algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

Mallorquinisme líquid?

Aquest passat diumenge, l'amic Toni Trobat, publicava a l'Ara Balears un article interessant sobre el pes que hauria de tenir, la qüestió identitària i lingüística al si del mallorquinisme polític dels nostres dies. Com afirma Trobat, es tracta d'un tema vell i alhora nou pels canvis demogràfics que experimenten les nostres illes. En certa manera, cal reconèixer que la llengua pot ser un llast per a la inclusió de nova gent a aquest sector ideològic, però alhora, resulta impossible oblidar la seva reivindicació quan és relativament freqüent trobar-te llocs a Ciutat, on no et vulguin atendre ni entendre en la llengua pròpia del territori. Es tracta d'un mínim aquest, irrenunciable. Ara bé, quan algú entén i vol entendre el català i manté una actitud positiva respecte a l'idioma, potser no cal demanar-li gaire més. Els nivells exigits algunes vegades per a treballs de baixa qualificació no semblaven justificats pel tipus de tasca requerida, tot potenciant una predisposició negativa per part de les persones afectades. Fos quina fos de la seva llengua materna. 
 
Té raó Toni Trobat quan afirma que el mallorquinisme ha representat bàsicament a classes mitjanes catalanoparlants. Aquí el repte, com és obvi, seria aconseguir una major transversalitat. Els bons resultats de MÉS a les passades eleccions autonòmiques, després d'una campanya brillant, apuntaven a un clar avanç cap a aquesta direcció. La coalició ecosobiranista va aconseguir arribar a sectors que fins al moment, havien apostat per opcions diferents tot eixamplant espai. El problema és que no sembla que MÉS guanyi ara com ara intenció de vot, ni tan sols, que pugui mantenir els bons resultats del 2015 si demà es convoquessin eleccions. És possible que una part del seu vot provengués de persones indignades amb la legislatura de Bauzá que dubtaven aleshores entre Podem, els eco nacionalistes o l'abstenció. Tampoc se li escapa a ningú, que no sempre s'ha elegit a les persones més indicades per a ocupar determinats càrrecs de responsabilitat així com les dificultats evidents per comunicar bé tota la feina positiva que estan duent a terme en benefici d'una majoria social. Sovint, la consultoria i comunicació política externa als partits funciona bé. En estats on els partits no tenen tant pes com a casa nostra, solen donar bons resultats tot oferint una mirada més global i objectiva del panorama sociopolític. Diria que s'està fallant, en aquesta àrea. I és fonamental. 
 
Els resultats de MÉS varen ser igualment una gran passa endavant a la capital, però no sabem encara, si es tracta, o no, d'un espai consolidat. En efecte, resulta imprescindible que Palma tingui un major protagonisme dins l'univers simbòlic del mallorquinisme. El PI, per la seva part no va aconseguir entrar a Cort tot i que els seus resultats foren molt bons a la Part Forana. Però el fet de recompondre el centredreta mallorquinista i fer que tornes a les principals institucions, ja fou per si sol, un èxit. I és que, a causa dels trets conservadors de la societat illenca, es fa difícil imaginar un pas endavant nacionalment sòlid sense comptar també amb el centredreta, actualment regionalista/nacionalista i esperem que cada dia, més sobiranista. Si el PI arribes a aquest punt, a l'estil de l'antiga Convergència, el salt podria ser espectacular. 
 
Transmetre que la sobirania connecta amb els interessos de les classes populars, alhora que s'expliquen millor qüestions bàsiques poc conegudes per l'opinió publica com són qui gestiona l'aeroport i port i perquè és tan important que es puguin gestionar des de les Illes, podria ser un interessant punt de partida. Aquí haurien de poder trobar-s'hi MES, PODEM i PI, que sumen més de vint escons al Parlament. I nombroses entitats de la societat civil. En aquest cas, major grau de sobirania lliga totalment amb condicions laborals, economia, sostenibilitat, capacitat de decisió i model de societat desitjada pel futur. Una visualització doncs, ben clara, del sentit del sobiranisme i del molt que ens hi jugam tots plegats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris