algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

La manca d'autogovern i d'autogestió, arrel dels problemes mediambientals

La intenció d'AENA d'ampliar un 21% la capacitat aèria de l'aeroport de Palma ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de la cogestió aeroportuària. Una cogestió que rep la negativa reiterada del Govern espanyol, tant si és del PP com del PSOE, no per casualitat sinó perquè s'hi imposa la lògica colonial: les oligarquies polítiques i econòmiques de Madrid volen el control absolut de l'aeroport a fi d'endur-se'n els beneficis i evitar que s'hi posin límits. Tal com deia el GOB en un comunicat de 21 de febrer, arran de l'anunci d'AENA, “aconseguir les competències o la cogestió ha de ser una fita irrenunciable” i “cal que el Govern de les Illes Balears es planti i rebutgi en veu alta i davant totes les instàncies que faci falta aquestes planificacions del Ministerio de Fomento”.

Autogovern i preservació del medi són dues fites indestriables. Si no gestionam l'aeroport no podem regular l'entrada de població flotant, i sense independència econòmica, sotmesos a un espoli fiscal equivalent a tres quartes parts del pressupost autonòmic, no podem garantir la protecció del territori. Amb el 48% dels imposts que se'n van a Madrid i no tornen, no podem incentivar la diversificació de la producció per defugir el monocultiu turístic, ni potenciar el transport públic, ni ampliar i protegir els espais naturals. Sense anar més enfora, l'estiu passat hi havia nirvis al Govern perquè no sabien si podrien fer front a una plaga d'incendis com la de 2013. Res de tot això no importa al Govern espanyol, que ens aplica la política de la terra cremada: màxims beneficis amb la mínima inversió, al preu de la nostra qualitat de vida.

Les veus que carreguen les culpes a les nostres institucions, i que exigeixen per tota solució que es redueixin les places turístiques, haurien d'explicar quina alternativa ofereixen als mallorquins que depenen de l'ingrés extra del lloguer turístic per tirar endavant, o per als treballadors que viuen de la indústria hotelera i l'oferta complementària. Estam d'acord que s'ha de posar fre a la sobreexplotació del territori, però primer han de quedar garantides les necessitats de la població. Això si no volem que tornin a governar, una vegada més, els venedors de fum del PP.

L'arrel de problema, per tant, és la manca d'un estat propi que ens permeti decidir el nostre futur. Els mallorquins hem demostrat, durant segles, que som perfectament capaços de governar-nos i auto-regular-nos i que no hem de menester cap tutela. Com a mostra recent, la construcció de nous hotels ha estat mínima d'ençà que disposam de competències en turisme. Pel que fa a la gestió aeroportuària, com diu el GOB, “cal una reacció ràpida i contundent del Govern”. I si bé el nostre Govern comet errors, com qualsevol govern del món, quan s'ha de plantar cara a Madrid tots tenim el deure de fer-li costat, pel bé de la nostra terra i la nostra gent.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquín, fa mes de 4 anys

¿Este Palou no es el nazi del "barco rejilla"?

Valoració:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 4 anys

La solució es fixar una temporada sabàtica, per exemple els mesos de juliol i agost.

El govern pot donar a tot el personal vacacions de 60 dias, precisament a los mesos sabàtics.

Declarar aquesta temporada precisament la aparició de la pesta, com a altres èpocas, i advertir a los turistas que no venguin.

Altres mesures serien fixar un "numerus clausus", 100.000 turistas per més, també preus deu vegadas superiors per estada, etc. etc.

També hi ha estudis econòmics que indiquen que els mesos amb saturació són perjudicials a la economia general. Més val tenir 100.000 turistes cada mes de l'any que tenir 4 milions els mesos de juliol i agost.

Valoració:0menosmas
Per Jeroni, fa mes de 4 anys

Molt encertat. Però part de l'esquerra caïnita de les Balears és així. Primer pegarà i destruirà el Govern d'aquí. Lo de Madrid les importa poc.

Valoració:4menosmas
Per Joana, fa mes de 4 anys

Totalment d'acord amb aquest article, necessitam que el govern sigui valent a l'hora de defenssar les nostres illes, i això passa per demanar la gestió de les nostres infraestructures , no és normal que haguem d'asumir tots els inconvenients que suposa un aereoports tant gran com aquest i que la majoria de beneficis es quedin a Madrid.
ja basta d'aquest sagnament constant i absolut.
I això ens afecte a tot si totes les persones que vivim a les Illes, (diguem basta ja).

Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 4 anys

Idò això, que s'hi posin d'una vegada i ens hi tendran.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris