lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Moments difícils per la salut democràtica

Aquest mes de febrer el recordarem no tant per les temperatures sinó per fets que ens mostren la feblesa de la salut democràtica en aquest Estat. La sentència del cas Nóos ens ha mostrat que la justícia no és igual per a totes les persones, ho sabíem és cert, però la constatació en un cas de furt dels doblers públics mou més a la indignació. La ciutadania ha respost amb múltiples acudits, memes, dibuixos, comentaris que han omplert les xarxes socials.

L’altra sentència aquesta de l’Audiència Nacional contra el jove raper Valtonyc és un cas greu de coacció a la llibertat d’expressió. Un diari recordava les lletres de les cançons que directament parlen de violència cap a les dones, en nom de l’amor. Ningú diu res.

Per altra part les reaccions a aquesta sentència han mostrat la millor cara de la solidaritat. Mostres espontànies, immediates, sortint en defensa del condemnat, també a les xarxes socials, demostren que hi ha ciutadania conscient, que creu en la democràcia de bon de veres, no d’aquesta que interpreten aquells que dicten sentències condemnatòries per la lletra d’una cançó.

I ens hem de reafirmar amb aquesta convicció que la democràcia duu implícit l’exercici de totes les llibertats, hem de tornar a sortir al carrer les vegades que calguin per mostrar la nostra solidaritat, per cridar ben fort que formam part d’aquesta ciutadania que defensa la llibertat d’expressió perquè és un dret que ha costat molt conquerir.

En moments difícils per a la salut democràtica de la nostra societat convé tenir present els homenatges d’aquests dies als assassinats per defensar les seves idees. Fa vuitanta anys, enguany, mataren n’Aurora Picornell i les roges del Molinar acompanyades de na Belarmina Gonzàlez, també assassinaren n’Emili Darder, Antoni Mateu, Alexandre Jaume, Antoni  M Ques. Des del juliol de 1936 a les nostres illes foren moltes persones que moriren en mans dels feixistes. Homenatges i records que ens parlen de les seves vides, de les seves idees, de les seves lluites. Actes que ens reafirmen en el compromís en continuar la seva lluita.

El Poder judicial és un dels tres pilars de l’estat democràtic. La ciutadania ha de recuperar la confiança en les institucions, la corrupció, els robatoris dels representants polítics ha estat un dels mals que més ha minat aquesta confiança. Hauria de ser el més interessat en mostrar decisions contundents en contra d’aquests furts.

L’Executiu del Sr Rajoy, el seu Ministre de Justícia,  no està mostrant interès en recuperar aquest prestigi perdut. Amb decisions sobre la Fiscalia anticorrupció, presentant recursos a decisions preses democràticament pel Parlament de Catalunya, amb el manteniment de l’Audiència Nacional.

No vénen aires favorables d’Europa ni dels EUA per posar exemples de fora. Defensem les nostres institucions governades per les esquerres. Fem-los costat perquè no volem que aquests aires puguin arribar travessant la mar.

Una vegada més mostrem amb força que defensam les llibertats i la democràcia real, fem costat a Valtonyc amb allò que puguem i reafirmem el nostre compromís en transformar la societat, per fer-la més justa, de bon de veres, més solidària, més lliure, més igualitària.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris