cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
18°

Eleccions i debats

Poc a poc l'estat espanyol va aproximant-se a la normalitat democràtica pel que es refereix als debats preelectorals. El 1993 es va fer el primer cara a cara entre els aleshores principals candidats a habitar la Moncloa, Jose Maria Aznar i Felipe Gonzalez. Hagueren de passar molts anys mes per a que fos possible un altre debat similar a aquell primer, el qual havia tingut una gran audiència. Eren normalment cosa de dos i per a dos, fet que a mes d'anar contra el reconeixement de la pluralitat política de l'estat, era també el reflex de l'exclusiu repartiment del pastis entre un bipartidisme omnipresent. La irrupció de Podemos i Ciudadanos a la política espanyola juntament amb la vocació i bona feina d'alguns periodistes, ha forçat canvis en els que fins ara havien estat els formats tradicionals. No es ja sostenible ni desitjable a aquestes alçades un debat amb PP i PSOE com a únics convidats. En aquest sentit, el debat a quatre del passat dilluns potser no va oferir grans sorpreses, però fou important pel que fa al reconeixement explícit de la fi del bipartidisme. La nova política i la vella contrasten i, en aquests escenaris es perceb com per a Podemos i Ciudadanos forma part de la normalitat debatre públicament i sotmetre's a preguntes podríem dir-ne difícils.

Des de les Balears, el previsible bon resultat de Podemos, hauria de fer reflexionar a MES sobre els riscos de diluir-se dins el futur gegant que pot esdevenir el partit morat. Al Congres, mantenir la pròpia identitat amb un sol diputat i només durant mitja legislatura podria esdevenir un repte complex. Malgrat el pràctic empat en escons al Parlament Balear entre ambdues formacions, la presencia de Podemos passat el 26J serà a les Illes superior a l'actual per la representació obtinguda i pel fet que quedaran com a segona força segons indiquen la majoria d'enquestes, o fins i tot, la primera. Per tant, la seva ja important presencia mediàtica anirà a mes.

La irrupció de Sobirania per a les Illes, amb candidats prou competents, tampoc es bona noticia per a MES. Els resultats que obtingui SI a les properes generals, seran un bon indicador sobre les futures opcions que podria tenir en unes autonòmiques, tenint en compte que, aquestes darreres, serien per a SI unes eleccions mes propicies que no pas unes generals. També, cas de presentar-s'hi, disposarien de mes temps per a donar-se a conèixer i sumar gent al seu voltant. Igualment, juga a favor seu el desacord d'una part dels votants de MES amb el pacte amb PODEMOS o la rellevància d'IniciativaVerds que, malgrat ser un partit realment petit, gaudeix d'una presencia institucional ampla gracies a la coalició amb MES.  De tota manera tres anys, es moltíssim temps en política i seria absurd intentar preveure ara els hipotètics efectes de tot plegat de cara al 2019.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Undetants, fa mes de 3 anys

Teniu un repte doncs: treure més de 34.000 vots.

Valoració:-1menosmas
Per La veritat, fa mes de 3 anys

Sí, és així com expliques.

MOLT BEN EXPLICAT.

De tota manera, els sobiranistes que som raonables i miram pel país, volem que MÉS torni als seus ideals. Però això és cosa seva, no de SI. Les portes estaven i estan obertes.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris