algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Algunes idees per al debat

Vos apunt algunes conclusions no definitives sobre els resultats de les eleccions de diumenge passat. El meu ànim no és el de tancar cap debat, ans al contrari, la idea és alimentar-lo amb les següents idees:

- La política de la por impulsada des del PP i el seu entorn usant, bàsicament 'l'amenaça' de Podemos, ha tengut efecte entre una part de l'electorat més conservador, que s'ha mobilitzat en massa.

- La demoscòpia ha jugat, una vegada més, un paper no imparcial, sinó que ha estat una arma electoral més.

- Els resultats del PP de Balears queden lluny de les seves millor èpoques, però els permeten recuperar ànims. El rècord de menys vots aconseguits continua en mans de Bauzá.

- És patètic que el PSOE, el partit de la presidenta del Govern, celebri com un èxit haver mantingut els dos escons. El rècord, en aquest cas el té un altre 'crack': Ramon Socias.

- Junts Podem MÉS obté un resultat inexplicable. Era evident que els vots de MÉS no se sumarien, però tot i amb això, no entenc el que ha passat.

- La franquícia autista de Ciudadanos a les Balears segueix a la seva bolla... Aquesta vegada els tocaren 70.000 vots a la tómbola.

- Les formacions que, a nivell estatal, experimenten una baixada en vots i en escons són les que protagonitzaren el pacte suposadament contra natura: PSOE i Ciudadanos

- A falta d'una anàlisi més detallada, diria que una bona part dels vots d'El PI han anat al PP i, en menor mesura al PSOE i SI.

- SI ha recollit el vot dels militants sobiranistes, però no ha arribat al possible votant sobiranista, la majoria dels quals desconeixen la candidatura liderada per Xurí.

La primera víctima d'aquestes eleccions és la possibilitat de que les Balears aconseguesquin un finançament just.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 4 anys

Demostrem, a aquests que escriuen aquí en espanyol, que la llengua inútil i innecessària, dins del nostre territori lingüístic, és la forastera i no -com ells voldrien- la catalana. Col·laborem a llur adaptació al nostre país fent-los imprescindible el català. Facem com si no entenguéssim la llengua dels seus comentaris.

Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 4 anys

Si tenían que informarse de la candidatura del xuri por este diario, era como estar en el anonimato. De todas formas la gente esta hasta las narices del xuri, de vosotros, del kelitas, del valle inclan y de toda la colla de vividores y oportunistas que arrastra.

Valoració:0menosmas
Per Margalida, fa mes de 4 anys

He oblidat el PP. Alerta perquè si troben uns candidats un poc moderats, de cara al 2019, poden fer matx.

Valoració:3menosmas
Per Margalida, fa mes de 4 anys

No estic d'acord amb la teoria de la por, crec que és un argument dèbil, que té per objectiu justificar la derrota de Podem, IU i Més. Crec que els espanyols s'han pronunciat clarament contra les propostes merament reformistes de Pablo Iglesias, sobretot de caràcter sobiranista. Potser vaig errada, però crec que ben aviat Podemos farà marxa enrere amb el tema del dret a decidir, vull dir que l'atenuarà molt. El comunisme tampoc mai no ha estat acceptat, a Espanya, ni en temps de la II República ni en temps de la transició. Un altre error, incorporar IU. Mónica Oltra ja ho ha advertit.
Respecte de Més, crec que està ben clar el divorci que hi ha entre els seus votants i els dirigents, sobretot entre la gent que vota el PSM. És mol mal de calcular, però posaria que de la gent que els va votar el mes de maig de l'any passat, aquest pic no els han votat ni 10.000 persones.
Crec que a Podemos el temps se li acaba. Si no van vius, aviat veurem una recuperació del PSOE. Ara que governarà la dreta tenen una oportunitat de recuperar el discurs més esquerra i recordem que a Iglesias ja només li queda una altra oportunitat, la darrera. Millor per a ell, perquè per fer el mal paper que el president de Syriza per Europa, més val que se'n vagi a ca seva.
Els de SI han fet el que han pogut, sense temps ni diners, ni res de res. Ara bé, convé que de cara al futur, si han de continuar, comencin a definir millor el programa polític.

Valoració:2menosmas
Per undetants, fa mes de 4 anys

a Nofret

perdó:

200 vots més que PACMA

Valoració:4menosmas
Per undetants, fa mes de 4 anys

a Nofret

i no ha de dimitir en Xurí i tots els membres de la candidatura de SI quan afirmaven que SI disputaria el diputat de C's i no han aconseguit ni fer-li perssigolles a la planta dels peus? Amb 7400 vots, 200 menys que el PACMA és motiu de dimissió de tots el promotors tenint en compte que no vos han votat ni els vostres.

Valoració:-8menosmas
Per Biel, fa mes de 4 anys

@Mallorquí

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.

Cadascun d'aquests és un "porc pancatalanista", segons "Mallorquí".

Valoració:2menosmas
Per undetants, fa mes de 4 anys

Si la coalició UPM ha estat l'única confluència que ha obtingut més vots a tot l'estat pujant el nombre de votants malgrat l'abstenció vol dir que Més i EU han sumat. No ha sumat per poder aconseguir el tercer diputat ja ho sabem, però si no arriba a ser per Més, Podemos podria haver perdut un diputat.

La candidatura dels independentistes no han aconseguit el seu objectiu ja que no han aconseguit ni tant sols superar altres resultats d'altres eleccions que es presentava ER, sino que han baixat.

No és qüestió de que no han arribat a la ciutadania ni que no la coneixen, la realitat és que en les nostres illes, el missatge independentista no interessa.

La veritat fa mal, però la realitat és aquesta.

Valoració:-7menosmas
Per Nofret, fa mes de 4 anys

El més inexplicable és veure com la plana major de mes no dimiteix després del ridícul que han fet.

Valoració:7menosmas
Per Francesca, fa mes de 4 anys

En general d'acord, llevat de la cinquena conclusió: sí que s'explica el resultat de la franquícia populista espanyola. I tant que s'explica.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris