nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Qüestió de funcions i no «de modalitats»

14940

15-06-2016

A Mallorca hi ha un parell de grupuscles subvencionats que veuen beníssim que, per exemple, en el Canal Sur (en què usen el dialecte andalús en els programes informals), en els noticiaris, en canvi, parlin exactament igual que en els de Telemadrid.  Troben normal que els llibres de text escolars d’Aragó facin servir la combinació pronominal del castellà estàndard «se me cae el pelo» i no la dialectal «me se cae»; i que en els llibres escolars de Sevilla usin el gènere castellà estàndard «la costumbre» i «la sartén», i no l’andalús «el costumbre» i «el sartén»; i que hi usin la forma verbal estàndard «ustedes hacen» i no la dialectal «ustedes hacéis»

Aquests mateixos, però, aquí muden de cantet i estan molt mal a pler de veure com a poc a poc anam reconstruint l’estàndard unitari que Mallorca va compartir amb Barcelona i València dins la Corona d’Aragó, abans de la nostra submissió violenta a Castella, forçada per les armes l’any 1715.  No els fan gens de nosa les castellanades que tant embruten la nostra llengua com a resultat de tres segles de colonització.  Només els en fa l’estàndard de què ens tornam dotar, com un idioma europeu més.  Un idioma que no volen apte per a totes les funcions socials.  Per això el volen privar de l’eina estàndard normal. 

Si els voleu trabucar la tapadora de «ses modalitats», convidau-los a demostrar que les seves quimeres regionals disgregadores amb el català (però integradores amb l’espanyol) no són “qüestió de funcions”, com jo afirm.  Desafiem-los a fer un pacte: que els catalanistes de les Balears renunciem a vuit segles de tradició literària mallorquina i facem en “modalitat” tot quant feim ara en estàndard.  I que ells, els espanyolistes de les Balears, també facin i reivindiquin en «modalitat salada» tot quant fan ara en espanyol estàndard.  Pos dos exemples: que vénguin de bracet amb nosaltres reivindicant que «es salat» sigui tan obligatori per a fer feina de cara al públic com ho és l’espanyol estàndard.  Tant a la funció pública com a l’empresa privada.  I que les sales de cine funcionin en «salat».  Au vénga, què esperau?

P.S.: Jo desafii les ‘fundaciones’ a demostrar la seva amor per ‘es salat’ reinvindicant-lo tan obligatori per a fer de bomber a Mallorca com ho és el castellà estàndard.  Veiam si plourà, d’aquest tro!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Mallorquina, fa mes de 3 anys

Ets molt avorrit. "mallorquín". No saps repetir altra cosa més que sempre la mateixa? Segur que ets d'aquells que sempre ho fan igual. No voldria ser dona teva. Quin avorriment!

Valoració:2menosmas
Per Mallorquina, fa mes de 3 anys

Balears, valencians, i catalans, sempre agermanats contra es feixisme espanyolista.

Madrileñufos, ARRUIX de sa nostra terra

Valoració:5menosmas
Per Apunta't a escola, Arnauet!, fa mes de 3 anys

Sorell, en el teu comentari demostres que no estàs gaire avesat a "ses nostres modalitats" sinó a la modalitat estàndard espanyola:
Tu dius "desafies a ses Fundacions" i "inclous a sa FUNDACIÓ", calcat de l'estàndard espanyol "desafías a las fundaciones" i "incluyes a la FUNDACIÓN". Si dominassis "ses nostres modalitats" hauries escrit "desafies ses Fundacions" i "inclous sa FUNDACIÓ".
També escrius "no t'has temut", calcat del castellà estàndard "no te has enterado". Si estiguessis avesat a "ses nostres modalitats" hauries usat el pronom "en" (que heu perdut els del báléá i els del catanyol de Barcelona perquè en espanyol no existeix) i, per tant, hauries escrit "no te n'has temut",
Això us passa als de "ses nostres modalitats" i també als del catanyol de Barcelona: com que sempre, sempre, sempre, escolatau ràdio en espanyol, televisió en espanyol, llegiu en espanyol, escriviu en espanyol, parlau en espanyol i pensau en espanyol. Per això contaminau tant "ses nostres modalitats" com les de Barcelona d'espanyolades una darrera l'altra. Ai, si practicàssiu lo que predicau, que us aniria de molt millor!

Valoració:10menosmas
Per N'Arnau se'n va per ses bardisses, fa mes de 3 anys

Jordi, mira com n'Arnau Sorell fuig per ses bardisses i te dóna sa raó quan diu que en Jaime Tercero només vol es salat en lloc de s'estàndard i procura no entrar per res a tocar s'estàndard foraster.

Valoració:10menosmas
Per remei duran, fa mes de 3 anys

Molt bo, Jordi.
Són emigrants sense cultura ni terra pròpia, vivint com als anys 60: fúrbol, tóro i muscho sol (potser massa i tot).

Valoració:11menosmas
Per Arnau Sorell, fa mes de 3 anys

per cert Jordi, si qunat desafies a ses Fundacions, inclous a sa FUNDACIÓ JAUME III, o be demostres que vas a fer mal o que xerres sense sebre que xerres. Sa FUNDACIÓ JAUME III tan sols te com a objectiu que en es lloc a on s'usa es català estàndar, si faci us de ses nostres modalitats. Per lo tant fa gaire bé 3 anys que PLOU D'AQUEST TRO, i tu te banyes i no t'has temut,

Valoració:-7menosmas
Per Arnau Sorell, fa mes de 3 anys

Jordi, jo només te vull dir una cosa, si es cert que tu i es teu partit ( soberrania per LES illes), estimau ses nostras modalitats, escriviu en mallorquí, menorquí, eivissenc, que es completament correcte i està aceptat per IEC.

Valoració:-8menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 3 anys

Jordi, ara has tocat allà on fa mal!!!! Molt bo!
I a aquests que te diuen "que "esteim" a Eppanya" o "que estamos en Eppaña", els hi podem recordar una que els hi agrada molt als espanyolistes: que els territoris no tenen llengua.

Valoració:12menosmas
Per IB3 en català!, fa mes de 3 anys

16h 29', 15-6-2016: per desgràcia, IB3 emet una altra pel·lícula en foraster.

Valoració:14menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 3 anys

Ses pel·licules se poden doblar en mallorquí.
Segons es caràcter o personatge que doblen se pot emprar distints registres des mallorquí.
Abans se sabia si un era de Lloseta, de Selva, de Sineu, de Alarò, de Palma, de Manacor, de Pollensa, etc.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris