nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Hem de comentar la sentència?

Tenim ja la sentència del cas Nóos. L’hem de comentar? Francament no en tenc cap ganes. Les xarxes socials en van plenes, acudits, frases amb molta gràcia, comparacions ineludibles. Comentaristes assenyats als mitjans de comunicació, reproducció de paraules dels protagonistes del procés judicial, des del jutge Castro fins a l’ex-magistrat que va renunciar a jutjar-lo per ésser diputat a les Corts espanyoles. Si no ho heu llegit us recoman la darrera pàgina del Diario de Mallorca del diumenge 19, en Maties Vallés analitza els 750 folis i el resultat és demolidor.

En aquesta societat nostra les xarxes socials diuen obertament allò que la majoria, la immensa majoria de la població opina. Us recoman viatjar per la xarxa i llegir els comentaris i els acudits.

No cauré en el parany de continuar per aquí perquè acabaré comentant la sentència. El poder judicial de l’Estat espanyol crec que és un dels poders més desprestigiats per a la població. No ho dubteu, des del Ministre fins al Tribunal Constitucional o altres tribunals. No és cosa d’ara, fa anys que la ciutadania no confia en la justícia. Per molt que el Sr Rajoy repeteixi que s’ha de complir la llei, quan parla del procés català i no ho diu quan es tracta de ca seva, quan parla de «persones corruptes» i no de pràctiques continuades de furts, de corrupció,  que caracteritzen l’acció del seu partit arreu de la geografia espanyola.

Les nostres Illes tenen un bon grapat de polítics a la presó i altres en espera de més i més causes que  poden acabar en l’entrada de l’ex-ministre del govern Aznar i ex-president. O no? Ja ens és permès dubtar-ho. Un se’n va sortir per «prescripció»...

La corrupció, el furt dels doblers públics per enriquir persones és un dels motius pel quals la ciutadania no valora els representants polítics. «Els polítics» com si fos un col·lectiu d’individus iguals, estan mal considerats. Els casos de corrupció han recorregut tot l’Estat però les nostres illes són  un cas d’estudi a les Facultats de sociologia i ciències polítiques.

Dir que després de la sentència del cas Nóos es demostra que tots som iguals davant la llei és d’un cinisme impressionant. Com allò d’Hacienda somos todos que deia un anunci per esperonejar al pagament dels impostos i una advocada va afirmar, al mateix judici Hacienda NO somos todos, com a justificant. Es veu que les magistrades li han fet cas.

Allò que sí és cert és que hem vist asseguts davant el Tribunal des de l’ex-president, fins a directors generals, gerents i la germana del rei actual, filla de l’emèrit. Han passat per davant les càmeres i s’han difós arreu del món. Però amb la sentència s’ha demostrat el contrari d’allò que va dir el Sr.Roca. La ciutadania ho sabia i ha estat una confirmació més: no som iguals davant la llei, per aquells que l’administren com els tribunals, les magistrades, els jutges...

El desprestigi de la justícia crec que va parell al desprestigi de la monarquia, aquesta forma d’Estat tan obsoleta en ple segle XXI. Diuen les enquestes d’aquests dies que encara no qualla l’alternativa de la República, a excepció de Catalunya. Potser perquè el procés català no ha deslligat mai l’objectiu d’aconseguir un nou estat amb la forma que aquest ha de tenir. La República catalana és a l’imaginari col·lectiu d’aquells que lluiten per a la independència.

Poc a poc l’aspiració de la República s’anirà fent més i més present. A les nostres illes també, el debat sobre el sobiranisme del segle XXI duu implícit la forma d’estat, tant a Mallorca s’ha iniciat aquest des de diverses trobades en forma de jornades, impulsades per les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró,  com a Menorca des d’una iniciativa ciutadana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris