algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
21°

Creixement prestat, decreixement necessari

Ahir el BBVA va presentar un estudi sobre l’increment de les pernoctacions turístiques a les Illes des de 2010, i l’impacte del Brexit a la nostra economia, els autors dels qual asseguren que el 60% del creixement turístic balear dels darrers temps es deu sobretot a la inestabilitat a la Mediterrània. És a dir, que més de la meitat del que hem crescut, és de prestat.

Aquest increment ha tornat insostenible i insuportable als mesos d’estiu, i una bona mostra d’això és que fins i tot per primera vegada en la història que el màxim responsable de la cartera de turisme del Govern afirmi  públicament coses com que és una bona notícia la baixada de reserves el juliol i agost,  o que senzillament és inassumible que l’aeroport incrementi passatgers i freqüències durant l’estiu. Segurament és la primera vegada que a qualsevol territori, turístic o no turístic, de tot el món, un màxim responsable de la política turística diu això, encara que hagi passat mig desapercebut.

Aquest context de creixement impulsat per les dinàmiques globals és el marc en el que a més a més, s’han de prendre les decisions locals possibles per poder decréixer, i perquè el «nostre» model econòmic sigui més resilient tant amb la gent com amb el nostre limitadíssim territori. No sols amb la mirada posada a la contenció del que ja tenim a l’estiu, sinó mirant de sembrar a mig i a llarg termini la llavor d’un altre paradigma, i pensant més en clau de desenvolupament humà que de creixement.

Hem de tenir clar d’una vegada per totes que el creixement per ell mateix ni genera prosperitat compartida, ni garanteix que s’aprofundeixi en els desequilibris socials i mediambientals que patim d’ençà de fa temps. És obvi que hem de decréixer en nombre de turistes especialment a l’estiu, i que la balança ha de créixer en favor de l’hivern per tal de lluitar contra l’estacionalitat, sabent que tanmateix, a l’hivern no vindrà a ca nostra la gent que cerca «sol i platja», i que en el curt o mig termini quan es recuperi la Mediterrània i se’ns acabi el creixement prestat, tot plegat hauria de quedar una balança molt més equilibrada.

És cert que quan la pressió humana sobrepassa els límits raonables com ens passa a l’estiu, és fàcil demonitzar que arribin «més» turistes a l’hivern, justament la clau de la promoció turística pública que es fa ara, només centrada en el turisme de fora de temporada. No és ni probable ni molt menys desitjable que les lògiques del «turisme de masses» de l’estiu es traslladin a l’hivern, però és ben necessari equilibrar la balança, tot assegurant la resiliència.

I per decréixer globalment en nombre de turistes allò que cal és que creixin la resta de sectors, situant de nou el sector primari com el primer, com ho era abans del «boom» dels 60 (almenys, en termes de sobirania alimentària: que bona part del que consumim ho poguem produir aquí), recuperant i innovant en matèria d’indústria, de noves tecnologies i de recerca. Com ha de créixer també el sector públic, sobretot pel que fa als serveis bàsics com l’educació, la salut o els serveis socials, però també en polítiques públiques ambientals i energètiques, entre d’altres, que són elements clau per impulsar una transició econòmica que parteixi de l’oikos, la terra, i no del nigul de l’especulació que ha estat el motor històric tant de la construcció com del turisme.

Encertar en la implementació d’aquests plantejaments és clau per avançar cap a una Mallorca i unes Illes diferents, amb un present i un futur digne per a la majoria dels que hi vivim, i sense fer malbé la terra que ens hi permet fer-hi la vida.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ALC, fa mes de 4 anys

Vostè es un diputat de la corda del Govern, per tant podria proposar mesures concretes i no tan sols paraules.

Al tercer paràgraf : “...s’han de prendre les decisions locals possibles per poder decréixer ..”

Peró no en proposa cap.

Al quart paràgraf : “...És obvi que hem de decréixer en nombre de turistes especialment a l’estiu... ”

Peró no diu com.

Al sisè paràgraf “ ... cal és que creixin la resta de sectors, situant de nou el sector primari com el primer...”

Peró no diu quins productes ha de produir el camp, ni quin tipus d'indústries, ni quin tipus de noves tecnologies.

Com sempre paraules, paraules, paraules, paraules, etc.

Valoració:5menosmas
Per No anam, fa mes de 4 anys

Tota aquesta parrafada només per justificar la campanya de promoció turística de l'hivern i per fer propaganda del postureig den BB dient que què bé que han baixat les reserves a l'estiu?

Quan començareu a prendre mesures valentes com les següents:
- Acabar d'una vegada per totes amb el fondeig sobre les praderes de posidònia.
- Fer des trenc un parc vertaderament natural
- No permetre a les empre de lloguer de cotxes que paguin els impostos a altres comunitats autònomes.
- Arreglar ja la situació laboral de les cambreres de pisos.
- Acabar amb el lloguer turístic.

A tot això se li diu GOVERNAR i és el que és fa quan guanyes unes eleccions.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris