nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
24°

És clar que sobren turistes!

Joan Lluís Ferrer acaba de publicar el seu últim llibre, que ha titulat "Viaje al turismo basura. És un text que es llegeix d'una tirada. Probablement, en aquest estiu de saturació turística, es triga més a arribar a alguna platja que a llegir les 210 pàgines d'aquest text de literatura rigorosa, però d'extraordinària agilitat. L'autor, com a bon i experimentat periodista que és, ja ens va donar proves del seu domini de l'estil de gran reportatge en el seu anterior llibre, "Ibiza: la destrucción del paraíso".

Joan Lluís Ferrer ens dóna pistes sobre el contingut de "Viaje al turismo basura" just a l'inici del llibre, en subtitular-ho "El auge de las vacaciones de borrachera en España". L'estructura de l'obra és la graduació de la degradació dels llocs turístics escombraries pels quals se'ns convida a viatjar: Lloret de Mar i Salou, Barcelona, Sant Antoni de Pormany i Magaluf. Aquests llocs turístics són classificats respectivament en els nivells 1 al 4, és a dir, de menor a major grau de degradació i indecència als quals han arribat. Ferrer no se'n va per les bardisses. Ja en la introducció escriu: "... lo que queda de manifiesto en las siguientes paginas es la capacidad de la industria turística para banalizar la diversión, fiesta y ocio, lo que lisa y llanamente es una intoxicación masiva de jóvenes mediante drogas legales y otras no tan legales. El día de mañana, muchos de ellos recordaran divertidos sus vivencias. Pero otros, simplemente, ya no estarán en este mundo para contarlo".

Aquest és un llibre lliure d'eufemismes. Per exemple, a les morts -i invalideses- per "balconing" les denomina morts i invalideses per excessos d'alcohol i drogues provocades per la indústria del turisme de borratxera; s'explica com l'extensió dels pisos turístics a Barcelona és clau per entendre l'extensió a la capital catalana del turisme de borratxera, droga i prostitució; es denuncien, sense embuts, les diverses màfies –si màfies, sense embuts- empresarials, policials... Alhora es descriu el declivi de la democràcia en aquests llocs de turisme  de borratxera ("Lo que sucedió fue, en este periodo decisivo de la historia de Sant Antoni, que el poder de decisión sobre la vida colectiva del pueblo pasó de los políticos [electes] a los empresarios de bares", pàg.110), i es documenten els silencis còmplices dels hotelers ("En nuestra asociación hay 30.000 camas que se han de llenar todos los días.", declara el president de l'Associació Hotelera de Magaluf i Palmanova, a la pàgina 202).

Tanmateix allò que em sembla cabdal és l'explicació que aquest turisme escombraria no és alguna cosa improvisada, que hagi sorgit per "iniciativa espontània". Darrere dels pub crawls i party boats hi ha una organització empresarial perfectament planificada que defensa aquest turisme escombraria com a part del model turístic. La prova  d'això és l'eslògan publicitari de 2016 del Tour Operador TUI per promocionar Mallorca: "Diversió fins que et reculli el metge" (pàg. 208). Per acabar d'arrodonir-ho, val a dir que aquestes borratxeres turístiques, només deixen en les destinacions una part petita del benefici econòmic, i "importen" bona part de la mà d'obra que ocupen.

Estem, idò, davant un llibre que cal llegir. Sobretot haurien de llegir-ho els qui encara sostenen que no sobra cap turista. Però, probablement els qui sostenen una ximpleria tan gran, únicament llegeixen les seves sempre creixents comptes de resultats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sdf, fa mes de 4 anys

I altra cosa que no conten els nostres "estimats polítics i empresaris balears" és que cada descerebrat que acaba a la UCI de Son Espases o Son Llàtzer o d'altres, són llits que ocupen a altres casos tan greus que no han cometit imprudències. I la despesa no és gens menyspreuable.

Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa mes de 4 anys

Els polítics cada vegada que obrin la boca menteixen. Hi ha molts més accedents de borratxos als hotels i molts més accidents de turistes que van en bicicleta dels que surten als diaris.

Valoració:3menosmas
Per joan, fa mes de 4 anys

Es normal que a mallorca la univa manera que encuentren de mantener ingresos sea trayendo mas gente y cada vez de nas calidad. Es lo que pasa cuando nunca ha habido ni innovación ni espiritu emprendedor. Solo cuatro pageses que vendieron sus tierras a cadenas hoteleras y que habrian vendido hasta la dentadura postiza de su madre. La generacion siguiente es una generacion apesebrada, funcionarial que para satisfacer una famsa idea de progreso alquilaron una "nacionalidad" catalana. En definitiva una combinacion de catetismo y esnobismo que da como resultado que solo venga la purria.. de turismo yba trabajar. Se cierra el circulo.

Valoració:-5menosmas
Per idó, fa mes de 4 anys

Empieza tú a fer sa triadera.

Valoració:-1menosmas
Per Idò sí, fa mes de 4 anys

Això de que caiguin tants de turistes dels balcons i pels buits de les escales, i que hi hagi tantes violacions i escàndols de tota mena no s'haiva vist ni s'havia imaginat mai en el temps del desenvolupament del turisme. I això és vergonyós, no té excusa vàlida. Les autoritats no s'haurien de quedar impassibles a davant d'aquests fets. Si aquests turistes imbècils no vénen, molt millor, però si vénen no els haurien de donar tantes facilitats per a intoxicar-se fins al punt de posar en perill les seves vides i les d'altres que no tenen cap culpa del seu mal cap.

Valoració:4menosmas
Per j, fa mes de 4 anys

cap touroperador,l,hi ha dit a ses forçes de seguretat,que no façin la seua feina.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris