nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
18°

O sobirania o massificació

L'excés de població que suportam cada estiu ha duit algunes veus a exigir al Govern que hi posi remei, mentre d'altres acusen directament els mallorquins d'avarícia i egoisme per vendre el territori. Aquestes veus, emperò, no tenen en compte som una colònia d'Espanya i que la sobreexplotació de recursos és una característica pròpia de les colonitzacions.

Ara mateix ens trobam amb una planta hotelera que va créixer desbocada durant la dictadura de Franco, que hi va veure una oportunitat per a l'entrada de divises, i encara sort que hem pogut aturar una mica el desgavell d'ençà que disposam de competències en ordenació i planificació turística. De fet l'oferta de places hoteleres pràcticament no ha crescut des de finals dels vuitanta, un 3% en 25 anys segons les dades de la Federació Hotelera de Mallorca. La novetat que ha fet disparar les xifres de passatgers i pernoctacions és l'oferta residencial, que Madrid no té cap intenció de limitar
, per molt que les aglomeracions humanes facin estar mal a pler els súbdits mallorquins, mentre els propietaris paguin l'impost corresponent.

És evident que la majoria de propietaris que lloguen els habitatges no renunciarien a ocupar-les durant l'estiu, si no fos perquè han de menester els doblers. Amb la manca de serveis públics a què ens condemna Espanya qui més qui manco ha de fer un raconet per pagar una sanitat privada, una residència per a majors, el cadastre, l'IRPF, l'aigua i la llum i en general per afrontar el nivell de vida de les Balears, de vegades amb l'únic ingrés d'una pensió misèrrima.

La capacitat del Govern balear per canviar el model turístic és molt limitada, per moltes competències que tinguem transferides. No controlam ports ni aeroports, ni tenim competències sobre costes, ni podem potenciar el transport públic perquè cada any volen cap a Madrid i no tornen uns 3.500 milions d'euros, gairebé la meitat dels imposts que pagam. Tampoc no ens podem permetre reduir dràsticament l'oferta turística hotelera o residencial perquè abocaríem a l'atur i la pobresa treballadors i petits propietaris, cosa de la qual aquests segur que se'n recordarien molt bé a les properes eleccions.

Tots els que s'alarmen per les platges estibades i els embussos de trànsit, per tant, faran bé de sumar-se al projecte sobiranista, i igual haurà de fer el Govern si vol millorar de bondeveres el model turístic. Només amb sobirania política i econòmica podrem invertir en espais naturals i xarxa ferroviària, incentivar la conversió de la planta hotelera en establiments de qualitat, atraure empreses per sortir del monocultiu turístic i oferir alternatives als petits propietaris. No reconèixer això i caure en l'auto-flagel·lació, o demonitzar els turistes, només pot provenir de mentalitats colonitzades o d'emboscats del PP.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquina, fa mes de 4 anys

Visca Mallorca lliure de feixisme xenofob espanyolsta.

Madriletas, ARRUIX de sa nostra terra!!

Valoració:-20menosmas
Per de asco, fa mes de 4 anys

A los tres segundos de empezar a leer, lo he dejado.
He visto tal cantidad de disparates que no podía hacer otra.

Mallorca es una colonia de España.

Los hoteles son cosas de Franco. Para algunos todavía está en el Pardo dando la paliza.

Con soberanía, podríamos decir: Hoy que vengan cuatro. Mañana, solo tres.

El que tiene una pensión "misérrima", será, con toda probabilidad por haberse tocado durante su vida laboral las pelotas. Sin cotizar. ¿Cuántos han empezado a cotizar, trabajando como locos, a los 50 años?. Hay jubilados que cobran netos, más de 2.000 euros al mes. Dónde está la miseria?.

Valoració:26menosmas
Per Bernat, fa mes de 4 anys

Lluc als "independentistes" com tu que voleu enfrontar els mallorquins entre ells, aplicant el divideix i venceràs, ja vos tenim més que calats. La sobirania només s'assoleix des de la transversalitat, i sense estat propi no hi ha cap possibilitat de fer la política social que tu dius que vols, perquè sense estat no tens ni poder ni doblers. No sé si ets dels que roveguen claus perquè al Principat s'han unit dreta i esquerra i han posat la directa cap a la independència, però del que pots estar segur és que postures com la teva, que consoliden el statu quo colonial, alegren el dia a Montoro i companyia.

Valoració:-1menosmas
Per Jaume, fa mes de 4 anys

No tendrà ni cap ni peus però és lo que molts volen escoltar día rera día.

Madrid ens roba, vull els meus diners, el nou mantra.

¿Que faríem noltros amb tota aquesta millonada? pot ser donar una paga als 45.000 aturats que hi hà en plena temporada turística, l'únic canvi de model econòmic que jo he vist ha estat el canvi de CD's per ulleres i capells.

Valoració:1menosmas
Per Lluc, fa mes de 4 anys

Com a independentista i persona que creu fermament que no podem continuar amb aquest model turísitc que destrueix Mallorca. Vull dir que aquest article d'opinió no té cap tipus de sentit i que és pur xovinisme.
Alguns farieu bé de llegir totinclos.noblogs.org

La massificació turística de Mallorca és conseqüència del capitalisme com a sistema d'explotació i de les classes poderoses malloquines en la seva recerca de cada vegada més doblers. Ja que si s'analitza la majoria de propietaris de les grans cadenes hoteleres de Mallorca són homes nascuts a Mallorca. Que a més a més d'explotar la classe treballadora mallorquina, de destruïr el territori i de crear la imatge mental que si no fos pel turisme a Mallorca la gent es moriria de fam. Han exportat el seu model turístic a Amèrica Llatina i punts de l'estat espanyol. Que a més a més contracten totes les seves places hoteleres a grans tour operadors multinacionals com Thomas Cock, Thompson TUI o Nekerman i que estan començant a externalitzar serveis com per exemple els de la neteja d'habitacions per incrementar els seus beneficis encar més i no haver d'embrutar-se les mans amb unes senyores que han començat a demandar un lloc de feina digne, per això seguir https://laskellys.wordpress.com/

A veure si ens adonam que aquest discurs de "tot allò dolent és espanyol i noltros ho feim tot bé" no serveix per res, perquè és falç. I començar a creure'ns que si volem tenir un estat independent dels Països Catalans, no només ha de ser independent d'Espanya i França, sinó també de les classes dominants del país i tenir clar que s'ha de construïr per acabar amb l'explotació i la dominació contra la classe treballadora i especialment les dones.

Valoració:-7menosmas
Per Tomeu, fa mes de 4 anys

Visca l'Estat Mallorquí Lliure associat a la República Federal de Catalunya!

Valoració:-25menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris