algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Un respir des d'Holanda

La setmana passada, part de l'opinió pública europea, esperava amb angoixa els resultats de les eleccions holandeses. Afortunadament, els ciutadans i ciutadanes d'aquest estat, varen votar en el sentit de rompre el desastrós cicle que va començar amb el Brexit, va seguir amb el referèndum sobre el procés de pau de Colòmbia i va culminar amb l'elecció de Trump com a president dels EUA. Holanda ha centrat l'atenció no només per les seves característiques de societat avançada que representa i aplica valors que, si més no en teoria, són propis de la Unió Europea, sinó també per la proximitat amb les eleccions franceses. Efectivament, la temuda victòria del candidat d'extrema dreta Geert Wilders, hagués estat un baló d'oxigen per a la candidata del Front Nacional Francès, Marine Le Pen. Com ho foren el Brexit i la victòria de Trump. 
 
Holanda, marca doncs una treva i dóna un respir d'aire fresc en un moment en què el projecte europeu està qüestionat pels qui amb raó, consideren que no està a l'alçada en temes que haurien de formar part de les seves essències, però que també hi està per populismes xenòfobs que van ser decisius per decantar la balança a favor del Brexit, pegant una enorme bufetada política a l'europeisme, o pels milions de francesos i franceses que votaran a Le Pen i que van celebrar la victòria del Brexit tot compartint la idea de dissoldre la Unió Europea. És més que evident que Europa està fallant on mai no hauria de fer-ho però els populismes d'arrel feixista no portaran segur a res millor del que ara tenim. Tot el contrari. 
 
Comptant amb els inconvenients que comporta una opinió publica la qual els darrers anys ha expressat pors i incerteses i ha donat força a partits com el Partit per la Llibertat de Wilders que si bé ara no ha guanyat, ha esdevingut la segona força política d'Holanda, tot l'arc ideològic europeista i democràtic, però especialment l'esquerra europea, haurà de fer més autocrítica i anàlisi des de la humilitat i sense enlairar-se gens del terra, cosa que per desgràcia no sempre ha sabut fer. 
 
En aquest sentit, la forta pujada dels Verds passant de 4 escons a 14 va fer que fossin vists per a molts com els veritables guanyadors de la nit. Altres partits d'esquerres es van obrir també camí a costa de l'esfondrament del partit laborista que s'ha desplomat dels 38 diputats que tenia fins a només 9. Tot plegat doncs, dona certa esperança quant a la recomposició de l'espai progressista. Confiem que, l'esmentat espai, cada cop més, liderat per actors diferents pugui, sumant totes les seves sensibilitats, tornar a presentar-se davant la ciutadania com a alternativa creïble de govern recuperant, progressivament, il·lusions perdudes. I la primera, és la d'Europa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris