nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Demà és avui

Aquests dies hem pogut veure a l'Ateneu de Pollença el documental "Demà. Un món nou està en marxa" (premi Cèsar al millor documental el 2015), la pel·lícula parteix de l'estudi científic interdisciplinari publicat en 2012 per la revista Nature que vaticina una catàstrofe planetària, la desaparició de part de la humanitat cap al 2100 com a resultat del combinat de la crisi econòmica, l'ecològica i la social. La pregunta que intenta contestar el documental és si aquest és el futur que volem pels nostres fills. La mateixa pel·lícula ja és un bon exemple de les solucions alternatives que proposa, ja que ha estat possible gràcies a les aportacions de 10.266 persones, a través d'una campanya de micromecenatge que va recaptar 444.390 euros, quantitat que fins a la data és rècord mundial de captació col·laborativa per a un documental.

La idea del documental des del principi és no ser un documental catastrofista sinó fer un documental per proposar solucions concretes que ja es posen en pràctica a diferents llocs del món. La cinta té un clar objectiu de fons: mobilitzar els ciutadans perquè es converteixin en agents del canvi i mostra municipis i persones que, a hores d'ara, estan vivint experiències reals i transformadores per superar les amenaces que tots els informes diuen ens esperen en un futur: canvi climàtic, destrucció de recursos, crisi per l'aigua i el petroli.... No es tracta de presentar catàstrofes i amenaces, si no de promoure aquelles propostes constructives que aporten una possibilitat real per l'endemà. Cyril Dion i Mélanie Laurent, al costat d'un equip de quatre persones, fan un recorregut per deu països per mostrar-nos pioners que estan reinventant l'agricultura, l'energia, l'economia, la democràcia i l'educació. Posant en pràctica iniciatives concretes i positives i demostrant que funcionen. En la pel·lícula apareixen alguns dels moviments més innovadors del panorama alternatiu com els britànics "Transition Towns "(ciutats que ja preparen la transició a un món sense combustibles fòssils) i "Incredible Edible"( ciutats a les quals han decidit plantar herbes medicinals, arbres fruiters, verdures i hortalisses als espais públics). També se senten veus com Pierre Rahbi, el pare de l'agroecologia a França i Vandana Shiva, líder ecologista i feminista índia que comparteixen protagonisme altres actors del canvi global menys mediàtics, com uns agricultors del nord de França, que gràcies a les tècniques de la permacultura i a la cura manual estan demostrant que són més rendibles en termes relatius que les grans explotacions que empren de tractors i fumigadores.

En definitiva fins i tot quan creiem que no tenim res, el poder i futur està en les nostres mans. El missatge final del documental és clar; no és massa tard, però cal començar ja, no ens sobra temps. Ara mateix hi ha 1.200 ciutats que treballen en la seva transició cap a altres models, 4.000 monedes complementàries i grups que estan actuant des de l'agricultura, l'educació, l'energia i la democràcia de manera diferent.

El sistema capitalista actual ens destrueix, i cada un de nosaltres hem de decidir si volem fer alguna cosa per canviar-ho . Com? El futur passa per solucions locals i cooperatives, per nosaltres mateixos autoorganitzats. El primer pas és trencar l'individualisme, cercar les persones i els grups que treballen per un altre futur al teu municipi. Les complicitats i xarxes que sorgeixen quan es realitza el projecte són tant o més importants que el projecte en si. No ens quedem enrere. Demà és avui.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris