cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
27°

El gonellisme es cura viatjant

Bon moment per recuperar un article que vaig publicar ara fa tres anys exactes:

Bones notícies: el gonellisme té cura. No vos penseu que em tregui gens la son el fet que hi hagi alguns individus que facin el ridícul públicament proclamant que la terra és plana o que cerquin enrevessades explicacions per negar les evidències científiques sobre la llengua pròpia de les Balears, però sempre he cregut i practicat l'esperit de superació, i vista l'evolució d'alguns abanderats del gonellisme durant la darrera dècada del segle XX, suggeresc als, per sort, avui escassos practicants de l'esoterisme gonèllic que s'estalviïn posar-se en ridícul a si mateixos i ens estalviïn a la resta aquesta mescla de befa i vergonya aliena que ens provoquen.

El gonellisme té cura. La recepta no és nova i no resulta gaire cara tampoc. I pot ser entretinguda. Es tracta de viatjar.

Si coneixeu cap d'aquests cada vegada més rars i estranys espècimens que sostenen que el mallorquí no és una manera de les moltes que existeixen de parlar català, recomanau-li un primer itinerari sense sortir de Mallorca: una senzilla passejadeta per Pollença.

El segon itinerari recomanat seria per la Costa Brava, on podran comprovar que a la immensa majoria de pobles salen els articles, talment com feim a Mallorca.

Després poden pegar un bot a Sant Joan Despí (des Pi), Solivella (s'Olivella), Sant Llorenç Savall (sa Vall), Serra-de-Senferm (s'Enferm), Sant Esteve Sesrovires (ses Rovires)...

Una volteta pel País Valencià els permetrà conèixer el curiós cas de Tàrbena. I saludar gent que duen llinatges d'origen toponímic com Espí, Saporta o Savall. O (alerta amb la cartera!) Zaplana (< Saplana < Sa Plana).

Ep! Si parlam de llinatges no acabaríem mai. Podríem recórrer el país de dalt al baix: Rosselló, Vallespir, Ripoll, Manresa, Mataró, Reus, Vich (referit a la ciutat de Vic), Berga, Bergues (referit a la ciutat de Berga), Rubí, Balaguer, Alcover, Amengual Armengol (d'Ermengol) , Blanes, Caldés (de Calders), Campllong, Capmany, Canyelles, Cardona, Castelló, Cervera (Servera), Estaràs, Gaià, Cànoves, Cantarelles, Llançà, Lledó (de Lladó) Llobera, Llofriu, Mates, Miravet, Morell, Moià, Monserrat (de Montserrat), Noguera, Perelló, Planells, Pons (de Ponç), Puigcerdà, Puigserver, Ramis, Tous (de Sant Martí de Tous), Vallès, Vendrell, Vidal, Vilalonga (Villallonga)...

En passar pel Rosselló podran visitar el palau dels reis de Mallorca situat a la seva capital, Perpinyà i recordar allò que sempre obliden els que intenten manipular la figura del rei Jaume III: que el Regne de Mallorca tenia una part continental.

Viatjar és bo, i s'aprenen moltes coses, així que animem als nostres veïnats més obtusos i tancats a què voltin, no només pel nostre país, sinó per tot el món i comprovaran com per devers el centre i el sud del continent americà li diuen castellà a una manera de parlar de la que entendran ben poques paraules i que el món és ple de llengües que es parlen de manera ben diferent i que no per això els seus parlants es posen en ridícul a si mateixos negant allò en el que estan d'acord el 100% dels estudiosos de la matèria.

Si coneixeu qualcun d'aquests éssers curiosos i entranyables que presumeixen de ser gonellistes, no vos enfadeu amb ells, ni hi discutiu... convidau-los a viatjar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa mes de 3 anys

http://www.youtube.com/watch?v=TPG_UAJXWJo

Valoració:0menosmas
Per dariofo, fa mes de 3 anys

Ben cert Tomeu. Viatjant es curen tantes coses....fins i tot el nazionalisme. Quan hom veu com de parescuts son els essers humans que viuen arreu del mon.

Valoració:-3menosmas
Per segur, fa mes de 3 anys

Puede. Pero en algunas ocasiones, se pierde el oremus para siempre.

Por estos pagos hay casos muy clarificadores.

Yo viajo menos de lo que quisiera, pero cuando lo hago mi bolsillo se resiente.

Nadie discute la procedencia de los apellidos, probablemente, los que había en la isla antes de la invasión de los bárbaros del norte, fueron lisa y llanamente cepillados. Lo que no queremos es ser catalanes. Parece mentira que todavía no te lo hayas metido en la cabeza. ¿Tan difícil es?

Valoració:0menosmas
Per Biel, fa mes de 3 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.


Cadascun

d'aquests

és

un

feixista

renegat,

segons

el

"Tià"

fals.

Valoració:-7menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Jo reneg com mallorqui , des catala, de sa mateixa manera que es catalans renegan de s'occità o llemosí , i vulguin o no es exactement lo mateix

Valoració:-12menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Tenc un dubte , entre es segleV i se arribada des moros que xerravem es mallorquins?
Supos que es llati vulgar, des que deriven totes ses llengos romanicas,
Escoltau sa T.V 3 fan un telediari en aranes que no es catala , pero si asemble mes que es mallorqui

Valoració:-6menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Jo me consider gonella , no dubt que es mallorqui , es catala, pero lo que no vull es que me imposin s'estandart , ni xerrar es barceloni,
Hi ha una serie de curts , que m'han dit que no se escriure es meu nom, ademes de curts son pancatalanistes, deixau fer en Pompeu Fava i anau a s'Alcover-Moll

Valoració:-13menosmas
Per T, fa mes de 3 anys

sant climent secebes,

Valoració:-1menosmas
Per Saltor D., fa mes de 3 anys

A Balears sóm catalans, i per això PARLEM, ESCRIBIM I LLEGIM EN CATALÀ.
I davant els gonelles i forasters NO ENS AMAGUEM.

Som Illencs, som catalans !!*!!

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris