algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

MÉS per Eivissa

La desaparició d’ENE va ser una mala notícia per a la societat de l’illa d’Eivissa. No vaig militar mai en aquesta formació política, però puc afirmar que en vaig ser simpatitzant des del seu naixement, i que sempre la vaig considerar ben necessària per a la nostra illa. Així mateix, he dedicat –sovent infructuosament- esforços, al llarg de les últimes dècades, per fer que hi hagués una confluència entre les forces sobiranistes no estatistes de la nostra illa, i, més àmpliament, entre les forces d’esquerres i nacionalistes (de les que volen deixar de ser-ho). Va ser una gran alegria, per exemple, el dia en què vàrem acollir els dos PSM i ENE en el si de l’Aliança Lliure Europea (ALE), acte que celebràrem a Palma aviat farà vuit anys. I vaig lamentar molt que a les següents eleccions al Parlament europeu ERC no fes coalició amb el PSM-ENE, com hauria pertocat atenent al fet que ambdues forces polítiques, des de l’any 2008 formen part de l’ALE.

A les últimes eleccions, el sobiranisme progressista va treure uns resultats prou rellevants a les illes de Mallorca i Menorca. A Mallorca, MÉS va treure mitja dotzena de diputats, amb els millors resultats d’aquesta formació al Parlament de les Illes Balears. I MÉS per Menorca va treure tres diputats, amb uns resultats extraordinaris Ambdues formacions ajudaren a configurar el govern de les Illes Balears. Ara mateix, emperò, només la formació mallorquina continua dins el govern, i la menorquina n’ha sortit. I sembla que la cohesió trontolla a causa del setge polític i mediàtic a què aquest sector polític està sent sotmès durant les últimes setmanes.

A Mallorca, a més a més, el PI va treure tres diputats, de manera que continua tenint presència parlamentària. Fins i tot a Formentera una formació autòctona –Gent per Formentera- va guanyar àmpliament les eleccions i va obtenir la diputada al Parlament de les Illes Balears (hauria estat una bona presidenta, però les forces d’esquerres no varen tenir prou pipella per veure-ho i acceptaren que, després del fiasco, la institució continuàs en mans de Podem).

L’única illa radicalment òrfena de representació autònoma al Parlament de les Illes Balears és Eivissa. No tenim representants no estatistes ni al sector conservador ni al progressista. A la dreta, tota la representació és del PP, i a l’esquerra se la reparteixen els socialistes i Podem. Un espai polític que a la resta de les illes hi és ben present, idò, queda completament desatès i sense cap tipus de representació a l’illa d’Eivissa. I no crec que sigui res de què puguem estar orgullosos, ni que resulti, en absolut, beneficiós per a la nostra illa.

De l’ensulsiada que ha patit MÉS a les institucions baleàriques, emperò, en podria sortir un element positiu per a la nostra illa. Ruth Mateu va dimitir per poder salvar mínimament la situació i ha estat nomenada, en substitució seua i a proposta de MÉS, una consellera eivissenca: na Fanny Tur. Esper que la seua estada al capdavant de la conselleria de Cultura sigui fructífera i que hi pugui fer un caramull d’aportacions positives. Però pens que se n’hauria de derivar una de fonamental, estrictament política i no específicament cultural, per a l’illa d’Eivissa: la consolidació de MÉS a la nostra illa (espai buit des que ENE va baixar la persiana). No sé si la formació política mallorquina ha tractat res, en aquest sentit, amb la consellera Tur, però crec que seria molt interessant aprofitar l’avinentesa per donar un impuls a aquest projecte polític a la nostra illa.

Som plenament conscient que el sobiranisme, a Eivissa, no té la mateixa força que a Mallorca o a Menorca, ni tan sols la mateixa que pugui tenir a Formentera. Però s’ha de treballar per aconseguir que en tengui més. Les coses no vénen donades perquè sí, ni apareixen com per art de màgia. S’han d’aprofitar les conjuntures i anar bastint els fonaments.

Probablement, si s’acaba consolidant MÉS per Eivissa, no tendrà un pes polític que li permeti una entrada segura a les institucions en solitari. Però sí que podria sumar forces amb Eivissa Sí (fruit de la confluència d’Esquerra Republicana i persones independents), per tal d’anar estructurant un espai sobiranista amb cara i ulls. S’ha girat feina i sembla que comença a haver-hi gent per fer-la. Esperem que la cosa marxi i camini.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pinero, fa mes de 3 anys

A Eivissa el PI va estar a uns 16 vots d'aconseguir representació al Parlament. És un fet a destacar, tot i que aquesta situació pugui esser puntual i no continuar amb el temps.

Valoració:8menosmas
Per Un de tants, fa mes de 3 anys

Ell parla de soberanistes, i Gent per Eivissa sempre ha deixat clar que no ho es!

Valoració:1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

Això mateix, Gent per Eivissa estigué a punt a ses darrerres autonòmiques d'obtenir representació

Valoració:8menosmas
Per Sarenaler de la banda de Son Sunyer, fa mes de 3 anys

Gent per Eivissa no és ni una possibilitat?

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris