algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Dret civil balear: actualització

Un jurista mallorquí de reconegut prestigi va constatar fa un temps que el nostre dret civil necessita una profunda agenda reformista. Afegia, aquest expert, no deixa de ser lamentable que en 30 anys d'autonomia sols S'hagin fet tres lleis sobre la compilació del dret civil balear... escàs bagatge, més quan dues de les tres lleis s'han dedicat als alous, autèntics fòssils jurídics vivents.

El dret civil propi és un dels grans fets diferencials entre els diversos territoris de l'estat. Ja sé, que avui ja se'n parla poc dels fets diferencials però durant un temps quan se xerrava de la diferenciació constitucional entre nacionalitats i regions, o del federalisme asimètric, o de comunitats diferents del denominador comú... s'apel·lava als fets diferencials. I, efectivament, les Illes Balears són una comunitat amb dret civil propi i això ens distingeix del que podríem anomenar el cafè de tothom...

Actualitzar el nostre dret civil té sentit no només perquè les institucions jurídiques constantment han de ser adaptades a l'evolució social sinó perquè és prova inequívoca d'una voluntat d'autogovern, de decidir, de fer ús de les eines que tenim a l'abast per construir una societat autocentrada... I en aquest sentit el Govern compta amb una comissió assessora en la matèria que ha fet una feina que no s'ha aprofitat tot el que s'hauria pogut aprofitar.

Al Parlament de les Illes Balears hi ha en aquests moments en tramitació un projecte de llei de modificació de la Compilació de dret civil. Un projecte de llei que s'ha de valorar positivament ja que suposa una correcció d'alguns errors de redacció i alguna millora tècnica necessària. Ara bé, n'hi ha que pensam que s'ha de ser molt més ambiciosos. Per això el Pi ha presentat, fent nostra la proposta de la Comissió assessora en dret civil, una proposició de llei de règim econòmic del matrimoni.

Sempre hi ha resistències als canvis, però sovint la involució acaba convertint les coses en morts vivents que algú acabarà enterrant. Anem a un exemple. En el règim econòmic del matrimoni una de les característiques més rellevants del nostre règim jurídic propi és la separació de béns. Són molts els que pensam que la separació de béns ha de conservar la seva essència, ha de continuar un eix essencial, però adaptant-se a la necessitat de la protecció de la família. Per això en el cas de l'habitatge familiar propietat únicament d'un dels dos cònjuges perquè el membre del matrimoni que en sigui propietari pugui fer actes de disposició (vendre, hipotecar...) consideram que s'ha d'exigir el consentiment de l'altre membre i, en el seu defecte, autorització judicial. Aquesta  adaptació, per dir les coses com són, ja ha estat proposada via esmena pel Grup Parlamentari de Més per Mallorca dins el projecte de llei de modificació de la Compilació en tràmit. Aquesta adaptació ja ha estat realitzada per totes les comunitats autònomes amb dret civil propi que també tenen com a element clau la separació de béns. I aquesta  adaptació també s'incorpora dins la proposta del Pi dins una ordenació integral i acabada.

Són moltes les qüestions que en relació al dret civil es poden plantejar. I és bo i necessari que comencem a fer aquest debat, de fet passa d'hora, perquè no fer-ho demostra una manca de voluntat de governar el futur col·lectiu en tota la seva extensió i possibilitat...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ja, fa mes de 4 anys

Amb UM haguéssiu pogut fer quelcom.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris