cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Els comptes públics, l’assignatura pendent del nostre Govern

Acabem el mes d’agost, la qual cosa per a un mallorquí equival a l’acabament de l’estiu. És l’època que popularment denominem com “la vuelta al cole”, mercè una antiga campanya publicitària. Però la tornada de les vacances estivals no signifiquen només la posada en marxa d’un nou curs escolar, sinó també, del curs polític.

No sé si vostès s’hi han fixat en els dos períodes als quals es divideix un curs polític. Els vuit primers mesos de l’any, tot se centra entorn del debat parlamentari, es parlen de lleis, decrets, reglaments, propostes… en definitiva és un període generador de normativa i regulacions sobre el que ha de ser el funcionament de la nostra societat.

Llavors, tenim els quatre mesos restants, del setembre a cap d’any. Un període al qual els nostres governants surten cada dia als mitjans contant-nos tot el que faran (i gastaran) durant l’any següent, en definitiva ens avancen durant 100 dies el que seran els Pressuposts Generals de Balears.  Es parla de multitud d’inversions i despeses, com si els diners brollessin del sòl. I és aquí on trobem el més greu problema de la nostra comunitat, la manca de diners públics per poder dur a terme tot allò que la coral dels membres del Govern ens prometen que faran.

Certament que no podem oblidar d’on venim, de fet la legislatura d’en Bauzá va ser terrorífica pel que fa a les retallades, arribant buidar de contingut institucions com el Consell de Mallorca. Tot i així, tampoc podem passar a l’altre extrem i gastar sense tenir les esquenes pressupostàries cobertes.

La conselleria d’Hisenda reconeix un deute de 8.451 milions d’euros i aquest se n’incrementa cada dia a raó de més d’un milió d’euros.  Per tant,  és el moment d’afrontar nombrosos projectes sense tenir assegurat el correcte finançament, o continuarem endeutant les arques públiques?

Gràcies al parany del Fons de Liquidibilitat, dues terceres parts del nostre deute públic és amb l’Estat, però fins ara el Govern central independentment del seu color polític, PSOE o PP,  sempre s’ha comportat amb Balears com a qualsevol creditor bancari, i nosaltres, també independentment del color polític, PSOE o PP, hem acceptat sempre les lleonines condicions del creditor estatal.

Per tant, ens trobem a un moment que ni aprovant un nou tribut com a l’ecotaxa, el qual tan sols ens aportarà 60 milions al pressupost, ens podem permetre el luxe d’afrontar noves inversions i projectes que no tenguin assegurat el seu correcte finançament pressupostari.

Montoro és implacable, la consellera Cladera ho sap, i malgrat les protestes acaba acceptant les injustes condicions que imposa el ministre. Per tant és el moment de ser realistes i afrontar el nostre futur pressupostari amb allò que sabem segur que podrem disposar i no endeutar encara més aquesta pobra comunitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ALM, fa mes de 4 anys

A com es porta amb nosaltres l'estat no hi ha dret, però mentre els illencs siguem, amb massa poques excepcions, tan conformistes, tinguem una autoestima tan baixa, amb aquesta ment de colonitzats, no hi podrem fer res. Els números canten: si la major part dels imposts van a Madrid, i el govern estatal ens dedica molt menys diners que a la majoria de comunitats i províncies, com podrem avançar,. com podrem amortitzar el deute?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris