muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El resort turístic de l'aeròdrom militar de Pollença

Al Port de Pollença es troba l'Aeròdrom Militar de Pollença (conegut popularment com la base) que  va fer en Ramón Franco (germà del dictador feixista), en plena guerra civil amb  l’expropiació de terrenys i edificis. Des de la base i sobretot amb l’arribada de la Legió Còndor alemanya es va bombardejar la costa mediterrània fidel a la República. Encara a democràcia, a la base havia un monòlit dedicat a la legió Còndor, fins al 2010 que va ser retirat a partir d'una moció que vam presentar des d'Alternativa per Pollença. A aquesta base hi ha una part on es troben els hidroavions per a l'extinció d'incendis però una altra part és simplement un resort  a un lloc privilegiat exclusivament per militars de l'exèrcit espanyol i de l'OTAN i tancat per tota la resta de ciutadans.

Fa uns dies el Ministeri de Defensa va donar resposta a la moció aprovada al ple de Pollença contrària a la conversió de la Badia de Pollença en pista per a hidroavions, però no va donar cap tipus de resposta a la  petició aprovada a la mateixa moció de fer una comissió mixta amb representants del ministeri de Defensa, Govern autonòmic i Ajuntament amb l'objectiu de fer compatible l'ús civil i militar de la base.

No és la primera vegada que l'Ajuntament de Pollença ha aprovat mocions en aquest sentit, també ho va fer al juny del 2005 i al desembre del 2007. Una petició que també han realitzat altres institucions: al març del 2007 es va aprovar al Congrés dels Diputats una proposició no de llei d'Esquerra Republicana per Catalunya en el mateix sentit, només el PSOE que governava en aquell moment va votar en contra.  Al maig del 2009 es va aprovar al Parlament Balear  una proposició no de Llei presentada pel grup BLOC per Mallorca, on tornava a instar al govern espanyol a fer compatibles els usos civils i militars dels terrenys i instal·lacions militars als municipis de Pollença (Base del Port de Pollença) i Alcúdia (Cap des Pinar), com a primera passa per a la seva plena reincorporació a l’ús per a la població civil.  Només coneix una resposta del Ministeri de defensa a totes aquestes peticions, una resposta signada per la socialista Blanca García Manzanares,  a la que s’oposava al retorn dels terrenys i instal·lacions militars de Pollença (i al Cap de Pinar a Alcúdia), ja que segons ella; "l’aeròdrom és una instal·lació militar que manté un alt interès per a la Defensa Nacional, ja que al mateix es desenvolupa una intensa activitat operativa i d’ensinistrament del 43 grup de les Forces Aèries en activitats de supervivència, salvament, recerca i rescat." A més a més, al final s’indicava que a les instal·lacions hi ha una zona residencial que té una “funció social” prevista en el Pla d’Acció social del Ministeri de Defensa.

La realitat és que fa ja molts d’anys que ja no hi ha cap activitat pròpiament militar a la Base i en aquests moments del segle XXI  no té cap sentit considerar part de la Defensa Militar la lluita  contra els incendis forestals,  que  s’hauria d’afrontar amb mitjans civils. O sigui, d’alt interès per la Defensa Nacional, res de res. Respecte a la funció social de la qual també parlava el document, és més que discutible:

Primer, perquè parlem d’uns terrenys expropiats a un règim dictatorial, no amb una finalitat social sinó militar i el que caldria una vegada finalitzada o bé la guerra o bé la dictadura és tornar els terrenys i edificis als seus propietaris.

Segon, perquè a una situació de crisi com l’actual amb retalls a sectors tan bàsics com la sanitat, els serveis socials i l’educació els ciutadans no hem de subvencionar les vacances d’un grup de militars, inclosos militars estrangers de l'OTAN.

Tercer, perquè els militars no han de tancar totalment la zona residencial i d’oci totalment a la resta de ciutadans. Estem encara a una dictadura? No hi ha cap argument vàlid democràtic per mantenir aquest tancament. Entre tots paguem el privilegi exclusiu d’uns pocs. I ja és hora que el Ministeri de Defensa compleixi dels acords del Congrés dels Diputats, del Parlament de les Illes Balears i de l’Ajuntament de Pollença. Prou! Perquè des de les institucions no demanam res més que poder passejar i nedar a una part de la nostra costa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris