cielo claro
  • Màx: 14°
  • Mín: 12°
11°

Les Canàries, 23 anys amb diputats propis a Madrid

Els partits de país de les Balears han quedat una vegada més sense representació pròpia a Madrid. Vol dir això que les colònies d'ultramar estan condemnades a no aconseguir-ho mai? No. Les Canàries ens assenyalen el camí des de fa 23 anys amb Coalición Canària, que ha resistit un cop més el tsunami espanyolista i ha aconseguit representació al congrés de diputats per vuitena vegada consecutiva.

Integrada per partits autòctons que van des de l'esquerra a la dreta i de l'independentisme al regionalisme, aquesta formació política manté des del primer dia el rumb inequívoc de plantar cara a la metròpoli, i demostra que la fórmula continua essent vàlida. A les Balears, en canvi, els nostres partits no han assolit el diputat per separat ni coalitzats amb formacions d'obediència madrilenya. És cert que l'única ocasió en que s'ha intentat la via canària, amb la candidatura d'Unitat per les Illes de l'any 2008, tampoc no es va obtenir el diputat a la primera. Però en lloc d'estudiar els errors comesos, a fi de millorar i consolidar el projecte de cara al futur, s'aparcà la idea sense cap anàlisi ni explicació rigorosa. S'imposaren els retrets mutus i el campi qui pugui, i vuit anys després som allà mateix.

En uns moments en què la consciència de colònia espoliada està més arrelada que mai a les Balears, i amb un Estat espanyol que mostra el llautó de la incompetència per totes bandes, no podem perdre de cap manera l'oportunitat d'oferir a la ciutadania una proposta política que respongui al problema i deixi en evidència les falses promeses dels partits dirigits des de Madrid. I si volem treure el cap enmig de la torrentada mediàtica, controlada igualment des de Madrid, no hi ha altra solució que la unitat de les formacions i entitats cíviques del país. Davant el divideix i venceràs, la unió fa la força.

Una coalició política només té sentit si la població la percep no com un invent per arreplegar vots a qualsevol preu, sinó com una confluència d'esforços per defensar els interessos generals. Fracassa si es fa des del càlcul partidista, o des de la prepotència d'un dels socis, com s'ha vist amb els resultats de Podemos.

Una gran coalició sense imposicions, on hi càpiga tothom que aspiri a donar una veu pròpia a les nostres Illes, feta des del consens i la col·laboració honesta, i que comenci a caminar amb temps suficient per donar-se a conèixer fins al darrer racó de les nostres Illes, té totes les de guanyar. Com ens demostren els canaris des de fa més de vint anys, només cal posar fil a l'agulla.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Aturmeda, fa mes de 4 anys

Quin és l,objectiu final? Que una colònia d,ultramar aconsegueixi un trist diputat que ens representi a Madrid? I per això hem lluitat tant? Aquest és l,objectiu final dels sobiranistes?
Haver-ho dit abans!!

Valoració:-7menosmas
Per Josep B., fa mes de 4 anys

Bona reflexió. Però, després de 40 anys sense treure aquest diputat propi, era un bon moment per provar una fórmula mixta (diputat propi dins candidatura estatal). I en Josep Palou va ser un dels que ens va donar l'esquena.

Valoració:-2menosmas
Per SCC undeMés, fa mes de 4 anys

Tants caps, tants barrets

Valoració:-3menosmas
Per Alliberats, fa mes de 4 anys

Què bé que s'està d'alliberat sindical.

Valoració:-4menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 4 anys

Qui nega el problema, o n'és part o no hi veu.

Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa mes de 4 anys

Anem a crear el problema que jo ja tenc la solució.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris