cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
17°

Cal un vot conscient

Sembla una obvietat aquest títol. Ho sembla i potser ho és però crec que no fa mal reiterar-la. Ens trobam davant una nova campanya electoral que no il·lusiona. Una segona volta, sis mesos més tard, a la qual no n’estam acostumats. Altres països ho fan sempre, per les municipals o per les presidencials i la ciutadania n’està ben assabentada. Fins i tot a França, per posar un exemple recent, les esquerres han demanat el vot pels candidats de dretes davant el perill del Front Nacional, d’extrema dreta.

Nosaltres hem viscut unes eleccions el desembre que han romput amb el bipartidisme de tota la vida, vull dir el bipartidisme present des del retorn de la democràcia el 1977. Ara sis mesos més tard altra vegada a triar qui ha de formar majories suficients per poder governar l’Estat espanyol. Una campanya, com la del desembre, molt centrada en els grans mitjans de comunicació, presència dels quatre «presidenciables» a les cadenes privades, debats a les públiques.

Cal un vot conscient no tant un vot útil com diuen els mitjans. Útils ho són tots, ja que els diposites per una opció que tries lliurement. Conscient ho dic perquè crec que cal conèixer les propostes que fan, deixant de banda els titulars o les piulades que amb poques paraules volen donar la síntesi d’un missatge.

Sé que allò habitual avui és la senzillesa, la simplicitat. Poques paraules que diguin molt. I si això és vàlid per la comunicació a les xarxes socials, a l’hora de les eleccions hauríem de demanar una mica més.

És senzill i simple dir Creiem en la igualtat, segur que totes les opcions polítiques ho diuen. A continuació ens hem de demanar, com ho fareu? Com ho traslladareu en propostes, en accions? Pels fets els coneixerem, per tant, cal observar si és una prioritat dins els programes, o és unes línies a un apartat tipus calaix de sastre.

És senzill i simple dir El REB serà una prioritat, un règim econòmic per a les Illes Balears...fixeu-vos que ho han dit els líders dels partits que han governat ara i abans i mai ho han dut a terme quan podient I amb les inversions recollides a una llei orgànica de l’Estat, això és l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears? Serà possible parlar d’un nou finançament que compensi la insularitat del nostre petit país? És una prioritat al seu programa?

Reconèixer el dret a decidir dels pobles que formen l’Estat espanyol és una proposta simple, senzilla i sobretot democràtica. Cal fer un front comú a les Corts espanyoles amb aquelles forces sobiranistes que hi seran presents. Convé saber qui en parla i qui no diu res, d’aquest tema.

I així podem anar posant més exemples. Sabem que les enquestes ens diuen que encara hi ha un alt percentatge de persones indecises, això vol dir que els quinze dies de campanya poden servir  per aclarir dubtes i decidir l’opció electoral.

Fem un vot conscient. Observem els fets que acompanyen les propostes, demanem transparència i coherència a les candidatures. El camí que començarà el 27 de juny no serà fàcil, les forces d’esquerres i sobiranistes poden ésser les que facin possible el final de les dretes al poder. Confiem que tinguin la força necessària, amb coratge per dur endavant una nova etapa il·lusionadora per la bona gent.

La força, el coratge, la valentia que faci possible una nova política pensada per a les persones.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep, fa mes de 3 anys

El meu vot conscient és per als meus companys de partit; per a la candidatura sobiranista més forta; per derrotar al PP i als que volen arraconar la meva llengua.

El meu vot conscient és per Units Podem Més.

Valoració:-1menosmas
Per Francesca, fa mes de 3 anys

El meu vot conscient és per a la porta que s'obre: SI.

Valoració:0menosmas
Per ¿?, fa mes de 3 anys

¿I per tú qué es un vot conscient? Segur que tenim idees diferents.

"...una nova política pensada per a les persones". I això qui heu ferá?. ¿En Soler i ets seus?. ¿Es de ses gloses?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris