuals alemanys davant l’ascens del nazisme.

Sense voluntat de comparar situacions, i, per descomptat, sense cap voluntat de voler banalitzar el nazisme, pens que entre nosaltres s’ha produït una situació que, com a mínim, respon a aquest mateix tipus d’estructura. Quan es va perpetrar el setge a Unió Mallorquina, vaig escriure un paper, en aquesta mateixa tribuna, vaticinant que allò no era més que un mer entrenament dels òrgans de l’Estat per preparar el setge a Convergència i Unió. Amb el temps, Unió Mallorquina va desaparèixer i va aparèixer un nou partit –el PI- que intenta ocupar el mateix espai polític. Unió Democràtica de Catalunya ha desaparegut, i ara no hi ha cap partit democristià al Principat. I Convergència Democràtica de Catalunya s’ha hagut de transformar radicalment. I ara les sigles no existeixen i hi ha el PDCAT, un partit amb una força molt inferior a la de la Convergència de les pitjors èpoques. En tots tres casos, s’ha de reconèixer, l’estratègia de l’Estat ha servit per destruir (o mig destruir) els partits que posaven a la mireta telescòpica.

No crec que, a hores d’ara, hi hagi ningú que pugui creure’s seriosament, si és una persona que mínimament observi el devenir polític als nostres llocs, que es pugui creure que UM, UDC o CDC han desaparegut perquè eren un niu de corrupció. Si la raó fonamental fos aquesta, hi hauria partits d’àmbit estatal, amb un nombre de casos de corrupció molt més elevat (i amb quantitats de diners moguts també molt més elevades, exponencialment elevades) que es trobarien en una situació similar. I no crec que el PP a València o a les Balears o el PSOE  a Andalusia tenguin ni el més mínim perill de desaparèixer. És evident que no va ser la corrupció allò que va destrossar Unió Mallorquina. És evident que no ha estat la corrupció el que ha portat a la liquidació d’Unió Democràtica de Catalunya. És més que evident que no és la corrupció el principal element a l’hora d’atacar, de manera sistemàtica i global, Convergència Democràtica de Catalunya. En qualsevol cas, els casos de corrupció que han implicat persones vinculades amb aquestes formacions polítiques han estat utilitzats per donar una imatge al conjunt de la societat de partits corruptes. Si els implicats en casos de corrupció militen a partits regionalistes o sobiranistes, els corruptes són els partits, en el seu conjunt, com a organització. Record perfectament com, fa uns anys, hi havia fins i tot jutges que es referien, en conjunt, a UM com a organització corrupta, implicant-hi tots els militants, estiguessin implicats en casos de corrupció o es trobassin més nets que una patena. Evidentment, cap jutge ni cap periodista no es referiria mai de la vida a cap partit d’àmbit estatal en aquests termes, encara que tots els seus militants estiguessin implicats en trames corruptes.

A les Balears, que per demografia, per pes del sobiranisme propi i per tradició política són un dels flancs més dèbils del conjunt de la Nació, assistim durant aquestes últimes setmanes a un nou setge: ara s’hauria de dir “l’Estat contra MÉS” (i contra tot allò que hi tengui algun tipus de relació). Ara MÉS és la formació política sense lligams estatals més forta que hi ha a les Illes Balears. Des de l’Estat, pot ser vista com un perill per a l’únic model d’Espanya que poden concebre. Per tant, trob normal que, atenent a la cultura política espanyola, ja s’hagi llançat el primer atac d’un setge que tot em fa preveure que serà llarg i escabrós, com va ser el d’UM. Fixem-nos que la primera filtració es fa a la premsa, que primer s’ataca des dels mitjans de comunicació. Després es fa parlar la policia (o se li atribueixen investigacions i declaracions que no passen desapercebudes). I supòs que tot plegat es fa esperant que fiscals i jutges comencin a desplegar l’artilleria pesada. L’esquema torna a ser el mateix.

Entenc que la clau, en aquestes circumstàncies, està en el fet d’aguantar fort, de fer pedagogia entre els que compartim idees i de predicar amb l’exemple. Perquè, si no, com deia Brecht, després de MÉS, hi vendrà qualsevol força no estatal que tengui la més mínima representació a les Balears, encara que sigui semi-regionalista, encara que no qüestioni la constitució, encara que no estigui en res en contra de l’statu quo.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bernat Joan, fa mes de 5 anys

Gràcies, Joan il'Estel, per l'aclariment. Salutacions ben cordials.

Valoració:-2menosmas
Per L'Estel, fa mes de 5 anys

Martin Niemöller, teòleg pacifista, membre de la resistència cristiana contra el nazisme i antic oficial de la marina de guerra alemanya.
Una frase depurada i contrastada per la seva experiència vital.
Aber aloha!
Una salutació cordial, Bernat.

Valoració:-6menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 5 anys

https://www.britannica.com/biography/Martin-Niemoller

Valoració:-5menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 5 anys

https://ca.wikipedia.org/wiki/Martin_Niemöller

Valoració:-4menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

La imposició de Baleares o la província de Palma de Mallorca ha de desapereixer.

A lo segle XVIII, Eivisa i Formentera era una província.
Mallorca era una altra.
I Menorca no estava en poder dels Castellans.

Si Mallorca fos una autonomia uniprovincial, UM i altres partits de Mallorca no podrien esser destruits des de la estrangera Castella o de altra potència.

Valoració:-4menosmas
Per Bernat Joan, fa mes de 5 anys

Font? Arreu figura com a obra de Brecht.

Valoració:0menosmas
Per Joan L., fa mes de 5 anys

El poema no és de Bertold Brecht, es de Martin Niemöller.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente