algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

Pussy Riot i Zizek

Pussy Riot és un grup punk rock feminista rus format l'agost de 2011. El grup ha organitzat espectacles no autoritzats per promoure els drets de les dones a Rússia

El grup està format per una dotzena de cantants i una altra dotzena de persones involucrades en els aspectes tècnics de la producció de vídeos que es publiquen a Internet.

Tres de les membres del grup, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliokhina i Iekaterina Samutsevits, van estar empresonades des del març de 2012 fins al desembre de 2013, per haver improvisat el 21 de febrer del mateix any una «punk oració» amb el nom de «Mare de Déu, fes fora Putin» a la Catedral del Crist Salvador de Moscou.

La condemna va desfermar una onada de solidaritat no tan sols dins les fronteres russes, sinó a tot el món.

En el marc d'aquesta onada solidària, es va fer pública la correspondència entre les Pussy Riot empresonades i el filòsof Slavoj Zizek. Vos recomanam la lectura de la correspondència sencera que podeu trobar a diversos llocs d'internet, però m'he permès seleccionar un fragment de la primera carta escrita per Zizek l'agost de 2012, titulada 'L’autèntica blasfèmia':

«Membres de Pussy Riot acusades de blasfèmia i d’odi a la religió? La resposta és senzilla: la vertadera blasfèmia és la mateixa acusació de l’Estat, formulada com un crim d’odi religiós, quan clarament va ser un acte polític de protesta contra la camarilla dirigent. Recordem la vella citació de Brecht a l’Òpera de tres rals: “Què és el robatori d’un banc comparat amb la fundació d’un nou banc?”. El 2008, Wall Street ens en donà una nova versió: què és la sostracció d’un parell de milers de dòlars per la qual algú va a la presó comparat amb les especulacions financeres que priven a desenes de milions de persones de casa seva i dels seus estalvis, i després són recompensats per amb l’ajuda estatal de sublim grandesa? Ara tenim una altra versió que ve des de Rússia, des del poder de l’Estat: què és una modesta provocació obscena Pussy Riot en una església comparada amb l’acusació contra les Pussy Riot, aquesta gegantesca provocació obscena de l’aparell de l’Estat que es burla de qualsevol noció decent de llei i d’ordre?»

(...)

«El pànic dels poderosos -expressat mitjançant la seva reacció brutal i ridículament excessiva- està, doncs, totalment justificat. Com més brutalment actuïn, més important esdevendrà el símbol de les Pussy Riot. Ja ara el resultat de les mesures repressives és que Pussy Riot és un nom molt conegut literalment a tot el món.

És el deure sagrat de tots nosaltres evitar que aquestes persones valentes que componen les Pussy Riot no paguin en carn pròpia el preu d’haver esdevengut un símbol global».

Paraula d'Slavoj Zizek.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toniet, fa mes de 4 anys

per al que signa com a Guiem, la resposta és tan obvia que només l'escriuré per a ell mateix que demostra tan poquetes llums... NO EL LLEGEIXIS, NINGÚ T'HI OBLIGA.

Valoració:3menosmas
Per Guiem, fa mes de 4 anys

Com a bon mallorqui pas pena que si te seguesc llegint, torneré o me convertiré en bestiar orat

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris