cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

ASI, la vergonya de Llucmajor

Avui vull escriure sobre un partit polític que es diu “Agrupación Social Independiente”. Un partit creat per un expolicia nacional que acostumava a assistir als plenaris armat amb la seva pistola reglamentària – que, pel que diuen, mostrava discretament als qui gosaven dur-li la contrària - i que actualment compleix condemna per malversació de fons públics.

Aquesta organització va ser fundada vers el 1989, a s’Arenal de Llucmajor. Les males llengües del poble conten que el PSOE va finançar el seu naixement, per tal de tenir una eina amb què arribar als castellano-parlants que viuen a s’Arenal. Altres, en canvi, diuen que va ser el PP qui els va ajudar, precisament amb l’objectiu de dividir els votants de l’esquerra. Sigui com sigui, això forma part del passat i, avui, ni la dreta ni l’esquerra no se salven dels seus atacs.

A les darreres eleccions municipals, ASI obtingué uns 800 vots, gràcies als quals el seu actual president, Guillermo Roig Mascaró, fou reelegit regidor.

Pel que fa al seu posicionament ideològic, no he pogut trobar cap document escrit que l’expliqui. L’únic tret que els identifica sense cap mena de dubte és la seva dèria enfurismada contra qualsevol cosa que soni a català. Lògicament, i com a bons partidaris del bilingüisme, les seves publicacions són sempre en l’idioma de Castella, com no podia ser d’altra manera en tots aquells que s’escuden en una suposada defensa d’allò que en diuen “lo nostro”.

Però aquest anticatalanisme ve acompanyat d’una malevolència i una ignorància supines, com ho demostren els comentaris que adrecen a l’equip de govern municipal. Per als que no ho sabeu, el municipi es governa gràcies a un pacte entre PSOE, El Pí i Més, segons el qual els tres caps de llista es repartiran la batllia durant els quatre anys d’aquesta legislatura. És per això que ASI sempre parla dels “tres batles de Llucmajor”. Inspiració dumasiana, en diria, si no fos per la manca de cultura i de coneixements literaris que és marca de la casa.

Per a ASI, aquests tres batles, l’any passat, eren els “Anti-Cristo”, pel fet que el Ple va aprovar retirar un símbol religiós de la Sala de plens. Passada l’efervescència beatífica (dit d’altra manera, com que la brometa començava a cansar), ara s’hi refereixen com “els tres batles catalanistes i anti-espanyols”. Segons Roig, Llucmajor està governat per agressius separatistes catalans. Podria entendre aquest absurd anti-catalanisme per raons de sang si el regidor s’anomenàs, per exemple, Bennasar, cosa que podria justificar un cert sentiment de solidaritat genealògica amb els Ben-Haber moriscs que tan malament varen ser tractats per les hordes invasores del Rei en Jaume. Però el fet és que el regidor comparteix llinatge amb aquell Jaume Roig, noble de la Provença, de qui les cròniques conten que acompanyà Jaume I en les conquestes de Mallorca i València i els descendents del qual sabem que fundaren cases pairals a Pollença, Felanitx, Llucmajor, Alcúdia i Palma.

La darrera “perla” ha estat atacar de manera injustificada i barroera - arribant fins i tot a publicar el seu nom i llinatges - una treballadora de l’ajuntament encarregada de la normalització lingüística. El catorze de juliol, en una publicació al Facebook del partit, s’acusava els tres batles catalanistes de recompensar econòmicament el proselitisme procatalanista d’una treballadora amb més de vint anys de servei a la Casa de la Vila. S’arribava al punt d’acusar-la de cobrar una nòmina injustificadament elevada. Com que el fet de publicar el nom i llinatges d’aquesta persona pot ser constitutiu de delicte segons la Llei de Protecció de Dades, un mes després han publicat una rectificació on manifesten “que es veuen obligats a ocultar (utilitzen el verb “tachar”) el nom de l’afortunada” però, curiosament, la xifra citada com la nòmina de la treballadora ha augmentat significativament. El que sorprèn és que ni tan sols s’han preocupat de retirar el text original.

Vagi per endavant la meva solidaritat amb la víctima innocent d’aquest despropòsit. Aquesta casta d’atacs personals públics desqualifiquen qualsevol servidor públic. Potser si el regidor d’ASI demanava ajuda, de tant en tant, a aquest tècnic, s’estalviaria ridículs com els que protagonitza cada vegada que obre la boca a la Sala de plens. Com a mostra, transcric literalment l’inici de la seva intervenció al Ple d’investidura del 13 de juny de 2015 (podeu escoltar el discurs complet, si en teniu el fetge preparat, a la plana web de l’Ajuntament). En aquest fragment, el regidor d’ASI, a més d’una absoluta ignorància de la llengua, demostra també una greu incapacitat per articular un pensament coherent:

En es nostro pensament polític i humà no està sa discriminació ni s’odi cap a ses persones que pensiguen com noltros. Per això som diferents a vostès. I per això, per molt que s’empenyiguen en fer-mos desaparèixer com a partit, no ho heu aconseguit fins es moment. Al menos, mentres cents de persones siguin confiant amb ASI i jo sigui es seu representant”.

És tot un consol, saber que el Senyor Roig ni discrimina ni odia les persones que pensen com ell.

Postscriptum: vull agrair l’amable lector que la setmana passada em va fer un encertat suggeriment estilístic que intentaré, a partir d’ara, tenir ben present.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan M, fa mes de 4 anys

Joaquinillo ets un freak.

No canviis mai !

Valoració:1menosmas
Per Joaquin Rabasco Ferreira, fa mes de 4 anys

Sr. LLuis Segura. Me han aconsejado perder unos tres minutos para leer lo que un descerebrado como usted es capaz de escribir de una persona que ni tan siquiera conoce y de la cual escribe, porque al parecer "le han contado".
Cuando quiera saber usted de mi vida, tiene dos posibilidades, una de ellas, leer algunos de mis libros que recientemente he escrito y en los cuales explico con claridad parte de mi vida y la otra, mirarnos cara a cara para responder a sus dudas. Usted es un personaje de dudosa credibilidad y como tal hay que tomar su escrito. Lo que no entiendo es como el director de un periódico tan serio como dBalears, ha permitido que se publique una misiva tan llena de odio y con tanta incitación al terrorismo.
Finalmente recordarle que la grandeza de la democracia permite, no que nosotros sigamos obteniendo cientos de votos, sino que personajes como usted puedan seguir emborronado con injurias y falsedades columnas de periódicos; eso me hace pensar de lo que es capaz de mover el dinero robado a los ciudadanos para potenciar un separatismo catalanista sin precedentes.
Atentamente: Joaquín Rabasco

Valoració:-31menosmas
Per J.Vilches, fa mes de 4 anys

Los historiadores ultracatalanistas han tratado de ocultar los vínculos del nacionalismo catalán con el fascismo en el primer tercio del siglo XX. Sin embargo, existieron en algunos grupos, y de forma señalada entre 1931 y 1936.

La gran mayoría del catalanismo interpretó la de 1914 como una "guerra de les nacions" –en palabras de Rovira i Virgili–; una cruzada para liberar a las pequeñas naciones y reconocer el derecho de autodeterminación. Era el principio de las nacionalidades en su máxima expresión. La Lliga de Cambó, a través de Joan Estelrich y su organización Expansió Catalana, buscó la relación con los nacionalistas alemanes contrarios a la República de Weimar. No obstante, el modelo, en gran parte, fue el fascista italiano. Cambó publicó Entorn del feixisme italià en 1924 y Les dictadures en 1929. En ambos consideraba el fascismo como un modelo del que se podían sacar lecciones para salir de la crisis política: un Ejecutivo fuerte y un partido-movimiento nacional.

Fue Esquerra Republicana de Catalunya la que plasmó la idea del partido único. Nació en marzo de 1931 como federación de grupos dispares, desde los separatistas de Estat Català a federalistas y autonomistas. La victoria electoral de ERC en abril de 1931 permitió a Macià proclamar la "República Catalana en la Federación Ibérica". Sin embargo, los catalanistas habían estado en el Pacto de San Sebastián en 1930, por lo que se sintieron comprometidos con el nuevo régimen. Pasados tres días, Macià retiraba la República catalana a cambio de un estatuto de autogobierno.

La movilización para el Estatut fue enorme, tanto popular como institucionalmente hablando, y culminó con el referéndum de aprobación de agosto de 1931. La exaltación política llegó a puntos muy actuales: el debate en las Cortes y el recorte del Estatut se vieron en Cataluña como un ataque a su identidad y voluntad.

Se alimentó así al catalanismo exagerado, donde Macià parecía un españolista que no había sostenido la República catalana. Aparecieron Nosaltres Sols! y el Partit Nacionalista Catalá (PNC), influidos por el modelo nacionalista puro de táctica insurreccional del irlandés Sinn Féin ("Nosotros solos"). En este ambiente surgieron las Joventuts d’Esquerra Republicana-Estat Català, las Jerec, dirigidas por Josep Dencàs y Miquel Badia.

Las Jerec, los escamots, asumieron una parafernalia y una simbología fascistas. Encuadraban a hombres y mujeres de manera militar, uniformados con una camisa verde oliva, y los hacían patrullar y desfilar. Los escamots, disciplinados y jerarquizados, organizaban peleas, muchas veces armados con fusiles y pistolas, contra los anarquistas de la CNT y la FAI, a los que consideraban un "exèrcit d’ocupació", en palabras de Battestini, diputado de Esquerra en Madrid. Y es que buena parte del anarquismo en Cataluña estaba compuesto por inmigrantes.

Las Juventudes de Esquerra, como si fueran las SA nazis, asaltaron la redacción del diario satírico Be Negre, que los criticaba, detenían a los anarquistas portando placas policiales –Badía dirigía la Comisaría de Orden Público– y actuaron de esquiroles en la huelga de tranvías. Las Jerec tenían un discurso nacionalista y populista apoyado en un sentido organicista de la democracia al estilo corporativo italiano y la dialéctica de la violencia.

El dirigente nazi K. Corff visitó Barcelona en 1932 para hacer propaganda. Fue entrevistado por La Nació Catalana, órgano del PNC, y declaró que el partido nazi conocía que los catalanes eran racialmente diferentes a los españoles. Desde entonces hubo contactos de Nosaltres Sols! y el PNC con los nazis, y se defendió un pancatalanismo muy influido por los movimientos ultranacionalistas alemanes y enmarcado en una Confederació Occitana. Llegaron a decir que interesaba una guerra entre Francia y Alemania para que España se alineara con la primera y ellos con la segunda para conseguir así la independencia. Esa era, decían, "l’esperança d’una Catalunya lliure".

Nosaltres Sols! hablaba de la superioridad racial de los catalanes sobre los "africanos" españoles al modo científico que usaban los nazis: por no haberse contaminado con otras razas. En consecuencia, la inmigración española en Cataluña suponía un contagio del carácter "gandul y pro-africá espanyol". En realidad, se trataba de una adaptación de las teorías raciales del nacionalista Rossell i Vilar, que expuso en su libro La raça, de 1930.

En 1934 Companys se sumó a la deriva revolucionaria de socialistas y republicanos de izquierdas y quedó en manos de los separatistas de Esquerra. Nombró consejero de Gobernación a Dencàs, que se dedicó a preparar la insurrección. El 6 de octubre Dencàs anunció por radio que la Generalitat militarizaba Cataluña para prevenirse contra la FAI. A las dos de la tarde las fuerzas de Dencàs tomaron Barcelona, recorrieron los centros de trabajo llamando a la huelga y montaron ametralladoras y barricadas en las calles. Companys, mediando entre sus consejeros independistas y socialistas, proclamó a las 8 de la tarde el "Estat catalá en la República federal espanyola". Media hora después, Batet, capitán general de Cataluña, declaró el estado de guerra y cercó la Generalitat, donde tuvieron lugar los enfrentamientos armados. A las 6 y media capitularon Companys y sus consejeros, todos menos Dencàs, que huyó por las alcantarillas.

El grueso del nacionalismo catalán se decantó entonces por estrechar la alianza con el republicanismo de izquierdas y el socialismo, a quienes unía el enemigo común -la derecha- y la esperanza de recuperar el Estatut, suspendido en enero de 1935. Solo el grupo de Dencàs, vuelto del exilio, y su Estat Catalá, con Nosoltres Sols! y el PNC intentaron mantener el vínculo con un régimen nazi que, a la postre, les ignoró.

Valoració:-12menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 4 anys

Molt bo, Lluís!

Valoració:15menosmas
Per No hase falta desir nada más..., fa mes de 4 anys

ASI = 850 vots

ERC = 0 vots

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Valoració:-12menosmas
Per Vaja. vaja, fa mes de 4 anys

Aquesta si que m'és bona! I jo que em pensava que ASI havia desaparegut com desaparegué Unio Mallorquina. I encara té 800 votants? Ben cert que és això una vergonya per a Llucmajor!

Valoració:27menosmas
Per Aclaracion, fa mes de 4 anys

La vergüenza de Llucmajor es tener en su IES a un simulavagues zampaquelitas....

Valoració:-18menosmas
Per Antonio, fa mes de 4 anys

Y un tio como tu que pertenece a un partido secuestrado por los jefes de Barcelona tiene agallas de dar lecciones de democracia?

Valoració:-21menosmas
Per Enric, fa mes de 4 anys

Diuen que Rabasco encara va als plens que seu entre el públic i que envia WhatsApp al regidor dient-li què ha de dir i votar en cada cas.

Valoració:21menosmas
Per tuadell, fa mes de 4 anys

Rabasco for president i arriba España, hahahaaaaaaa.

Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris