algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
14°

Porreres, el nostre Auschvitz

Quan l'altre dia m'explicaven les troballes en el cementeri de Porreres que s'han realitzat fins al moment em va impressionar saber tots els efectes personals que es van trobar a una de les fosses, vaig pensar que aquelles persones quan van abandonar la presó de Can Mir pensaven que realment es dirigien a la llibertat i no a ser assassinats a sang freda d'un tret al cap. I és que és difícil imaginar que et puguin assassinar d'aquesta forma simplement per les teves idees. Si encara no hi heu visitat el cementiri de Porreres, no deixeu passar l'oportunitat de tenir un contacte directe amb la veritat.

L'efecte social que està provocant l'exhumació de la fossa de Porreres és immens i catàrtic com demostra el seguiment de les feines cada dia per centenars de persones en directe. Aquest efecte no és només per la magnitud de la fossa, quaranta cossos descoberts en aquest moment, i per la constatació de la barbàrie d'aquests assassinats realitzats a sang freda, sinó també per l'excel·lent feina, no només científica sinó també humana, de tots els implicats a les feines d'exhumació. Especialment destacable és la transparència i la feina pedagògica amb la qual s'està realitzant l'exhumació amb les impagables explicacions, que es donen cada dia, de la feina realitzada que inclou les respostes a les preguntes de tots els assistents. En aquest sentit també vull destacar l'excel·lent feina de Porreres Televisió que cada dia ens informa en directe.

La pregunta que es repeteix més els darrers dies a les feines d'exhumació és si es podran traslladar el panteó i les dues capelles que es van construir sobre la fossa comuna. Pens que per culminar l'excel·lent feina que s'està realitzant a Porreres cal exhumar les restes dels assassinats davall les construccions i per això la comissió tècnica de Desapareguts i Fosses hi ha d'iniciar el procés administratiu que a mitjà termini permeti traslladar les sepultures del panteó i les capelles a un altre indret del cementiri, d'acord amb els propietaris, per tal de per poder completar l'excavació en aquest indret.

El Govern ha previst 200.000 euros als pressuposts del 2017 per desenvolupar la Llei de fosses i memòria històrica, però evidentment resta molta de feina per fer, només a l'obertura de la fossa de Porreres es van destinar 95.000 euros. Cal que els Ajuntaments s'impliquin també en l'exhumació de les fosses, com per exemple ja ha dit que farà l'Ajuntament de Calvià, que ha anunciat que té previst exhumar la fossa comuna del cementiri calvianer. La idea és que els voluntaris que s'estan formant amb l'equip del doctor Etxeberría siguin els que s'encarreguin de les exhumacions a la resta de municipis de l'Illa.

Un tema molt important i que també necessita la col·laboració econòmica dels ajuntaments de Mallorca és la realització de les proves d'ADN a les restes trobades, per comparar-les amb les donades pels familiars i identificar els cossos dels assassinats. A la fossa de Porreres hi ha víctimes de 30 pobles de Mallorca i amb una petita col·laboració econòmica de cada un d'aquests pobles es podrà culminar la gran feina realitzada a Porreres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquí, fa mes de 4 anys

Sa fossa de Porreres i totes ses que trobeu a ca nostra són una broma comparat amb es 12.000 de Paracuellos. Crim de guerra diu s asot.

Valoració:1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 4 anys

És lamentable publicar articles com aquest, en el que s'insinua que el que va passar a Porreres va ésser com Auschvitz.
No crec tampoc que l'enterrament d'aquestes persones sigui indigne. A fi de comptes estan al cementiri. El que va ésser indigne en tot cas, va ésser la forma en que van morir.

Valoració:-4menosmas
Per p, fa mes de 4 anys

Cada vegada que el feixisme es vol riure dels asesinats i de les foses treuen els crims de Paracuellos.Jo soc d'esquerres i ho consider un crim de guerra,pero no hi ha punt de comparació entre persones asesinades i amb el temps enterrades dignament que el cas de Porreres on fa decades que s' hauria hagut de donar sepultura digna a tots els asesinats.

Valoració:13menosmas
Per Republicans, fa mes de 4 anys

Que me importa lo que varen fer els forasters a paracuellos, noltros estam a Mallorca. I aquí sa matava a la gent per les seves idees, te venien a cercar de nit i ja no te tornaven a veure pus.

Valoració:23menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 4 anys

¿Per què a Porreras?
¿I a més a un cementari?

Els comunistes eren més eficaços i professionals, triaven llocs com Paracuellos.

Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris