nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Patim una democràcia de merda

El general Jose Sanjurjo va donar un cop d'estat contra la II República, només un any després de la seva proclamació. Fet pel qual fou detingut, jutjat i condemnat a pena de mort. Aquesta va ser després commutada per la de cadena perpètua, essent finalment aministiat  i anant a l'exili a Portugal, on continuà conspirant contra la república. Sanjurjo era el cap del directori militar que s'instauraria un cop triomfés la insurrecció militar, però va morir en accident d'avió quan el cop d'estat fracassava i s'iniciava la Guerra Civil. La seva viuda va rebre tot tipus de beneficis i ajudes per part de la dictadura de Franco.

Fa uns mesos Sanjurjo i el general Mola van ser exhumats del Mausoleu franquista dels Caiguts de Pamplona, complint la Llei de Memòria Històrica. La iniciativa, va partir del ple de l'Ajuntament de Pamplona i en teoria els seus familiars hi haurien d'enterrar les seves restes allà on volguessin. Fa uns dies vam saber que les restes del general Sanjurjo s'havien traslladat al Pavelló d'Herois Regulars del cementiri de Melilla, en un helicòpter militar pagat per tots nosaltres i que el president de la ciutat autònoma i dirigent del Partit Popular, Juan José Imbroda hi havia presidit la cerimònia, que es va fer de manera secreta, acompanyat del comandant general de Melilla, el general Fernando Gutiérrez, i d'una comissió de militars.

El mateix dia que va sortir la notícia del nou enterrament amb honors del dues vegades colpista general Sanjurjo, finalitzàvem els actes d'Abril de República a Pollença, on Maité Blazquez ens explicava la història del seu padrí en Juan Losa Campomar. Aquest no era general, era mecànic dentista, mai va intentar fer un cop d'estat, va ser triat de manera democràtica pels seus companys per formar part de la Junta Directiva d'Esquerra Republicana del Port de Pollença. El 19 de juliol de 1936, un dia abans de la mort del General Sanjurjo, va ser empresonat al magatzem de Can Mir on va ser obligat a treballar, al costat de molts altres, en el condicionament de la nau com presó. Els presos van buidar el magatzem, van habilitar un espai per a cuina i latrines. Després de mig any a la presó el 22 de gener de 1937 va ser tret pels falangistes que ho van traslladar al cementiri de Porreres, on va ser afusellat.. Només tenia 34 anys i deixava una dona i una filla petita abandonades sense cap tipus d'ajuda.

El govern del molt democràtic Partit Popular no ha dedicat ni un euro a l'exhumació de les restes dels demòcrates assassinats pels feixistes com Juan Losa, però gràcies a la feina de l'Associació de Memòria Històrica de Mallorca i amb l'ajuda del Govern Balear és possible que les restes de Juan Losa es trobin entre els exhumats de la fosa de Porreres, a l'espera de les proves d'ADN, o entre els que encara no han estat exhumants i esper que ho siguin aviat. La seva neta no espera que es traslladin en un helicòpter militar, ni que assisteixin al seu nou enterrament caps de governs ni generals, només vol que les seves restes descansin al costat dels de la seva dona. Aquestes dues breus històries resumeixen la democràcia de merda que patim.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per vellet, fa mes de 3 anys

Encara hi ha franquistes per mor a les prebendes que aconsegueixen embutxacar-se, i ho veiem cada setmana amb els nous imputats espaÑols que surten.
Si no fos per la pela, els feixistes caspaÑols ja s´haurien extingit com els dinosaures, faria dècades.-

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris