nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Unitat unidireccional

El discurs centralista i centralitzador utilitza alguns conceptes fonamentals. Un d'aquests conceptes és la unitat de mercat, de fet, aquesta legislatura han aprovat una llei específica ja que consideren que hi ha una fragmentació a combatre. Un d'aquests conceptes és el de la igualtat, davant el que ells anomenen nacionalisme perifèric una de les seves respostes preferides és que les reivindicacions nacionalistes no són més que egoisme i la recerca de privilegis. Un d'aquests conceptes és el de la solidaritat, si existeixen les diferències és perquè responen a la necessitat d'ajuda mútua, encara que es doni la paradoxa que l'ajuda sempre sigui d'un costat cap a l'altra i mai hi hagi tornada.

Idò bé, resulta que molt recentment el Govern de l'Estat ha decidit trencar el sistema tarifari elèctric la qual cosa provoca que la factura de l'electricitat sigui un 15% més cara a Balears que a la resta de l'estat. I un es demana com pot ser mai que els mateixos que prediquen a tota hora que s'ha de preservar la unitat i evitar la fragmentació, que tots els espanyols han de ser iguals i que la solidaritat és un dels grans mecanismes per aconseguir-ho siguin els que han trencat el sistema tarifari elèctric per fer pagar als balears molt més.

L'explicació és evident no existeix realment una preocupació per una unitat justa, igualitària i solidària. El que existeix és un caramull de consignes per ensabonar el personal. En realitat la unitat és unidireccional, i les consignes serveixen bé per evitar els intents que pugui haver per aconseguir un canvi de sentit, que no sempre vagi d'aquí cap allà, que a pics vagi d'allà cap aquí, o bé per evitar els intents d’acabar amb aquesta situació estructural. Si agafam les balances fiscals i les inversions de l'estat via pressupostària tendrem un dibuix clar sobre aquesta unitat unidireccional on una gran part dels doblers generats fiscalment sempre surten d'un costat i arriben a un altre costat i mai van en sentit invers ni es queden allà on s'han produït.

La igualtat consisteix en tractar igual situacions iguals i tractar de forma diferent situacions desiguals. El que passa és que a les Balears només se les tracta de forma desigual per pagar més. Si la insularitat genera un cost de producció elèctrica més elevat, es justifica una tarifa més cara. Ara bé, si la insularitat genera uns costs de producció es justificaria un finançament o un règim econòmic més favorable. Però no. Som bons per contribuir, no per rebre. Som desiguals per contribuir, som els que més ho hem de fer tot i no ser els més rics sinó els que fa set. Som desiguals per rebre, som els darrers tot i ser líders en desigualtat social... La unitat consisteix en contribuir mai en rebre.

N'hi ha prou amb veure com ha passat de desapercebuda aquesta maniobra elèctrica per constatar que som un país que necessita un discurs molt més autocentrat, mot més autoreferenciat, molt més reivindicatiu, i amb molt més autoorgull. Glossar les nostres fortaleses i les presses de pèl com les unitats unidireccionals és imprescindible.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 3 anys

Totalment d'acord, i també amb en Tomàs Alemany... a mem quan el PI farà el bot!

Valoració:2menosmas
Per Idò sí, fa mes de 3 anys

Aquí es veu ben clar la veritat d'allò que posà Orwell en boca de l'ase: "diuen que tots som iguals, però el que jo veig és que n'hi ha que són més iguals que els altres". Si volem equiparar-nos en drets, econòmics i/o socials, als de la mitjana espanyola sóm insolidaris. Si callam i consentim a ser tractats com una colònia, a pagar i no reclamar drets, així som bons al·lots i arribarem a algun caramel·lo.

Valoració:2menosmas
Per Tomàs Alemany, fa mes de 3 anys

Totalment d'acord amb les teves idees -i jo encara hi diria més...-, Josep Melià. Però al primer que hauries de convèncer és al primera espasa del teu partit, en Jaume Font. Un home que en el temps que fa que dirigeix PI només ha estat capaç de dir les mateixes vaguetats populistes que deia quan era al PP, i que continua essent tan regionalista i tan enamorat d'Espanya com sempre.
Espolsau-vos la caspa PPera i creareu un espai electoral diferenciat. Seria molt bona notícia per a Balears.

Valoració:9menosmas
Per Tomeu, fa mes de 3 anys

No, no som beneits. El problema és de comunicació. Si tu tens una malaltia greu però no ho saps, ets feliç. No tenim mitjans potents que denunciïn la nostra explotació colonial. La PP3 es limita a molt de cine en foraster, batualmón que putes fas uep com anam me cagondeu i res pus.

Valoració:9menosmas
Per Som beneits?, fa mes de 3 anys

'El Estado' ens té per un domini a exprémer fins a la darrera gota.
Així ens agraeix el nostre espanyolisme incondidionalment submís.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris