cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
26°

L'energia, futur del turisme sostenible

L'Anuari del Turisme 2016 és molt clar quan posa de manifest que la desestacionalització, el repartiment de la riquesa que genera el sector turístic i la protecció mediambiental són tres qüestions claus a l'hora de (re)pensar el futur de les nostres illes.

Són molt interessants cada un dels articles que es presenten sobre qui es queda els beneficis d'aquesta activitat, el treball, el turisme a Calvià, Menorca o Pollença… però m'ha cridat especialment l'atenció el que fa referència al canvi climàtic, de Joan Groizard, director general d'Energia i Canvi Climàtic.

I és que quan parlam de sostenibilitat, sempre oblidam la generació d'energia, que és un punt fonamental juntament amb la protecció de la natura. Com és possible que a Balears, que tenim més de 300 dies de sol a l'any, l'energia solar encara sigui residual? Groizard explica que, desgraciadament, els avenços en eficiència energètica han respost més a una reacció a la crisi que a una aposta efectiva i planificada per l'estalvi energètic. L'economista i professor de la UIB Antoni Alcover va explicar en un article recent a El Económico que Samso, una illa danesa de 112 kilòmetres i 4.300 habitants, produeix més energia de la que consumeix gràcies a una inversió mitjana particular de 13.400 euros per habitant. En 10 anys recuperaren la inversió i després d'això, Samso s'ha convertit en el nou destí turístic de moda perquè és un exemple mundial de sostenibilitat energètica.

L'augment del nivell del mar, la disminució de les precipitacions i l'increment de la temperatura mitjana són tres evidències que ens recorden que hem de fer alguna cosa ja. I és possible, ja que de 2005 a 2011 es reduiren les emissions de gasos d'efecte hivernacle mentre la població i el PIB balear creixien. Amb petites accions ja podem començar la tasca, com per exemple amb l'aïllament tèrmic de les cases, l'ús del transport públic, la incorporació del cotxe elèctric, amb l'autoconsum d'energia dels habitatges aïllats i amb la separació i reciclatge dels residus.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris