nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

La mare de totes les bombes

Dijous sant, per aquesta part del món comencen les vacances escolars, és el dia de la processó més llarga de Ciutat, ja se’n cuiden els diaris d’explicar-nos el recorregut i els tipus de caperutxes que apareixeran.

Dijous sant el president dels EUA llança «la mare de totes les bombes», una GBU-43, la més potent de l’armament convencional, això és no nuclear. Onze tones de TNT i un radi d’impacte d'1,6 quilòmetres. L’ha llançada damunt Afganistan. Diuen que tanta potència mortífera ha aconseguit llevar 36 vides als jihadistes. Les seves organitzacions ho neguen. Això sí el Pentàgon ha assenyalat que han pres «totes les precaucions per evitar víctimes civils»

Al contrari d’allò que deia en campanya electoral, el Sr. Trump ha atacat una base militar a Síria, culpabilitzant el règim d’haver llançat les armes químiques sobre la població. Acusació no provada i que ens recorda massa aquelles que motivaren la guerra d'Iraq, quan anys més tard es va conèixer que no hi havia cap arsenal d’armes. Recordau la foto del trio de les Açores? La fermesa en les mentides dels senyors Aznar, Blair i Bush?

Tenim la guerra ben prop nostre, aquí a la nostra mar Mediterrània. Síria en guerra, refugiats afganesos, sirians... en camps atapeïts, esperant la possibilitat de viatjar cap a països europeus. Gent  que intenta viure en un altre lloc, sense bombes, sense destrucció, sense morts incomprensibles i injustes.

El president dels EUA en els pocs mesos de la presidència ha adoptat un llenguatge bel·licista, no només respecte a Síria, i Afganistan, també respecte a Corea del Nord. Orgullosament proclama que  tenen els militars millors del món. No sé si és certa aquesta afirmació, sí que sé que la indústria d’armament americana aplaudeix les accions i les paraules del Sr. Trump.

Encara no ha complert els primers 100 dies de govern i ja ha augmentat el pressupost militar en més de 50.000 milions de dòlars. Ha atorgat més marge de maniobra al Pentàgon per executar operacions sense el vistiplau de la Casa Blanca i ha permès que la CIA i l’Exèrcit de l’aire tornin a usar drons contra objectius terroristes.

No podíem imaginar que aquest senyor arribés a ser President dels EUA. Ho ha aconseguit i en molt poc temps allò que podíem pensar que faria, ho està fent. En un món globalitzat coneixem allò que ocorre a Síria, a Afganistan, a Palestina, pràcticament al moment. Fixeu-vos però qui domina les agències de notícies, qui ens conta els fets. Cerquem mitjans de comunicació alternatius.

Quan demanem pau al món convé afegir-hi que no és un desig abstracte. Que la pau s’ha d’aconseguir aturant les guerres provocades pels interessos econòmics. Que s’ha de construir assenyalant els culpables, els dirigents com el Sr. Trump que proclama: «L’Estat islàmic -ISIS- està guanyant grans quantitats de doblers pel petroli que se’n duen, un poc de Síria, un poc d’Afganistan, els matxacaré a bombes». I tots els dirigents europeus que callen i miren cap a una altra banda.

Quan parlem de pau cal no oblidar-nos de les raons, dels perquès, de les guerres. Tampoc d’aquells que més hi guanyen, perfeccionant més i més les armes. Venent-les de manera oberta als Estats o a grups en el tràfic il·legal.

Lluitem per la pau, una eina imprescindible és crear consciència pacifista al si de la ciutadania. Parlant clar, assenyalant els guanyadors de tanta destrucció. No oblidant les víctimes innocents. Siguem persones solidàries, pacifistes conscients. Lluitem per la pau i per aconseguir un món sense guerres, sense violències, sense vides trencades injustament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris