nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

De models i sostres

Aquest estiu ha fet retornar amb força el debat sobre la saturació dels nostres pobles i ciutats, sobre la sobreexplotació dels recursos i les infraestructures i sobre allò que alguns en diuen morir d'èxit... Arrel d'una molt bona temporada turística i l'arribada a Balears de molts de visitants es posa en qüestió el model econòmic sobre el que es fonamenta la vida en aquesta terra... Anem a intentar purgar alguns temes.

El primer tema és el del model. L'economia de les Illes Balears ha de continuar tenint com a principal activitat el turisme? La meva opinió és que si. Rotundament si, per geografia, per posicionament, per tradició... Vol dir això que hem de posar tota la fruita al paner del turisme? No, evidentment. Ens convé intentar diversificar tant en relació al turisme de sol i platja com en relació al turisme en general. Que l'agricultura, la indústria i la investigació guanyin pes en la nostra economia és un repte irrenunciable. Per tant, no crec en allò d'un nou model econòmic, crec en la millora del model existent. Ni crec en la criminalització del turisme que alguns fan quan dibuixen els hotelers com uns depradadors del territori, uns explotadors dels treballadors i uns defraudadors a la hisenda pública. Els hotelers com tots els empresaris no són unes germanetes de la caritat sinó uns senyors que generen riquesa per obtenir el màxim de beneficis, això a alguna gent li genera rebuig a mi me pareix positiu sempre que es faci complint amb la normativa aplicable.

Un segon tema és el sostre de població. Som de l'opinió que un excés de massificació és un dels problemes que podem tenir com a destinació. I dic excés perquè el turisme a Balears entenc que sempre serà de masses. Dit d'una altra manera el turisme de Balears no seran quatre rics o aventurers que ens venen a conèixer com passava en temps de l'arxiduc... Un dels canvis generats per la consolidació de les classes mitges europees és la seva voluntat de fer vacances a llocs com Balears...

La preocupació per un excés de massificació és antiga a les Balears. Què s'ha fet per afrontar aquesta qüestió? Diria que s'han fet dues coses bastant ben fetes les dues. Una primera va ser contenir el creixement, és a dir, establir límits a la classificació de nou sòl urbà i urbanitzable per ús residencial i/o turístic (Directrius d'Ordenació, Plans Directors Sectorials i Plans Territorials) i en la mesura del possible eliminar-ne (desclassificacions). Una segona va ser establir el sistema de l'intercanvi de places; dit esquemàticament: si es vol fer una nova plaça turística se n'ha de donar de baixa una altra.

Vol dir això que ja ho tenim tot fet? Evidentment no. Hi ha moltes coses a fer. Per exemple hi ha una oferta turística, l'anomenat lloguer turístic (pisos plurifamiliars), que no ha estat degudament regulat. Una oferta que socialitza el benefici del turisme i que en essència actua sobre un parc immobiliari existent, La seva regulació és l'oportunitat perquè hi hagi més qualitat i perquè els pisos no puguin superar determinades places... El que s'ha fet fins ara, negar l'existència d'aquesta realitat, és un enorme error. Es pot pensar que un propietari que té un pis a primera o segona línia del Port d'Alcúdia, o de Cala Rajada, o del Port d'Andratx el tendrà tancat o el llogarà a un resident, ara bé, també es pot pensar que el més lògic és que s'acabi llogant a turistes.

El Pi ha presentat una iniciativa parlamentària que intenta fer una passa endavant per evitar aquests excessos de massificació. La nostra proposta és que s'acabin o minvin els supòsits excepcionats de la regla general de l'intercanvi de places i la nostra proposta és que el lloguer turístic es regularitzi amb criteris de qualitat i a partir d'aquesta regularització també quedi subjecte a la regla de l'intercanvi. També des del Pi hem presentat una iniciativa per posar límits als cotxes de lloguer que circulen per les nostres carreteres i carrers. A cap d'aquestes dues iniciatives encara no hem rebut resposta...

N'hi ha que trobaran que ja hem anat massa enfora. Que ja hi ha massa hotels i masses cases. Sigui així o no, allò cert és que té difícil tornada endarrera, més tenint en compte que una operació de reconversió pagada en gran part amb doblers públics amb el finançament actual és inviable.

Millorar el que tenim, posar-hi ordre, no incrementar la massificació i reduir-la si és possible segurament no és revolucionari però pens que és el camí. I no és un camí fàcil.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per SCC undeMés, fa mes de 4 anys

No s'enrecorda de Son Bosc quan UM I PP volien un camp de golf en aquest lloc de l'Albufera i el volien declarar d'interès general? Si hem arribat aquí és perque s'ha volgut o les polítiques que s'han fet ho han propiciat. Ara hem de còrrer a arreglar-ho. Sobre el lloguer turístic li diré que no és tant senzill com sembla regular-lo i controlar-lo. Barcelona porta anys i encara cerquen la manera d'aplicar un control. Ara na Colau però abans en Tries.

Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa mes de 4 anys

Pep,
Els hotelers han destrossat molts paisatges preciosos amb la connivència de polítics de baixa alçada cultural i moral.
En els anys noranta, fa res, es destrossà l'avui coneguda com Platja de Muro, que hauria d'haver format part del parc de l'Albufera.
Si no reconeixeu això, no hi haurà manera de canviar el model turístic.
Per a mi el turisme de masses no és turisme. Es simplement gaudir de vacances a un lloc diferent al teu. Turisme és descobrir un lloc diferent, conèixer una nova forma de viure, etc.

Valoració:1menosmas
Per Un q mira, fa mes de 4 anys

L' illa se troba en un estat avançat de descomposició territorial, no se parla dels excessos ni de lo difícil q es la movilitat a l' illa ni de les renuncies a gaudir dels paratges de l' illa. No parlau de l ' oferta ilegal, de les noves propostes d edificació d hotels a la zona d Alcudia, créixer .... Créixer? El concepte de sostenibilitat i la posta en marxa, son temes oblidats.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris