nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Tots els 'free riders' de Balears: exemples de gorrers

Un free rider és un aprofitat, una paparra del sector públic. Un que vol rebre sense donar. Un barrut, un gorrer. Exemples de gorrers n'hi ha molts. El de llibre és el que es cola al metro/bus/tren. Se'n riu del ball i de sa festa, de tots els que qualquen pagant.

Els serveis tenen un preu, que es divideix entre tots els que som. Si és massa car, només en pagam una part. És el cas del preu del bitllet d'autobús, o de les medicines, o de la Universitat. En realitat no el pagam, el sistema, només el copagam. En costejam una petita part, i qui més utilitza el servei, més paga. 

Cada un que entra al metro sense pagar suposa un gap a les finances públiques i una bufetada a tots els que contribueixen així com toca. TMB, l'empresa de transport públic metropolità de Barcelona, calcula que un 3% dels passatgers es colen. Posem que un 3% dels 3,5 milions de persones que utilitzen la EMT a Palma cada mes, més o manco, no paguen. Posem que el bitllet senzill costa 1,50 euros. El sistema deixaria d'ingressar 157.500 euros cada mes, quasi 2 milions d'euros a l'any. Quants llocs de feina més es poden crear amb 2 milions d'euros, o quantes línies es podrien crear o millorar? Ja ho sé, és massa suposar.

Però de free riders n'hi ha de moltes castes. N'hi ha que no paguen al tren. D'altres utilitzen la targeta ciutadana d'algú altre, o la targeta de minusvàlid (sí, n'hi ha), o la de família nombrosa quan ja tocaria haver-la retirat. La idea també és exportable, segons el meu parer, al sector privat, encara que no seria el cas de béns públics (no rival i no excloent). Per exemple, com aquests que fan fotocòpies personals a la feina, o els que roben el barnús de l'hotel. Tots coneixem algú que quan va a un bufet pega unes bones panxades (Ens hi entra!). També n'hi ha que fan foc sense demanar permís, o que s'apunten a cursos gratuits perquè són gratis i després no hi van. N'hi ha que s'enxufen a la corrent sense declarar-ho. O que agafen el wifi del veinat. I també n'hi ha que no paguen IVA.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cucut, fa mes de 4 anys

Tururut té tota la raó!
Fa anys, quan el senyorots anàven a l'opera o al teatre amb el cotxe de cavalls, davant el local deixaven tots els cotxes y animals fermats en cadena, y mentre un cotxer els vigilava a tots, la resta entràven al teatre de franc, a la darrera fila del "galliner", només mostrant la gorra de cotxer al porter.
Perquè una definició amb tanta solera: "Gorrer", "Entrar de gorra", l'han de substituïr per una d'anglesa sense gràcia?

Valoració:2menosmas
Per tururu, fa mes de 4 anys

¿Y que puta necesidad tienes de emplear palabras extranjeras?. Y después la estupidez de tener que explicar su sentido.

Y por si fuera poco todo tu "enorme" trabajo, es un brindis a la tontería.

Valoració:0menosmas
Per Això no és un diari, fa mes de 4 anys

Molta superioritat moral, poc anàlisic sociopolític.

El transport públic hauria de ser gratuït, i punt. El debat és per què no ho és, i per què, amb més justificació o sense, la gent es cola.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris