nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

Work in procés

Com que d'imaginació mai no ens n'ha faltat, som capaços d'imaginar infinitat d'escenaris possibles del Procés sobiranista català en l'àmbit internacional.

Igualment, són molts els escenaris desitjables que se'ns acudeixen.

Però siguem sincers, de tots els escenaris realistes possibles, ara mateix vivim el més favorable a la idea d'una Catalunya independent, des del tractat d'Utrecht ençà.

«Que es parli de la independència de Catalunya, encara que sigui bé» caldria parafrasejar Oscar Wilde.

El màxim a que pot aspirar una nació sense Estat, que es vol treure de sobre el domini d'un Estat com l'espanyol, és a que, mentre no es faci efectiva aquesta independència, se'n parli, encara que sigui per posicionar-se en contra.

Si revisam la doctrina de l'espanyolisme de fa només uns mesos, allò que pontificava era que el debat independentista no interessava ningú. I, de fet, l'exministre Maragallo reconegué que l'estat espanyol s'havia empenyorat amb molts governs perquè no fessin cas del cas dels catalans.

Avui que ja no és possible negar que el cas de la independència de Catalunya és a l'agenda internacional, ens empenyoren una mica més a tots per intentar que, ja que no queda més remei que que es parli de la qüestió, que els principals agents internacionals usis un llenguatge que pugui ser interpretat com que es posicionen contra la independència.

Només citant de memòria i sense ànim de ser exhaustiu, em venen al cap diverses fites històriques en l'àmbit internacional: dirigents polítics d'Escòcia, Irlanda, Estònia, Lituània, Suècia, França... s'han posicionat de manera clara i inequívoca en favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya; La independència de Catalunya s'ha tractat en diversos parlaments d'Europa com el britànic, el danès o el propi Parlament europeu; L'organisme no governamental més important en mediació política, el Centre Carter, ha rebut el president Puigdemont; Dos representants dels dos grans grups del congrés dels EUA, han visitat Catalunya per informar els seus col·legues; L'ambaixada dels EUA a Madrid s'ha vist obligada a aclarir que es manté neutral en l'afer 'intern' que enfronta l'Estat espanyol i la majoria política a Catalunya; més d'una desena d'expresidents d'estats s'han pronunciat a favor de la independència de Catalunya; són ja centenars els reportatges que els grans mitjans de comunicació han dedicat al 'procés'...

Mai un afer 'intern' havia suscitat tantes intervencions internacionals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per geoestratègia, fa mes de 3 anys

La diplomàcia i la política internacional són males d'entendre i de pronosticar. Quan Catalunya es declari republica independent i Rússia estigui a punt de reconeixer-la, que faran els EUA?

Valoració:0menosmas
Per espolier, fa mes de 3 anys

Conec en Xavier Rius. fa feina per la policia espanyola.

Valoració:-2menosmas
Per Ramon Ribera, fa mes de 3 anys

Les idees d'avui són les realitats del demà. Va passar amb la Revolució Francesa i està passant ara amb aquesta Revolució tecnológica de la comunicació i d'internet que esteim vivint cada dia. Durant aquests darrers 35 anys que tenc memòria mai l'independentisme havia estat un tema de debat com ara. Els espanyolistes que tenim a Mallorca, confonen desitjos amb realitat, i els fets es que es va avançant, manifestacions multitudinaries, front parlamentari independentista amb majoria, debat internacional, espanya té l'honor de tenir els primers judicis de la història per haber posat urnes!, no conec cap demòcrata d'en lloc que ho pugui entendre. Hi ara ja hi ha un termini per fer referendum, i tota la voluntat per fer-ho. Qui cregui que tot això no va en lloc, em recorda a aquella gent que creia que desprès de mort franco, no canviaria res. Ni tant sols val la pena perdre energia intentant convencer ningú, sols basta esperar fets reals, per constatar qui va errat.

Valoració:-2menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Tot s'article està ple de mitges veritats o mentides groses , sa tergiversació es lo vostro, en sabeu mes que ningú, anau de ridicul en ridicul, com es de sa fundació Carter , que tu amb tots es teus coll........, vols rentabilitzar.

Valoració:14menosmas
Per Didac Valens, fa mes de 3 anys

En Xavier Rius, nacionalista assenyat i director d'e-Notícies, ho te clar:
"La prova més Evident de l'atzucac del Procés és la declaració de Carme Forcadell Davant el TSJC divendres pasado. Ara resulta que ja no va d'independència, va de democràcia. Em sembla 1 intent frustrat d'eixamplar la base social. (...)
Ara és tracta de continuar amb la cantarella que Espanya és una democràcia de baixa calidad, un Prolongació del franquisme, gairebe una dictadura perque no ENS deixen votar. Malgrat que, en QUALSEVOL país del món, si la presidenta d'1 Parlament incompleix els lleis es la cita
a declarar. De FET, Als EUA, Fins i tot tinença l'impeachment. (...)
Vostès han vist alguna nota de protesta de Brussel • les? de Berlín? de Londres? del Vaticà ?. No, estem sols digui el que digui el conseller Romeva (...) Hem entrat en una fase del Procés en el qual l'última esperança és el conflicte paper conflicte. En pla CUP. Ho deien a els de Polòniadijous passat: "Carme, l'única manera d'animar el Procés independentista és que et fiquin a la presó!". (...)
Espanya, Fins i tot a els pitjors de més debilitat, és una cosa Molt sòlida. El procés no ha aconseguit tirar Endavant ni després de dir Dues eleccions generals consecutives i més de 300 dies de Rajoy en funcions. (...) Busqueu desesperadament 01:00 Sortida, 1 clau on aferrar-se encara que estigui roent. Alguna cosa per poder vindré al personal. Hi ha tants boques que alimentar: càrrecs, assessors, tertulians, vicaries, pessebres. Al fons, el Procés serà 1 TRET per la culata. (...)
El president de la Generalitat hauria de Sortir a directe per TV3, donar la cara i dir la veritat: som 2 millones, som MOLTS; però en un cens electoral de 5,5 no som prous. És l'hora de la veritat ".
Així és: és l'hora de la veritat. És l'hora que el separatisme es cogui en la seva pròpia salsa. I no és l'hora que Rajoy ho rescat, sinó que faci 2 coses: 1) permeti una escalada de tensió controlada que desacrediti al al nacionalisme per als propers 50 anys; 2) doni suport de debò al que a Catalunya està viu i lliure de nacionalisme.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris