nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Ràtios de pel·lícula i Valtonyc

Tots hem vist la típica pel·lícula a la qual un docent arriba a un institut conflictiu, amb problemes greu de disciplina, famílies desestructurades, delinqüència juvenil... Ara repasseu alguna d'aquestes pel·lícules i no trobareu aules petites amb més de trenta alumnes, i és que fins i tot a la ficció seria complicat que un docent, per molt heroic que fos, pogués fer el miracle de solucionar problemes a una aula amb un excés d'alumnes. I és que la solució dels problemes a les pel·lícules, igual que a la realitat, normalment passen pel canvi de metodologia i per un tracte directe i personal (el que nosaltres denominam atenció a la diversitat) amb els alumnes més problemàtics, ambdues solucions complicades de realitzar amb unes ràtios superiors als 25 alumnes.

Qualsevol docent sap perfectament com condicionala pràctica docent l'espai i l'excés d'alumnes, per això resulta denunciable, com ha fet l'Assemblea de docents i els sindicats UOB i Alternativa, que hi hagi com mínim 13 centres i 65 grups amb més de 27 alumnes a educació infantil i primària. Com han indicat els denunciants les dades oficials de matrícula ens mostren que 143 de 215 centres d'educació infantil i primària tenen grups per damunt de la ràtio màxima de 25 alumnes. Situació que sense dubte s'ha agreujat amb la incorporació de 2.788 alumnes fora del termini ordinari de matrícula, un fet que és normal cada any a les Illes i que normalment és oblidat per la Conselleria quan es planifica el curs.

A les pel·lícules els docents normalment surten victoriosos sense cap tipus de suport per part de l'administració corresponent, i sembla que al nostre cas hi haurem de ser tan heroics com els protagonistes dels films, ja que el Govern en comptes de reconèixer el problema i fer un pla de xoc contra les ràtios les ha negat. Però ni sent un heroi de pel·lícula un docent podrà realitzar una feina mínimament satisfactòria en grups de més de 25 alumnes, amb alumnes d'incorporació tardana , famílies desestructurades i problemes com els que surten a les pel·lícules que són ben reals.

En comptes de docents herois seria millor tenir un Govern que posi remei a la problemàtica de la sobresaturació de les aules amb un increment dels pressuposts que permeti augmentar les plantilles i les infraestructures.

Per altra part, per mi no ha estat cap sorpresa que la premsa hi hagi dedicat més espai als que s'han escandalitzat amb la visita del raper 'Valtònyc' a l'IES Santa Margalida, que amb la denúncia dels docents de la sobresaturació de les aules. Així d'hipòcrita i ridícula és la relació de la nostra societat amb un tema tan fonamental com l'educació. A tots els escandalitzats els recomanaria veure uan  pel·lícula ja antiga;  "L'herència del vent" que se centra en el judici d'un professor per ensenyar la teoria de l'evolució als seus alumnes a una petita ciutat de Tennessee. D'aquesta forma tal vegada podran entendre que és la llibertat acadèmica, i la importància d'exercir la docència amb absoluta llibertat... clar que si són incapaços d'entendre que cantar no pot ser un delicte, difícilment podran entendre el que és la llibertat de càtedra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris