algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
17°

Dia de les Persones amb Discapacitat

El proper dissabte 3 de desembre és el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Una data molt senyalada per posar-nos un mirall davant nostre com a societat. I és que el grau d’integració del col·lectiu en qüestió, és un bon mesurador per a conèixer el desenvolupament o subdesenvolupament social en el que vivim. Les xifres no són gaire alentidores: l’atur, ja altíssim en el conjunt de l’estat, al grup de persones amb discapacitat afecta en un 75%. Això vol dir, que de cada quatre persones del col·lectiu en qüestió, només una treballa.

Estarem d’acord que, sense donar opció a un treball mínimament adaptat a les necessitats de cada persona, és fa molt difícil que hom pugui sentir-se part d’un conjunt i donar un sentit a la seva existència. Mentre això no canviï, la qüestió de la integració seguirà sonant a eslògan buit de contingut quant no, ofensiu a la intel·ligència. S’equivocarà qui pensi que no existeix correlació entre la integració de la gent amb alguna discapacitat i la discriminació cap a altres col·lectius. Quan més desenvolupada i informada esta una societat, més sensible es mostra a les necessitats concretes de cada individu. I no cal ser molt llest per aplicar això a persones que pateixen discriminacions per altres raons; gènere, identitat sexual, classe social, raça, etc...

A l’edat mitjana, els col·lectius estigmatitzats eren els leprosos i els pobres. Desapareguts els primers, gracies als importants avanços de la medicina, als segons, a mesura que creixen les desigualtats i la recuperació econòmica no arriba de la mateixa manera a tots els sectors socials, és possible que els torni carregar amb el mort que representa ser diferent, encara que avui la paraula “pobre” a penes s’usi. Però ja se’n cercarà una altra, si cal. L’estigmatització va canviant de víctimes tot depenent de la societat i el moment històric. La integració, no només de la gent amb alguna discapacitat sinó de tots aquells que per alguna raó, se’ls etiqueta de forma negativa, és una excel·lent oportunitat per a la construcció d’una societat plural, diversa i més habitable. On viure la diversitat en el sentit profund de la paraula, pugui formar part del dia a dia. Aquesta situació hipotètica i avui, encara llunyana, seria sens dubte beneficiosa per a tots.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris